Esittelyssä Varusmiesliiton puheenjohtajaehdokkaat Jaakko Kivistö ja Antti Pennala

Varusmiesliiton liittokokouksessa keskiviikkona 29.11.2017. valitaan liitolle uusi puheejohtaja vuodelle 2018. Varusmies-lehti esittelee nyt ehdokkaiksi asettuneet Jaakko Kivistön ja Antti Pennalan.

Jaakko Kivistö

Esittely:

”Olen 21-vuotias Etelä-Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle vuonna 2001 muuttanut kauppatieteiden ja tietojenkäsittelytieteen ylioppilas. Kipinä vaikuttamiseen syttyi kymmenen vuotiaana vertaissovittelijana Kirkonkylän ala-asteella kun sain ratkoa koulukavereideni erimielisyyksiä. Noin 15-vuotiaana lähdin mukaan nuorisopolitiikkaan ja tälle tielle olen jäänyt. Hallituskokemuksia on nyt kertynyt noin kuuden vuoden ajalta ja vastuut ovat vaihdelleet lukion oppilaskunnasta Kirkkonummen kirkkovaltuustoon.

Varusmiespalveluksen olen suorittanut Dragsvikissa saapumiserässä 2/16. Olin ehkä hieman erikoinen varusmies, koska en ennen palvelustani puhunut sanaakaan ruotsia. Aliupseerikurssin kävin samaisessa varuskunnassa ja johtajakauden palvelin pioneerikomppaniassa.

Varusmiesaikani hienoimpia hetkiä oli tulla valituksi Varusmiesliiton liittohallitukseen. Viime vuosi on ollut monellakin tapaa mahtava. Liittomme useat mediaesiintymiset ovat olleet vain kirsikka kakun päällä, sillä olemme myös kulisseissa saaneet vietyä tavoitteitamme eteenpäin. Tästä suuri kiitos kuuluu liiton nykyiselle puheenjohtajalle Juuso Kurttilalle ja pääsihteeri Riikka Karppiselle – muuta hallitusta väheksymättä.”

Nimeä kaksi merkittävintä epäkohtaa tämän hetkisessä asepalveluksessa:

”Asevelvollisuutta tulisi kehittää monellakin eri tavalla. Mielestäni tärkeimmät teemat liittyvät Varusmies- ja siviilipalveluksen mielekkyyteen. Esimerkiksi maanpuolustusvähennys ja palvelukseenastumisaikojen siirtäminen ovat tärkeitä tavoitteita.

Maanpuolustusvähennys on käytännössä veroetu, joka korvaisi asevelvollisuuden suorittaneille palveluksen takia aiheutuneita tulonmenetyksiä. Varusmiesliitto on noin vuosi sitten tilannut selvityksen, jonka mukaan vähennysoikeus kannustaisi sekä asevelvollisuuden suorittamiseen että aktiiviseen reserviläisyyteen.

Palvelusaikojen alkamisajankohtaa täytyy siirtää, jotta korkeakouluihin haku ja kesätöiden saanti helpottuisi. Esimerkiksi siirtämällä maalis- ja syyskuulle saataisiin palvelusajat sovitettua paremmin kesätöiden ja korkeakoulujen pääsykokeiden kanssa.”

Mitä Varusmiesliiton tulisi omassa toiminnassaan kehittää vuonna 2018?

”Liiton täytyy myös aktivoitua maanpuolustuskeskustelussa sekä panostaa dialogiin palvelusta suorittavien kanssa. Tämä tapahtuu kartoittamalla asevelvollisten mielipidettä entistä aktiivisemmin ja teettämällä tutkimuksia liittyen maanpuolustukseen ja asevelvollisuuteen. Lisäksi palveluksensuorittamispaikoilla täytyy olla läsnä ja siten madaltaa kynnystä lähestyä liittoa.”

Antti Pennala

Esittely:

”Olen 20-vuotias varusmies Pihtiputaalta, Keski-Suomesta, mutta tällä hetkellä suoritan asepalvelusta Kaartin jääkärirykmentissä Ruotuväki-lehden palveluksessa. Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2016. Järjestötoimintaa olen harrastanut Suomen Lukiolaisten Liitossa, niin taloudenhoitajana kuin puheenjohtajana piirissä. Tällä hetkellä vaikutan Pihtiputaan osuuspankin edustajistossa. Rakastan katsoa jalkapalloa, pelata lentopalloa ja keskustella yhteiskunnallisista asioista.”

Nimeä kaksi merkittävintä epäkohtaa tämän hetkisessä asepalveluksessa:

Varusmiesten toimeentulo: ”Sotilasavustus ei kata kaikkia kuluja mitä tulee ja viikonloppuisin ruokaraha olisi usealle elintärkeä tuki, jotta ei tarvitse viikonloppuisin kituutella muutamalla huonolla ruualla tai matkustaa sen takia aina esimerkiksi vanhempien luo. Sotilasavustus ei myöskään kata muun muassa puhelinlaskua ja kotivakuutusta. Ilman näitä eläminen on miltei mahdotonta ja tämä onkin selvä epätasa-arvoistava tekijä eri sosiaalista taustoista tuleville varusmiehille. Myös opintorahan tapaiset tulorajat olisivat enemmän kuin suotavat tuoda myös varusmiesten saamaan sotilasavustukseen, sillä nykyinen järjestelmä ei anna tehdä töitä ilman että menettää avustustaan. Mikä johtaa siihen, että tehdään töitä pimeästi tai nostetaan lainaa, jotta selviää kuluista, joita tulee muun muassa viikonloppuisin.”

Palvelukseen astumisen ajankohdat: ”Tällä hetkellä asepalvelus aloitetaan joko tammi- tai heinäkuussa ja päätetään kesäkuun alussa tai juuri ennen joulua, näin siis yleisimmin. Esimerkiksi kesäkuussa kotiutuvat ovat huomattavasti heikommassa asemassa kesätöiden haussa kuin ne jotka voivat työskennellä koko kesän. Palvelus tulisi sijoittaa niin että olisi mahdollista aloittaa opinnot syksyllä ja päästä kesätöihin sekä lukea pääsykokeisiin eli kotiutua keväällä. On yhteiskunnan hyödyn mukaista, että sujuvoitetaan asepalvelusta suorittavien henkilöiden mahdollisuutta aloittaa opiskelut mahdollisimman pian sekä mahdollistaa koko kesälle kesätöiden hakemisen.”

Mitä Varusmiesliiton tulisi omassa toiminnassaan kehittää vuonna 2018?

”Varusmiesliiton pitää olla aktiivisemmin näkyvillä varusmiesten arjessa. Esimerkiksi aivan liian harva omista kavereistani palveluksessa tietävät mikä on Varusmiesliitto tai osa ei ole edes kuullut siitä. Varusmiesliiton tulisi mahdollisuuksien mukaan näkyä paremmin varusmiesten arjessa, esimerkiksi mainoksilla Sotilaskotien info-TV:ssä tai ihan paikan päällä. Tietoisuus siitä, että olemme olemassa, on jo suunta parempaan. Tavoitteena pitkällä aikavälillä on kasvattaa Varusmiesliiton jäsenmäärää, mikä vaatii aktiivisempaa roolia niin mediassa kuin kaikissa joukko-osastoissa sekä siviilipalvelusta suorittavien joukossa.”

Varusmiesliiton liittokokous järjestetään 29.11.2017. kello 16 alkaen Helsingissä Allianssi-talon kokoustiloissa osoitteessa Asemapäällikkönkatu 1, 00520 Helsinki. Äänioikeus kokouksessa on liiton henkilöjäsenillä. Jäseneksi voi liittyä 17–29-vuotiaat Suomen kansalaiset, jotka hyväksyvät liiton tarkoituksen ja tavoitteet. Liiton jäsenyys on tänä vuonna palvelusta suorittaville tai tänä vuonna kotiutuneille ilmainen. Liittyä voi osoitteessa varusmiesliitto.fi, tai viimeistään kokouspaikalla. Äänioikeus kokouksessa tarkistetaan paikan päällä kokouspäivänä 14:30 alkaen. Jos jäsenmaksu on suoritettu 01.11.2017 jälkeen, tulee sinun todistaa maksu kuitilla tai mobiiliverkkopankin ruutukaappauksella.