Festarikesä

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Festarikesä” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
Festarijärjestäjät ja -kävijät hyödyntävät Suomen lyhyen kesän äärimmäisen tehokkaasti. Siis oikeastaan ääriään myöten. Jokaiselle viikonlopulle löytyy musiikkitapahtumia, ja jos viikonloput eivät riitä, voi juhlintaa jatkaa myös keskellä viikkoa.

Kesän ensimmäinen festari järjestetään jo toukokuussa ja musiikin juhlat jatkuvat ympäri Suomea aina elo-syyskuun vaihteeseen saakka. Osa tapahtumista kestää vain yhden päivän, toiset puolestaan enemmän kuin pelkän viikonlopun verran.

Festarit ovat riemukkaita, vapauttavia ja hyvässä seurassa kesän hauskimpia hetkiä. Samalla ne ovat usein myös kosteita, fyysisesti kuluttavia ja vähäunisia viikonloppuja täynnä pieniä ja suuria toilailuja. Kuulostaa oikeastaan aika paljon intiltä – sillä erotuksella, että marssien sijaan jalkapohjiaan voi kuluttaa tuhatpäisen yleisön jäsenenä ja että oman teltan luona voi nauttia niitä oman maun mukaisia palautusjuomia.

Jos viikonloput eivät riitä, voi juhlintaa jatkaa keskellä viikkoa.

Mutta mitä kolmen päivän festarille lähteminen oikeasti tarkoittaa ja vastaako todellisuus kuvitelmia?
[wolf_single_image image=”1819″ image_size=”extra-large”]

Riippumatta siitä onko päivä vai yö, festareiden lavashow ovat näyttäviä ja värikkäitä. Ruisrock, Joonas Mäkivirta

Teksti Hanna Tuulonen

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

22-vuotias Oula Halonen kävi festareilla ensimmäisen kerran viime kesänä. Kaveriporukan auton keula kääntyi kohti Provinssia jo keskiviikkoaamuna ja takaisin kotiin lähdettiin sunnuntai-iltana. Kolmen päivän festari ja kokonaisuudessaan viiden päivän reissu oli unohtumaton.

“Kun ilta pimenee ja viimeinen artisti on lopettanut soiton, oli olo aivan jotain muuta kun olin koskaan kuvitellut. Kun on koko keikan ajan hyppinyt, huutanut ja saanut kuulla kaikki lempikappaleet yleisön mylviessä mukana, oli keikan loputtua olo totaalisen tyhjä. Tämän olon haluan kokea tänä kesänä uudestaan. Se on about siistein asia, mitä oon koskaan tuntenu”, Halonen kertoo.

Varusmies-lehti esittelee festarikesien kärkinelikon, niiden plussat ja miinukset sekä maistiaiset lavalle kipuavista ulkomaisista ja kotimaisista esiintyjistä.

[wolf_single_image image=”1820″]

Antti Tuisku Provinssissa vuonna 2016. Provinssi, Feng Deng

PROVINSSI 29.6.–1.7.

Provinssia juhlitaan tänä vuonna 39. kerran. Ensimmäisen kerran rockpirskeet laitettiin pystyyn vuonna 1979 ja siitä lähtien Provinssia on juhlittu Seinäjoen Törnävänsaarella, joka on noin 4 kilometrin päässä keskustasta.

Yksi-, kaksi-, kolme ja jopa nelipäiväisenä järjestettyä festaria on ollut parhaimmillaan juhlistamassa yli 80 000 kävijää. Viime vuonna festari rikkoi kaikkien aikojen päiväkohtaisen ennätyksensä, kun yhden päivän aikana alueella vieraili jopa 31 000 ihmistä.

Majoitus: Festariviikonlopun aikana majapaikan voi löytää joko hotellista tai festarin omasta hostellista. Myös koulu- ja leirintäaluemajoitus on vahvoja vaihtoehtoja. Leirintäalue sijaitsee heti festarialueen vieressä, joten teltalta keikalle ja takaisin on lyhyt vaikkakin yleensä ruuhkainen matka.

Ulkomaisia esiintyjiä: Die Antwoord, Ellie Goulding, In Flames, The Killers, Airbourne, Architects

Kotimaisia esiintyjiä: Ultra Bra, Apulanta, Children of Bodom, Teksti-TV 666, Turmion Kätilöt, Tuuttimörkö

+ Leirintäalue festarialueen yhteydessä, joten siirtyminen paikasta toiseen helppoa. Varaa kuitenkin kunnolla aikaa erityisesti keikalle mennessäsi, sillä siirtymistiet ovat usein ruuhkaisia.
+ Koska lähin ruokakauppa on leirintäalueesta noin 500 metrin päässä, on omien ruokien ja juomien nauttiminen helppoa. Varastoja on myös helppo käydä täydentämässä viikonlopun aikana, jos vain jaksaa jonottaa.
Leirintäalueella on vain muutamia grillauspaikkoja, eli omaa vuoroaan grillimakkaran paistamiseksi saa odottaa aika kauan. Ruokakojut toki tarjoilevat lämpimiä herkkuja, mutta kuten festareilla yleensä hinta on suolainen ja valikoima suppea.
Suihkuja rajoitetusti ja pitkät jonot

Omaa vuoroaan grillimakkaran paistamiseksi saa odottaa aika kauan.

[wolf_single_image image=”1821″]

Ruisrockin yksin ihanimpia yksityiskohtia on heti Rantalavan vieressä sijaitseva uimaranta. Ruisrock, Mari Herrala

RUISROCK 7.–9.7.

Turussa järjestettävä Ruisrock on Suomen vanhin ja Euroopan toisiksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Festarit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970, joten tänä vuonna vietetään 48:tta Ruisrockia. Viime vuosien aikana festarin pituudeksi on vakiintunut kolme päivää, ja viime vuonna Ruisrockissa kävi yli 100 000 juhlijaa.

Ruisrock järjestetään Turussa Ruissalon luonnonsuojelualueella, joka on noin 7 kilometrin päässä Turun keskustasta. Koska Ruissalossa asuu harvinaisia lintuja ja nisäkkäitä, luonnon suojeluun kiinnitetään erityistä huomiota tapahtuman aikana. Festarikävijälle tämä konkretisoituu siten, että festarialueelle pääsee sisään vain kerran päivässä.

Majoitus: Ruisrockissa voi majoittua joko hotelliin, koulu- tai leirintäaluemajoitukseen. Festarilla on kaksi omaa leirintäaluetta, joista toinen sijaitsee kävelymatkan päässä festarialueesta. Kauempana olevalta leirintäalueelta kulkee tiheästi busseja festarialueelle ja takaisin.

Ulkomaisia esiintyjiä: Kygo, Martin Garrix, Travis Scott, Zara Larsson, DJ Snake

Kotimaisia esiintyjiä: JVG, Alex Mattson, Antti Tuisku, Alma, MC Taakibörsta

+ Festarialueella, heti ison Rantalavan vieressä on uimaranta, jossa on virkistävää pulahtaa hikisten keikkojen aikana ja välissä.
+ Esiintymislavat on sijoitettu riittävän kauas toisistaan, eli samaan aikaan käynnissä olevien keikkojen musiikit eivät sekoitus keskenään.
Festarialueelle pääsee vain kerran päivässä, eli mukaan kannattaa varata kerralla kaikki sadetakista uimahousuihin ja lämpimään paitaan.
Leirintäalueet kaukana festarialueesta. Tämä on kuitenkin pieni haitta, koska festarialueelle ja sieltä takaisin siirrytään vain kerran päivässä.

[wolf_single_image image=”1822″]

Festareilla saattaa näyttää myös tältä. Harvoin sade kuitenkaan estää festarikansan ilakointia. Pori Jazz, Samuli Pentti

PORI JAZZ 13.–15.7.

Siinä missä Ruisrock on Suomen vanhin rockfestari, on 52. kerran järjestettävä Pori Jazz esittelemästämme neljästä festarista vanhin, sillä sitä on järjestetty vuodesta 1966. Pori Jazz lukeutuu myös Euroopan suurimpien jazzfestareiden joukkoon. Nimestään huolimatta festareilla kuullaan ja nähdään jazzin lisäksi myös hiphopin, popin, reggaen, rockin, soulin ja swingin kärkinimiä.

Festari poikkeaa muista kesän festareista siinä, että kansainvälisen artistikattauksen lisäksi iso osa kävijöistä on matkustanut Suomeen vain tätä festaria varten. Juhlinta ei myöskään ole aivan niin viinanhuuruista, kuin Suomen isoimmilla rockfestareilla, vaan yleisö keskittyy musiikin ohella hyvään ruokaan ja juomaan piknik-vilteillä loikoillen.

Majoitus: Pori Jazzien ajaksi voi majoittua joko hotelliin tai koulumajoitukseen tai johonkin lukuisista leirintäalueista. Majoitus kannattaa varata ajoissa ja samalla tarkistaa majoituksen sijainti festarialueeseen nähden. Osa leirintäalueista sijaitsee nimittäin aika kaukana itse festarista.

Ulkomaisia esiintyjiä: Jamiroquai, Grace Jones, Erykah Badu *

Kotimaisia esiintyjiä: Verneri Pohjola Group *

+ Omat eväät saa viedä nautittavaksi anniskelualueille.
+ Avara, kaunis ja siisti festarialue, jolla riittävästi vesipisteitä sekä bajamajoja.
Osa leirintäalueista todella kaukana festarialueesta.
Järjestyksenvalvojia on useampana vuonna syytetty turhasta jäyheydestä ja nipottamisesta.

* Artikkelin kirjoittamisen aikaan Pori Jazz oli julkistanut vasta pienen osan esiintyjistään. Päivitetyn esiintyjälistan löydät Pori Jazzin kotisivuilta.

[wolf_single_image image=”1825″]

Sanni ja yleisömeri Ilosaarirockissa vuonna 2016. Ilosaari, Arttu Kokkonen

ILOSAARIROCK 14.–16.7.

Suomen toiseksi vanhinta rockfestaria Ilosaarirockia on järjestetty vuodesta 1971, ja sen löytää Joensuun Laulurinteeltä. Festarialue sijaitsee noin 3 kilometrin päässä Joensuun keskustasta.

Ilosaarta vietetään tänä vuonna 47. kerran. Viime vuonna juhlijoita oli yhteensä yli 54 000, ja tulevasta kesästä odotetaan kaikkien aikojen ennätystä. Festari nimittäin laajenee ja se järjestetään nyt ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä.

Majoitus: Myös tällä festarilla voit majoittua mukavasti joko hotelli-, koulu- ja leirintäaluemajoitukseen. Festarilla on kaksi leirintäaluetta, joista kumpikin sijaitsee festarialueen läheisyydessä.

Ulkomaisia esiintyjiä: Imagine Dragons, Mew, MØ, The Hellacopters, Royal Blood, Parov Stelar

Kotimaisia esiintyjiä: Disco Ensemble, Haloo Helsinki!, Eveliina, Huoratron, Teflon Brothers, Ellinoora

+ Festari- ja leirintäalueen lähellä sijaitsee useita kauppoja, eli omia eväitä on helppo käydä täydentämässä viikonlopun mittaan.
+ Varmasti lämmintä. Heinäkuun puoliväliin mennessä juhannuksen loskat ovat jo unohtuneet ja aurinko lämmittää lopultakin kunnolla. Että eipähän tarvi palella.
Aikaisempina vuosina festari on saanut palautetta siitä, että erityisesti festarialueen pääportin ympäristö on epäsiisti ja roskainen.
Myöskään rannekkeiden vaihto ei ole aina sujunut, vaan juhlijat ovat joutuneet pahimmillaan jonottamaan jopa kaksi tuntia.

[wolf_single_image image=”1826″]

Provinssi, Mikko Koskenkorva

Yleistä ja yhteistä (lähes) kaikille festareille

Vaikka sääennuste lupaisi pelkkää auringonpaistetta koko festariviikonlopun ajalle, älä luota siihen, vaan ota aurinkorasvan lisäksi myös sadetakki mukaan. Oikeasti. Mukavuudenhaluisimmat pakkaavat mukaan myös kumpparit. Sateenvarjo kannattaa jättää kotiin, sillä niiden käyttäminen keikoilla on kielletty: ei ole kiva tökätä toista silmään tai estää muita näkemästä lavalle.

Lämpimien säiden varalta mukaan pakattujen uimahousujen lisäksi mukaan kannattaa ottaa myös lämmintä vaatetta enemmän kuin yksien villasukkien verran. Kesä on petollista aikaa ja vaikka päivällä olisikin lämmin, illalla taas paleltaa – tai viimeistään silloin, kun olet kastunut vesisateessa, koska et muistanutkaan ottaa sitä sadetakkia mukaan.

Vaikka sääennuste lupaisi pelkkää auringonpaistetta koko festariviikonlopun ajalle, älä luota siihen.

MUITA FESTAREITA
Sideways, Helsinki 9.–10.6.
RMJ, Rauma 22.–24.6.
Nummirock, Kauhajoki 22.–24.6.
Tuska, Helsinki 30.6.–2.7.
Pioneerifestivaali, Kouvola 14.–15.7.
Qstock, Oulu 28.–29.7.
Down by the Laituri, Turku 27.–29.7.
Flow Festival, Helsinki 11.–13.8.
Blockfest, Tampere 18.–19.8.

Luonnon armoilla oleminen on monelle festarikävijälle varmasti kuitenkin tuttu juttu intin ajoilta. Kyllä te sen osaatte.

Paahteeseen tai kaatosateeseen varautumisen ohella kannattaa muistaa varautua myös ruoka- ja juomapuolen osalta. Omat eväät joko teltassa tai repussa pelastavat keikkojen välillä, ja alkoholin nauttimisen ohella on varmasti hyvä ajatus juoda välillä alkoholittomia tuotteita. Muuten saatat saada vuosisadan krapulan.

Useimmat festarit noudattavat sääntöä, jonka mukaan leirintäalueella saa olla omia alkoholijuomia (ei lasipulloissa tosin), mutta festarialueella ei. Salakuljetusyrityksiä totta kai on, mutta pahimmillaan hukkaat niiden myötä omat juomasi ja samalla hidastat turvatarkastuksen kulkua. Otathan siis muut huomioon.

Muiden huomioiminen festareilla on oikeastaan koko hienon kokemuksen ydin.

“Ihmiset ovat uskomattoman ystävällisiä ja hyvänhenkisiä festareilla. Vaikka kolmen päivän aikana kuluukin paljon alkoholia, on yleinen meno festareilla rauhallinen. Siistiä oli myös käydä ensimmäistä kertaa moshpitissä, joka näyttää ulkoapäin barbaariselta menolta. Mutta sielläkin ihmiset auttavat toisia pystyyn ja huolehtivat, että kaikilla on hauskaa!” Halonen muistelee.

Festareilla ihmisten ja telttakuntien välillä ei tosiaan ole kahinaa tai pahoja katseita, vaan ainoastaan yhteistä musiikkia, sateensuojia, ruokaa, juomaa ja telttakeppejä.

Oikeastaan ainoat kaikkia yhteisesti koskevat rajoitukset ovat turvallisuuteen liittyvä seikkoja ja lain sanelemia: festivaalialueelle ei saa viedä alkoholia, huumausaineita, lasipulloja, teräsaseita tai mitään vahingoittamiseen tarkoitettuja välineitä. Myös monitoimityökalut, ilotulitteet, soihdut, laserosoittimet, valotikut ja aerosolit (esimerkiksi hiuslakat ja deodorantti pullot) ovat kiellettyjä.

Iso osa tulevan kesän festarilipuista on jo myynnissä, ja ne, jotka haluavat varmistaa oman paikkansa sekä eturivissä että leirinnässä ovat jo ostaneet omat tikettinsä. Lippuja saattaa kuitenkin saada vielä aivan viimeisiin päiviinkin saakka, ellei jopa vielä samana päivänä. Joten jos et osaa vielä päättää haluatko mennä ja jos haluat niin minne, aikaa on vielä.

Ja lopuksi. Jos joku jostain syystä haluaisi ottaa koiransa, kissansa tai marsunsa mukaan festareille, älkää tehkö sitä. Ainoat festareilla viihtyvät eläimet ovat musiikin, kesän ja vapautumisen voimasta eläimellisiksi muuttuvat ihmiset.

PS: Muista myös kortsut ja korvatulpat.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta