Kuntotilastot osoittavat, että varusmiesten kehon paino on kasvanut ja aerobinen kunto heikentynyt kuluneiden 20–35 vuoden aikana.

Iltalehti uutisoi, että romahtaneen cooper-tason lisäksi varusmiehet painavat palveluksen aloittaessaan lähes kymmenen kiloa enemmän kuin muutama vuosikymmen takaperin. Negatiivinen muutos on tilastojen mukaan kuitenkin tasaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Varusmiesten juoksukunto on rapistunut 1970-luvun huippuvuosista jopa 300 metriä. Vielä 1970-luvulla suomalainen varusmies juoksi 12 minuutin juoksutestissä keskimäärin 2 760 metriä, mutta viime vuonna lukema oli enää 2 407 metriä. Ikäluokan tuloksista jopa 25 prosenttia on huonoja.

Cooper-tulosten lisäksi varusmiesten lihaskuntotestien lukemat ovat laskeneet. Myös painossa on havaittavissa muutoksia – vuonna 1993 alokkaat painoivat noin 70 kiloa, kun taas viime vuoden lukema oli lähes 78 kiloa.

Puolustusvoimat suosittelee, että palveluksessa olevat henkilöt harrastavat liikuntaa säännöllisesti vähintään 3–5 kertaa viikossa 20–60 minuuttia kerrallaan. Varusmiespalveluksensa aloittaville on tarjolla kunto-ohjelma palvelussa MarsMars.fi. Se sisältää muun muassa räätälöidyn kolmen kuukauden kuntokuurin ennen kasarmille lähtemistä.

Teksti ja kuva Saana Sjöblom