Demarinuoret vaatii parannuksia varusmiesten toimeentuloon – ”Päivärahat edustavat menneisyyttä”

Sosialidemokraattiset nuoret vaatii varusmiesten toimeentulon yhdenmukaistamista ottamalla käyttöön kaikille varusmiehille saman suuruinen palvelusraha. Varusmiesten päiväraha ei nykyisinkään ole palkkaa, vaan työnsä ja koulunsa keskeyttämään joutuvien suomalaisten nuorten sosiaaliturvaa, järjestö sanoo kannanotossaan. 

Teksti: Toimitus

Kuva: Aku Siukosaari

”Tänään palvelukseen astuvat joutuvat jälleen kerran huomaamaan, että jos omia säästöjä tai taloudellista tukea tarjoavia läheisiä ei ole, tulee palvelusajasta taloudellisesti hyvin tiukka. Pahimmassa tapauksessa matalinta päivärahaa saavat henkilöt joutuvat turvautumaan lainaan selvitäkseen palvelusajan. Valtion tulee huolehtia sen puolesta palvelevien toimeentulosta”, sanoo Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Nykyisin alle 165 vuorokautta palvelleiden varus- ja siviilipalvelusmiesten päiväraha on 5,10 euroa, 165–255 vuorokautta palvelleiden 8,50 euroa ja yli 255 vuorokautta palvelleiden 11,90 euroa palvelusvuorokautta kohden. Kauemmin palveluksessa ollut saa päivärahaa siis noin 200 euroa enemmän kuukaudessa kuin palveluksensa alussa oleva alokas.

Demarinuorten mukaan paras tapa toteuttaa yhdenvertaisuus päivärahojen suhteen olisi asettaa kaikille varusmies- tai siviilipalvelustaan suorittaville samantasoinen, suuruudeltaan 300 euroa kuussa oleva palvelustuki, joka vastaisi 10 euron päivärahaa. Tällöin tuki olisi suuruusluokaltaan opintorahaa vastaava.

Uudistuksen hinta olisi noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Ihmisten tarpeet ovat yhtäläiset riippumatta siitä, kuinka pitkän ajan he ovat olleet poissa siviilielämästään. Pidempään palvelleiden päivärahat ovat selvästi jäänne ajalta, jolloin erilaiset “koulutuksen suomat edut” ja simputus olivat armeijan arkipäivää. Näistä päivistä varusmiespalvelus on tullut monta askelta yhenvertaisuuden suuntaan, mutta päivärahat edustavat edelleen menneisyyttä. Asian korjaaminen on vain tahdosta kiinni”, lopettaa Peltonen.

Lähde: Demarinuoret

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta