KSML: Puolustusvoimat ei päästä kasarmille – kielto koskee jo yli sataa miestä

111 mieheltä on pääsy kielletty varusmiespalvelukseen turvallisuussyystä, uutisoi Keskisuomalainen. Varusmiespalvelukseen astumisen estävä T-luokitus otettiin käyttöön vuonna 2008. 

Vuoden 2008 jälkeen Puolustusvoimissa on tehty yhteensä noin 350 000 päätöstä nuorten miesten palveluskelpoisuudesta.

Maavoimien esikunnan tuoreesta tilastosta käy ilmi, että heistä 111:lle on annettu T-luokitus. Yleisin syy niin kutsuttuun T-luokitukseen ovat vakavat ja toistuvat väkivaltarikokset, kirjoittaa Keskisuomalainen.

T-luokituksen saaneelta mieheltä evätään pääsy varusmieskoulutukseen pysyvästi ja määräaikaisesti. Syynä on se, että hänen katsotaan olevan vaaraksi itselleen tai ympäristölleen. T-luokkaan ei toistaiseksi ole määrätty ainuttakaan vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakenutta naista.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

T-luokkaan määräämisesti päättää kutsuntalautakunta tai Puolustusvoimien aluetoimisto, ja päätös perustetaan muun muassa poliisiin ja oikeusrekisterikeskuksen tietoihin.

Keskisuomalainen kirjoittaa, että viime vuonna T-luokkaan määrättiin viisi varusmieheksi pyrkinyttä. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä kiellon on saanut yksi mies.

Asevelvollisten kelpoisuusluokkia on yhteensä viisi: A, B, C, E ja T.

  • A tarkoittaa täysin tervettä.
  • B (1,2) tarkoittaa vähäistä tai suurta haittaa.
  • C tarkoittaa vapautusta rauhanajan palveluksesta.
  • E tarkoittaa vapautusta palveluksesta määräajaksi (esimerkiksi leikkauksen takia tai muun väliaikaisen vuoksi).
  • T tarkoittaa vapautusta rauhanajan palveluksesta, luokituksen tekee kutsuntalautakunta eikä se perustu lääkärin diagnoosiin.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aku Siukosaari

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta