Kurkkusalaattia kaikille!

Puolustusvoimat ei jatka nyt käytössä olevan M05-kuvion mallisuojaa. Mallisuojan virallinen päättymispäivä on 26. syyskuuta.

Mallisuojan poistumisen myötä M05-maastokuviota voi nähdä jatkossa myös siviilikäytössä. Erityisen iloisesti uutisen mallisuojan poistumisesta otti vastaan armeijatavaran erikoisliike Varusteleka, joka kertoi aloittavansa M05-maastokuvioitujen vaatteiden myynnin heti mallisuojan poistuttua.

– M05-kuvio on ihan käsittämättömän hieno asia, ja nyt kansalaiset saavat osoittaa ylpeyttään kotimaastaan ja sen armeijasta ihan omistamalla ja käyttämällä tätä kuviota, Varusteleka kirjoitti Facebook-sivullaan.

Mallisuojan poistumisen koetaan olevan helpotus myös aktiivireserviläisille. Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen kommentoi Reserviläiselle, että päätös nostaa muun muassa innokkaimpien reserviläisten motivaatiota.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

M05-maastokuvion mallisuoja on tarkoittanut sitä, että puvun maahantuonti ja maastavienti sekä varastointi ja jälleenmyynti on ollut kiellettyä. Suoja koskee kaikkia neljää patentoitua kuviota syyskuun loppuun asti .

M05-maastokuvion kehittely alkoi vuonna 1995. Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2005 se hyväksyttiin käyttöön ja pilottijakson jälkeen vuonna 2007 M91-kuviota alettiin korvata uudella.

Kuvio kehitettiin alun perin nimenomaan Suomen luontoa varten, ja sen kuviot sekä värit suunniteltiin Metsätutkimuksenlaitoksen metsäkuvien perusteella.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ruotuväen mukaan puolustusvoimilla on suunnitteilla uusi taisteluasukokonaisuus, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020. Uudistuksesta ja mallisuojan poistumisesta huolimatta M05-maastokuvio aiotaan kuitenkin säilyttää.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta