Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Pohjolan Liikenteellä voit opiskella kuljettajan ammatin työn ohessa

Teksti: Santeri Nousjoki

Kuvat: Pohjolan liikenne

Pohjolan Liikenne tarjoaa nuorelle linja-autonkuljettajalle mukavan työpaikan, jossa jokainen työpäivä on erilainen. VR:ään kuuluva  linja-autofirma on yhtä aikaa sekä perinteikäs suomalainen yhtiö että moderni ja monimuotoinen työpaikka, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

Linja-autonkuljettaja Juan Quintanilla kouluttautui työhönsä ammattiopisto Varialla, jonka kanssa Pohjolan Liikenteellä on yhteistyösopimus. Pohjolan Liikenteelle hän päätyi työharjoittelun jälkeen noin neljä vuotta sitten.

“En ole vaihtanut yritystä, sillä olen tykännyt todella paljon Pohjolan Liikenteellä työskentelystä”, Juan sanoo. 

Valmistumisen jälkeen hän jatkoi töissä muutaman vuoden, jonka jälkeen hän meni inttiin. Työt olivat hetken tauolla, mutta kotiutumisen jälkeen Juan palasi rattiin. Työkaverit ja esihenkilöt  olivat hyvin kannustavia intin käymisen suhteen. Intissä Juan oppi muun muassa lisää suomalaisesta kulttuurista.

Viihtyisä työpaikka

Juan kuvailee linja-autonkuljettajan työtä mukavaksi ja arvostaa Pohjolan Liikenteen modernia ja hyväkuntoista bussikalustoa.

“Myös esihenkilöni ovat aina olleet erittäin hyviä ihmisiä”, Juan kuvaa. 

Virheitäkään ei tarvitse pelätä, sillä niitäkin kohtaan on Juanin mukaan ymmärtäväinen asenne. 

“Töissä on turvallinen ja mukava ilmapiiri”, hän avaa. 

Linja-autonkuljettajan palkkaa Juan pitää erittäin hyvänä. Palkan suuruus onkin monelle yllätys. Pääkaupunkiseudulla kuljettajan palkka on Pohjolan Liikenteellä keskimäärin 3 500 euroa kuussa – aloittavan kuljettajan palkka on hieman pienempi.

POHJOLAN LIIKENNE  

  • Osa isoa ja monipuolisia työtehtäviä tarjoavaa VR-Yhtymää
  • Henkilöstöllä on hyvät työsuhde-edut, kuten laadukas työterveyshuolto, liikunta- ja kulttuurituki, lounasetu, HSL:n ja Tampereen alueella matkakortti henkilökuntahintaan, alennusta VR:n kaukoliikenteen junamatkoista sekä edullisia loma-asuntoja vuokrattavaksi.
  • Urapolku on mahdollinen niin linja-autojen kuin raiteiden parissa työskentelyyn.
  • Kuljettaja saa normaalien vuosilomien lisäksi noin 18 päivää ylimääräistä vapaata vuodessa niin kutsutun työajanlyhennysvapaan vuoksi. 
  • Hyvät työvaatteet, moderni kalusto sähköbusseineen, henkilökohtainen työpuhelin jokaiselle.

Lue lisää yrityksestä täältä: pl.fi

Mukavia kohtaamisia ihmisten kanssa

Juan lisää työn hyviksi puoliksi iloiset asiakaskohtaamiset ja hän saakin matkustajiltaan paljon positiivista palautetta. Hän kertoo, että esimerkiksi eräs iäkkäämpi naisasiakas antaa hänelle aina Enkeli-karkin, kun tämä hyppää Juanin linja-auton kyytiin. 

“Välillä on tarjottu myös limua tai marjoja”, hän muistelee iloisena. 

Myönteisissä asiakaskohtaamisissa on Juanin mukaan taustalla hänen oma positiivinen asenteensa. Hän pyrkii kohtaamaan aina jokaisen asiakkaan iloisena.

“Oma asenne vaikuttaa paljon kohtaamisiin”, Juan perustelee. 

Linja-autonkuljettajan työtä Juan suosittelee jokaiselle, jota ala kiinnostaa. Koulutus työhön on suhteellisen lyhyt, eikä työ ole Juanin mielestä liian vaikeaa. 

“Varsinkin intistä näihin hommiin on helppo hypätä, kun mahdolliset aikaiset herätykset ovat jo kasarmilta tuttuja”, Juan hymähtää. 

Juan kokee, että hänen työpaikkansa on ollut loistava tapa aloittaa työura. Hänen mukaansa Pohjolan Liikenteellä on erinomaiset mahdollisuudet myös muihin tehtäviin.

“Hyvin tehdystä työstä saa palkkioita, ja uralla eteneminen on mahdollista”, Juan summaa. 

Monimuotoinen työyhteisö

Myös toinen nuori linja-autonkuljettaja Seni Manneh on viihtynyt työssään erittäin hyvin Pohjolan Liikenteellä. Hän on puolestaan Stadin ammattiopiston kasvatteja, ja päätyi Juanin tavoin harjoittelun kautta Pohjolan Liikenteelle. 

“Vuoden 2020 elokuussa aloitin vakituiset työt. Sillä tiellä tässä ollaan edelleen”, Seni naurahtaa. 

Peruskoulun jälkeen hän halusi käydä ammattikoulun ja kouluttautua sellaiseen ammattiin, joka työllistää. Ammattikouluaikana Seni mietti kuitenkin valintaansa pitkään ja päätavoite oli vain valmistua koulusta. Oli hetkiä, jolloin hän ajatteli, ettei koskaan tulisi ajamaan linja-autoa.

“Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan työtä tehden motivaatio kasvoi rutkasti”, Seni kuvaa. 

Työpäivään hän lähtee aina positiivisella asenteella ja palvelemaan asiakkaitaan. Työ tulee tehdä Senin mielestä sekä asiakkaita että bussikalustoa kunnioittaen. 

“Pyrin kohtaamaan ihmisen ihmisenä, sillä olemme kuitenkin lopulta asiakaspalveluammatissa”, Seni sanoo. 

Ihmisten huomioiminen ulottuu myös työyhteisöön, johon Seni on päässyt sisään todella hyvin. Osaan työkavereista Seni on yhteydessä myös vapaa-ajalla. Pohjolan Liikenteellä on hyvin monimuotoinen työyhteisö, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

“Meillä on töissä ihmisiä eri kulttuureista, eri harrastustaustoista ja eri-ikäryhmistä. Naisiakin on tullut yhä enemmän meille”, Seni avaa. 

Työsuhde-edut ovat hänen mielestään kunnossa Pohjolan Liikenteellä. Omalla varikollaan Senillä on käytössään muun muassa kuntosali ja henkilöstöravintola. Lisäksi Epassi kannustaa työntekijöitä pitämään kiinni liikunta- ja kulttuuriharrastuksistaan ja lounasetukin on lisätty työsuhde-etuihin. 

“Itse olen hyödyntänyt Epassia tanssitunteihin”, Seni kertoo. 

Linja-autonkuljettajan työtä hän suosittelee asiakaspalvelutyöstä pitäville, kärsivällisille ja huumorintajuisille persoonille. Myös itseensä on hyvä luottaa sopivissa määrin. 

“Mieli, sydän ja silmät auki”, Seni tiivistää loppuun.

TARTU TILAISUUTEEN, KOULUTTAUDU UUTEEN AMMATTIIN JA TULE MEILLE TÖIHIN!  

Oppisopimus on nopea tapa kouluttautua hyväpalkkaiseen ammattiin. 

Kuljettajan keskipalkka Pohjolan Liikenteellä on 3 500 euroa HSL-alueella. Muualla Suomessa keskipalkka on 3 200 euroa. Aloittavan kuljettajan palkka on hieman alempi. 

Linja-autoalalla on erittäin hyvä työllisyystilanne – kuljettajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Järjestämme säännöllisesti oppisopimuskoulutuksia eri oppilaitosten kanssa erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. 

Seuraavien koulutusten hakuajat: Tampere 31.1. mennessä, pääkaupunkiseutu 4.2. mennessä.

Pääkaupunkiseudulla alkaa uusia koulutuksia myös huhtikuussa, ja ilmoitamme hakuajoista some-kanavissamme 

@pohjolanliikenne
(Facebook, Instagram ja LinkedIn)
sekä verkkosivuillamme: pl.fi/oppisopimus.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita