Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Liikkeellä ja eteenpäin menossa

Teksti: Leena Mattila

Kuvat: Sana Ruohola

Mitä elämässä tapahtuu lukion ja ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen? Elämänvaiheeseen pakkautuu monia odotuksia, toiveita ja paineitakin. Elisa Sairasen valitsema välivuosi vie elämässä ehdottomasti eteenpäin.

”Haluan liikunnan ja terveystiedon opettajaksi lukioon.” Vastaus tulee varmasti. Katse on määrätietoinen. Savonlinnalainen Elisa Sairanen, 20, kulkee päättäväisesti kohti tavoitettaan, vaikka onni ei aina potki oikeaan suuntaan.

”Ylioppilaskirjoitusten aikaan altistuin koronalle, enkä saanut osallistua kokeeseen. Se siirsi valmistumista puolella vuodella eteenpäin”, Elisa kertoo. ”Yliopiston liikuntapedagogiikan valintakokeissa jäin varasijalle.” 

Pääsykoepettymyksen jälkeen posti toi kotiin Vapaan akatemian Tiedekoulutuksen esitteen. Siinä tarjottiin edessä olevan välivuoden täytteeksi lukuvuoden kestäviä avoimen yliopiston terveystieteiden opintoja.

”Tykkään uusista haasteista. Tartun niihin nopeasti.” Niin tapahtui nytkin. Edessä oli uusi elämänvaihe Lahdessa.

Ihana paluu arkirytmiin!

Terveystieteiden perusopinnot koostuvat fysioterapian, gerontologian, liikuntalääketieteen ja terveyskasvatuksen sisällöistä. Elisan opinto-ohjelmassa on lisäksi opintojaksoja ravitsemustieteen perusopinnoista.

”Koko ajan tulee uutta kiinnostavaa sisältöä ja ahaa-elämyksiä. Terveyden ja hyvinvoinnin alasta tulee ihan eri lailla tietoiseksi. Parasta tässä on se, että kaikki mitä opiskelen, tuntuu olennaiselta ja hyödylliseltä ja että voin myöhemmin liittää opintosuorituksiani osaksi korkeakoulututkintoa.”

Vapaassa akatemiassa painotetaan lähiopetusta ja ryhmässä oppimista. ”On kyllä niin kivaa, kun on lähi”, Elisa toteaa. Äänestä välittyy helpotus ja ilo. Pahimpien koronavuosien jälkeen tavanomaisen arkirytmin merkitys tuntuu aivan erityiseltä.

”Ehdin testata itsenäistä opiskelua avoimen yliopiston verkkokursseilla. Se oli paljon vaikeampaa. Täällä on yhteiset aikataulut, ja ohjausta ja tukea saa opettajalta päivittäin.”

Ja on myös opiskelijaelämää! Samanhenkinen ryhmä on helpottanut asettumista Lahteen. ”Ollaan löydetty toisemme myös vapaa-ajalla. Loppuvuodesta on tarkoitus lähteä porukalla risteilylle.”

Tavoitteellista mutta stressitöntä

Opiskelu Tiedekoulutuksessa on osoittautunut vaativaksi mutta palkitsevaksi. Opinnoissa onnistuminen tuottaa vuoden aikana 35-50 opintopistettä opintorekisteriin. Koska opiskelu on omaehtoista, suorituspaineita ei kuitenkaan tarvitse tuntea eikä liioin painetta opintotukikuukausien tuhlaamisesta, sillä akatemiavuosi ei niitä kuluta.

”En ole ollut kovin hyvä englannissa, mutta tähtään siihen, että saisin yliopistotutkintoon kuuluvan englannin suoritetuksi jo nyt”, Elisa kertoo. Kokemusta erilaisista suoritustavoista tulee paljon. ”Olen pian menossa ensimmäiseen ravitsemustieteen tenttiin. En stressaa siitä. Käyn testaamassa, miten menee.”

Elisa kiittelee oppilaitoksen toimintakulttuuria ja työskentelytapaa, joka sallii palautumisen ja virkistäytymisen hetket. ”Opettaja saattaa laittaa ajastimen päälle ja todeta puolen tunnin työskentelyn jälkeen, että nyt noustaan ylös jaloittelemaan. Tai jos ajattelu alkaa tökkiä, on ookoo lähteä hakemaan kuppi kahvia tai välipalaa.”

Pienestä pitäen joukkuepelaaja

Liikunnan harrastaminen on ollut osa Elisan elämää aina. Liikunnallisen perheen sisarussarjan keskimmäinen oppi paitsi innostumaan lajista kuin lajista, myös tulemaan toimeen ja pelaamaan yhteen erilaisten ihmisten kanssa. ”Jalkapalloa, lentopalloa, yleisurheilua…”Elisa luettelee. Erityisesti yhtä niistä on ikävä. ”Jalkapallon pariin haluan vielä palata.”

Lasten ja nuorten lisääntynyt ruutuaika ja hiipunut liikunnan harrastaminen on liikuntakasvattajaksi tähtäävälle tuttu huolenaihe. Elisa suhtautuu haasteeseen realistisesti. ”Ei liikuntaa harrastamattoman heti tarvitse ryhtyä hiki päässä urheilemaan. Voi aloittaa pienestä. Hylkää hissi ja käytä portaita. Kävele kouluun. Pyöräile pidemmät matkat.”

Oman säännöllisen arkiliikuntansa varmistajista Elisalla on suunnitelma vastaisuuden varalle: ”Kaksi koiraa.” Kultaisetnoutajat saavat kuitenkin odottaa, sillä nyt tuleva koiranomistaja kulkee Lahden ja Savonlinnan väliä ja keskittyy opintoihinsa.

VAPAA AKATEMIA, TIEDEKOULUTUS  

Lukuvuoden kestävät opinnot alan korkeakouluopintoihin tähtääville

Alat: kasvatustiede, psykologia, terveystieteet, ravitsemustiede

Oikeuttaa opintotukeen, ei kuluta tukikuukausia
tutkinto-opiskelusta

Päätoimista opiskelua Lahdessa, myös itsenäistä ja
verkko-opiskelua

Haku koulutukseen 1.3. alkaen osoitteessa:
vapaa-akatemia.fi

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita