Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Tärkeää työtä Rajalla

Teksti: Georg Närjä

Kuvat: Rajavartiolaitos

Vastavalmistuneet rajavartijat Roosa Kervinen ja Petteri Laine hehkuttavat kurssin ryhmähenkeä ja monipuolisia, mutta käytännönläheisiä työtehtäviä. 

Rajavartiolaitoksen Raja- ja merivartiokoulu Imatralla kouluttaa rajavartijoita käytännön työhön Suomen eri raja-asemille. Kysyimme kahdelta Raja- ja merivartiokoulun rajavartijan peruskurssilta valmistuneelta tuoreelta rajavartijalta heidän opinnoistaan ja kokemuksistaan siellä. 

Tuoreita rajavartijoita Roosa Kervistä ja Petteri Lainetta yhdistää se, että heidän lähipiirissään on entuudestaan rajavartijoita, jonka myötä kiinnostus alaa kohtaan kasvoi ja sinetöityi lopullisesti varusmiespalveluksen aikana. 

– Rupesin pohtimaan miten varusmiespalveluksessa saatua kokemusta voisi hyödyntää työelämässä. Lisäksi motivoi se, että kun rajavartijan peruskurssilta valmistuu, niin on varma työpaikka tiedossa, Kervinen pohjustaa valintaansa. 

– Olen asustanut lapsena pienessä rajakylässä, jossa olen päässyt seuraamaan rajavartijoiden työtä lähempää ja päädyin siihen, että tämä voisi kiinnostaa. Käytännönläheisyys ja liikunnallinen työ kiinnostaa, Laine avaa. 

Vain vuoden kestävä käytännönläheinen koulutus on intensiivinen, mutta valmistaa opiskelijoita tulevaan työhönsä. Alussa koulutus pohjautuu teoriaan, mutta siirtyy nopeasti itse käytännön tekemiseen. 

– Meillä koulutukseen kuuluu perusteet rajatarkastuksista ja rajavalvonnasta. Käymme läpi myös rikostorjuntaa sekä ylläpidämme työssä tarvittavaa kielitaitoa. Ruotsin kielitutkinto pitää suorittaa ja opiskelemme lisäksi englantia ja uutena venäjää. Myös voimankäyttö ja sotilaallinen maanpuolustus kuuluu koulutukseen, Kervinen kertoo.

– Koululta saa tosi paljon materiaaleja opiskelun tueksi, eli ilman tukea ei jää, Kervinen jatkaa.

Myös koulun opettajat ja opetuksen korkea taso saa vastavalmistuneelta parivaljakolta kiitosta. Lisäksi opetus etenee johdonmukaisesti.

Hyvät edut ja erinomainen ryhmähenki

Raja- ja merivartiokoulu tarjoaa opiskelijoilleen majoituksen, ruuan ja vaatetuksen. Lisäksi opiskelijoille maksetaan päivärahaa reilu 20 euroa päivässä sekä koulu korvaa kaksi kotimatkaa perheen luo kuukaudessa. 

– Aika kuluvapaasti pystyy vuoden elämään, Laine naurahtaa.

Vuoden tiivis paketti sisältää päätoimista opiskelua pääasiassa kahdeksasta neljään. Tämän jälkeen opiskelijoilla on pääsääntöisesti vapaa-aikaa. Myös sotilaallisen maanpuolustuksen harjoituksista maastossa pääsi nauttimaan keväällä ja syksyllä viikon verran. 

– Toukokuussa oli yksi viikon pätkä ja marraskuussa oli toinen viikon pätkä. Pääsimme kokemaan talvi- ja kesäolosuhteet, Kervinen kuvailee.

Hauskana kokemuksena parivaljakko muistaa helmikuisen pelastautumisharjoituksen, jossa he hiihtivät sukset ja kaikki vaatteet päällä avantoon, jonka jälkeen täytyi pelastautua avannosta. 

– Se oli kokemus, minkä varmasti muistaa. Muutenkin itsensä haastaminen ja käytännön harjoituksissa onnistuminen ruokkii ehdottomasti motivaatiota. Täällä pääsee mukavuusalueensa ulkopuolelle, se on mukavaa, Kervinen hehkuttaa.

Lisäksi kurssin ryhmähenki saa vastavalmistuneilta rajavartijoilta ruusuja. Tiivis ja mukava porukka motivoi opiskelemaan.

– Voin väittää, että tänne hakeutuu suurinpiirtein samanmielistä porukkaa. Täällä ihmiset kiteytyy hyvin yhteen ja tällaisen porukan kanssa on tosi makeeta tehdä harjoituksia, joissa mennään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Meillä on ollut monia harjoituksia, jotka ovat vaikuttaneet paperilla ikäviltä, mutta on ollut suorastaan mukavaa suoriutua niistä tämänkaltaisen porukan kanssa, Laine korostaa. 

– Täällä ei myöskään ole turhaa jäpittämistä eikä varusmieskulttuuria. Olemme täällä käytännössä kuin henkilökuntaa. Tosissaan muttei totisesti, voisi sanoa, Laine kiteyttää.

Monipuoliset työtehtävät

Valmistumisen jälkeen yleisin tie on siirtyä rajanylityspaikoille tekemään rajatarkastuksia. Lisäksi paikkoja on tarvittaessa auki myös rajojen valvonnan tehtäviin. Kun on jonkin aikaa ollut töissä, niin voi hakeutua myös muihin erinäisiin tehtäviin.

– On myös mahdollisuus jatkokouluttautua erinäisiin tehtäviin, muun muassa asiakirjatutkintaan, rikostorjuntaan tai vaikkapa koiranohjaajaksi. Tehtäviä löytyy laidasta laitaan, Laine avaa.

Valmistumisen myötä kurssin hyväksytysti suorittaneet ja virkaannimittämiskelpoiset nimitetään vakituiseen valtion virkaan. Työvuorot ovat monipuolisia ja pääsääntöisesti työ on kolmivuorotyötä. Tarvittaessa on mahdollisuus myös majoitukseen työvuorojen välillä. 

Rajavartijan peruskurssin yleisiä ennakkovaatimuksia ovat 18 vuoden ikä, Suomen kansalaisuus, suoritettu toisen asteen tutkinto sekä varusmiespalvelus. Näiden lisäksi muun muassa A-luokan palveluskelpoisuus sekä B-luokan ajokortti. Varusmiespalveluksessa suoritettu johtajakoulutus ei ole vaadittu, mutta se katsotaan hakijalle eduksi.

INFO: 

Hakeminen rajavartijan peruskurssille tapahtuu valtiolle.fi-sivun kautta. 

Hakuaika vuonna 2024 alkavalle kurssille päättyy 25.4.2023.

Hakemuksen perusteella hakija kutsutaan kaksiosaiseen valintakokeeseen, joka sisältää Cooperin juoksutestin, kielitestit, psykologiset testit sekä haastattelun. Lue lisää www.raja.fi/rajavartijakoulutus tai ota yhteyttä rekrytointi.rmvk(at)raja.fi, p. 0295 429 034.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita