Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Tukea päihteiden aiheuttamaan huoleen

Mitä voi tehdä, jos kaverin päihteiden käyttö huolestuttaa? Mistä tietää, onko oma juominen hallinnassa? Millaisia seurauksia kannabiksen käytöllä voi olla? Päihdeneuvonta tarjoaa keskusteluapua, kun päihteisiin liittyvät asiat mietityttävät.

Takana on helteinen kesä ja loma, jonka aikana monella kuluu alkoholia enemmän kuin muina vuodenaikoina. Paluu arkeen voi takkuilla, jos juominen ei ole enää omassa hallinnassa. Huoli omasta tai läheisen alkoholinkäytöstä kuuluu valtakunnallisessa Päihdeneuvonnassa 0800 900 45 lomien jälkeen. 

”Joku voi miettiä, miten kaveriporukassa voitaisiin auttaa ystävää, jonka juhliminen ei näytä enää pelkästään hauskalta. Toinen pohtii, miten voisi vähentää omaa juomistaan. Kolmas on omilleen muutettuaan huomannut, miten vanhempien päihteidenkäyttö on varjostanut omaa lapsuutta”, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

Päihdeongelmiin liittyy usein syyllisyyttä ja häpeää, minkä vuoksi niitä salaillaan. Auttavaan puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja omasta tilanteestaan voi kertoa sen verran kuin itse haluaa. Puheluihin vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, joilla on vaitiolovelvollisuus. 

”Moni kertoo, että jo pelkkä keskustelu keventää mieltä ja auttaa löytämään ratkaisuja. Tarvittaessa kerromme myös eri tahoista, joista voi saada jatkoapua”, Åberg sanoo.

Monet viivyttelevät avun hakemista, vaikka ongelmat olisivat jo ilmeisiä. Jotkut eivät uskalla kertoa tilanteestaan edes läheisilleen.

“Jos kyse on huumeiden käytöstä, niin ongelmia saatetaan peitellä myös siksi, että pelätään rikosoikeudellisia vastuita tai vaikkapa työpaikan menettämistä. On tärkeää, että on joku paikka, jossa tilanteestaan voi puhua ilman pelkoa seurauksista.” 

Pitääkö omasta juomisesta olla huolissaan?

Suurimmalla osalla nuorista päihteiden käyttö on hyvin hallussa eikä aiheuta isoja ongelmia. Nuoret myös juovat nykyään vähemmän kuin aikaisemmat sukupolvet. Silti raju humalajuominen on edelleen tavallista erityisesti nuorilla miehillä.

  Alkoholiriippuvuuden kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta humalassa voi loukata itseään tai jotain muuta, sillä alkoholi vaikuttaa harkintakykyyn ja motoriikkaan.

 ”Jos humalassa tulee toistuvasti tehtyä jotain sellaista, mikä myöhemmin harmittaa, on hyvä pohtia, miten omaa juomistapaa voisi muuttaa, jotta ikävät tilanteet voisi jatkossa välttää.”

Kannabiksen ja bentsojen käyttö yleistynyt

Huumeiden käyttö ja kokeilut ovat lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun ajan. Esimerkiksi vuonna 2006 viidennes 15–24-vuotiaista oli kokeillut jotakin huumetta, kun vuonna 2022 samanikäisistä kokeilleita oli melkein joka kolmas. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua, mutta päihdeongelmiin on aina helpompi puuttua, jos asiat eivät ole vielä ehtineet mennä täysin solmuun.

 Puolet Päihdeneuvontaan soittavista nuorista kertoo huumeisiin liittyvistä asioista. Kannabis on huumausaineista yleisin keskustelunaihe, mutta myös amfetamiinin ja lääkkeiden käyttöön liittyvät ongelmat puhututtavat. 

”Esimerkiksi bentsodiatsepiinien väärinkäyttö on tavallista. Bentsoista eroon pääseminen pitkän käyttöajan jälkeen on hankalaa ja edellyttää yleensä ammattiapua. Laittomilta markkinoilta hankittujen lääkkeiden alkuperästä ja niiden sisältämistä aineista ei myöskään voi olla varma, joten vaikutuksetkin voivat olla arvaamattomia.”  

Miten ongelmat voi välttää?

Kukaan ei halua päihteistä itselleen ongelmaa. Käytöllä haetaan jotain hyvää, kuten rentoutunutta tai sosiaalista oloa. Minkään päihteen käyttö ei kuitenkaan ole täysin haitatonta. Siksi jokaisen meistä olisi tärkeää välillä miettiä, millaisissa tilanteissa ja mihin tarpeeseen päihteitä tarvitsee. 

 ”Jos vaikkapa huomaa juovansa siksi, että se tuntuu vähentävän ahdistusta, olisi hyvä pohtia, millä muilla keinoilla oloa voisi helpottaa.”

 Kannattaa myös tarkkailla vaikutuksia ihmissuhteisiin, mielenterveyteen ja töissä tai opinnoissa jaksamiseen. “Jos huomaa negatiivisia seurauksia, on hyvä tehdä korjausliikkeitä ja tarvittaessa hakea ulkopuolista tukea”, Åberg sanoo.

MAKSUTON NEUVONTAPUHELIN PÄIVYSTÄÄ JOKA PÄIVÄ 

Valtakunnallinen Päihdeneuvonta numerossa 0800 900 45 tukee ja auttaa, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Auttavaan puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja ilmaiseksi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Puheluihin vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Lisätietoja: päihdeneuvonta.fi

TEKSTI: RIIKKA HOLLO

KUVAT: MINNA LEHTINEN

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita