Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Ihanat naiset raksalla

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Johanna Rautio, Taitotalo & Veronica Leppänen

Veronica Leppänen ja Edith Piksilä opiskelevat Taitotalossa rakennusalan perustutkintoa. Naisten tavoitteena on valmistua vuodessa talonrakentajiksi.

Sisustusarkkitehdin urasta haaveileva Veronica (24) opiskeli peruskoulun jälkeen lähihoitajaksi. Hoitoalalla työskennellessään hänestä tuntui, ettei palkka vastaa työn vaativuutta eivätkä työolot olleet hänestä oikeudenmukaiset. Veronica mietti vaihtoehtoja ja työskenteli välillä kahvilassa ja myyjänä.

– Sitten keksin, että jos opiskelen rakennusalan perustutkinnon, siitä on varmasti hyötyä, jos opiskelen myöhemmin sisustusarkkitehdiksi, Veronica sanoo.

Veronica voisi kuvitella palaavansa hoitoalalle, jos alan palkkataso ja työn arvostus nousisivat. Alun perin hänen haaveammattinsa oli ensihoitaja. 

– Hoitoalalla arvostuksen pitäisi lähteä johtoportaasta. Esimerkiksi rakennusalalla työharjoittelussa työnantaja tarjosi minulle lounaan, hoitoalalla ei koskaan, Veronica sanoo.

Oikealla Veronica Leppänen ja vasemmalla Edith Piksilä. Naiset opiskelevat Taitotalossa rakennusalan perustutkintoa.

Talonrakentajan tutkinto on hyvä pohjakoulutus rakennusalalle

Edith Piksilä (21) on ensimmäiseltä koulutukseltaan kosmetologi. Korona-aikana kosmetologin työt vähenivät, ja Edith työllistyi rakennussiivoojaksi.

– Kun siivosin rakennustyömailla, kiinnostuin rakennusalasta, Edith sanoo.

Edith hakeutui opiskelemaan rakennusmestariksi, mutta huomasi pian, että ilman alan perustutkintoa rakennusmestariksi opiskeleminen on vaikeaa. Hän keskeytti rakennusmestariopinnot ja haki Taitotaloon opiskelemaan rakennusalan perustutkintoa.

– Talonrakentajan tutkinto on hyvä pohjakoulutus alalle. Harkitsen rakennusmestariopintoja sitten uudestaan, kun olen ensin työskennellyt jonkin aikaa rakennusalalla, Edith sanoo.

Työharjoittelussa oppii paljon

Taitotalon rakennusalan opinnoissa on naisten mielestä parasta se, että opintoihin sisältyy paljon työharjoittelua. Edith on ollut opintojensa aikana jo kahdessa työharjoittelussa ja Veronica yhdessä.

– Siinä, että opintojen aikana ollaan paljon töissä, oppii tosi paljon. Työharjoittelussa tottuu töihin ja työrytmiin ja näkee, mitä työ oikeasti on, Edith sanoo.

Veronica kertoo, että työharjoittelussa oli paljon kiireisempää kuin koulussa. Hän arvostaa sitä, että koulussa käydään opeteltavat asiat ensin teoriatasolla läpi. Ennen työssäoppimista niitä harjoitellaan myös käytännössä.

– Kokonaan uudet asiat pitää tietenkin opetella koulussa ensin, Veronica sanoo.

Veronica haaveilee sisustusarkkitehdin urasta.

Rakennusala on tasa-arvoinen

Aikuisena opiskelu vaatii naisten mielestä aktiivisuutta ja itseohjautumista. Taitotalon rakennusalan kouluttajat ovat rakennusalan ammattilaisia. He eivät hae opiskelijoita kotoa kouluun, mutta kouluttavat alan työtehtävien huippuosaajaksi ja auttavat löytämään mielekkään harjoittelupaikan. Naiset kertovat, että heidät on otettu alalla vastaan tasa-arvoisesti.

– Alussa ammattiaineiden tunneilla opiskelukaverit halusivat auttaa usein, mutta sitten he huomasivat, etten tarvitse enempää apua siksi, että olen nainen, Edith sanoo.

Veronica kokee, että työharjoittelussa häneen suhtauduttiin tasavertaisesti.

– Tein täysin samoja työtehtäviä kuin muutkin. Jos tarvitsin apua, minua neuvottiin eikä tehty puolesta. Opin tosi paljon, Veronica sanoo.

”Nainen työvaatteissa lounasostoksilla kääntää päitä”

Nainen rakennusalalla on Edithin mielestä alan ulkopuolisille kuitenkin vielä jollakin tavalla tabu. Työharjoittelussa Edithin kollegat ottivat hänet hyvin vastaan, mutta esimerkiksi talojen asukkaat hämmästelivät Edithin alavalintaa.

– Vanhemmat ihmiset kyselivät alavalinnastani. Osa oli todella ihmeissään, Edith sanoo.

– Nainen työvaatteissa lounasostoksilla kääntää päitä, Veronica jatkaa.

Kumpikaan naisista ei kaipaa ekstrahuomiota sukupuolensa takia. Sen sijaan he haluaisivat tulla tunnetuiksi työtaidostaan ja ahkeruudestaan, sekä Veronica että Edith käyvät kuntosalilla.

– On tärkeää, että lihaskunto pysyy hyvänä. Naisena pitää tehdä enemmän duunia sen eteen, että jaksaa nostaa asioita. Voimaa ei ole yhtä paljon kuin miehillä, Edith sanoo. 

Voi olla, että vahva mies jaksaa nostaa useamman painavan kappaleen kerralla, mutta jos kunto on hyvä, nainen voi samassa ajassa hakea monta kertaa lisää. Silloin työsuoritteeseen menevä aika on suunnilleen sama.

Työ, jossa näkyy oma kädenjälki

Kuntosalin lisäksi Veronica harrastaa sisustamista. Hän nauttii siitä, että työssä näkyy oma kädenjälki.  Rakennusalan opinnoista on ollut hyötyä Veronican sisustusprojekteissa. Hän on esimerkiksi valanut itselleen betonista modernin yöpöydän.

Opintojensa aikana Veronica on rakentanut itselleen yöpöydän.

Edith ja Veronica ovat oppineet, että rakennusalalla on tarjolla paljon monipuolisia työtehtäviä. Lisäksi aika kuluu töissä nopeasti, kun on koko ajan tekemistä. Talonrakentajan tutkinto on laaja, ja opiskelija voi valita valinnaisilla opinnoilla, millaisiin työtehtäviin hän haluaa opinnoissaan suuntautua. Alan palkkatasoa naiset pitävät hyvänä. 

– Kun on uusi alalla, on pohjapalkka, mutta työkokemuksen ja -taidon kasvaessa on mahdollisuus urakkapalkkaan, Edith sanoo.

– Esimerkiksi muurauksesta voi tienata hyvin, Veronica tietää.

Lisäksi rakennusalan työehtosopimus sisältää erilaisia kokemus- ja muita lisiä. 

Opiskelukavereista ystäviksi


Edith ei malta odottaa, että pääsisi töihin ansaitsemaan rahaa. Hän on suunnitellut, että etsii viimeiseksi työharjoittelupaikakseen yrityksen, johon voisi valmistumisen jälkeen työllistyä.

– Työharjoittelu on loistava mahdollisuus näyttää osaamisensa ja työllistyä, Edith sanoo.

Myös Veronica valmistuu rakennusalalle hyvällä mielellä. Naiset kertovat, että Taitotalon talonrakentajaopinnoista heille jää käteen rakennusosaamisen lisäksi myös ystävyys. Ennen opintojen alkua naiset eivät tunteneet toisiaan lainkaan. Nykyään he pitävät yhteyttä myös vapaa-ajalla.

– Kun ystävä valmistuu samalle alalle, on aina joku, jolta voi tarvittaessa kysyä neuvoa, Veronica sanoo. 

Veronica ja Edith ystävystyivät opintojensa aikana.

Jos innostuit Edithin ja Veronican tavoin talonrakentajan koulutuksesta, tutustu koulutukseen tarkemmin tästä.

Taitotalosta löydät juuri sinun elämäntilanteeseesi sopivan koulutusmuodon. Tarjoamme Suomen ylivoimaisesti kattavimman valikoiman korkealaatuista, työelämälähtöistä aikuiskoulutusta

  • lähes 90 tutkintoa ja osatutkintoa
  • yli 60 ammatillista sertifikaattia
  • reilut 600 lyhytkoulutusta

Tervetuloa innostumaan osaamisesta kanssamme!

Tutustu tarjontaamme osoitteessa www. taitotalo.fi

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita