Teksti Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuva Etsivä nuorisotyö
Etsivä nuorisotyö tarjoaa 15–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille apua ja tukea mieltä askarruttaviin asioihin. Toiminta on vapaaehtoista ja luottamuksellista.
Etsivä nuorisotyö tukee valtakunnallisesti kaikkia nuoria, jotka kaipaavat tukea arjen, tulevaisuuden ja oman elämäntilanteen pohtimisessa. Ohjaus on maksutonta ja täysin vapaaehtoista. Etsivä nuorisotyö on mukana kutsunnoissa, ja Puolustusvoimat sekä siviilipalveluskeskus luovuttavat etsivälle nuorisotyölle automaattisesti tiedot nuorista, jotka vapautetaan palveluksesta palveluskelpoisuuden puuttumisen tai omatoimisen keskeyttämisen takia. Tukea voi hakea myös omatoimisesti.
– Etsivä nuorisotyö voi kulkea rinnalla siitä saakka, kun kutsuntakirje saapuu kotiin. Jokainen määrittää itse mihin tarvitsee apua, ja tavoitteeseen pyritään pääsemään yhdessä etsivän nuorisotyöntekijän kanssa, Katja Uustalo toteaa.
Etsivä nuorisotyö saa vuosittain lähes 30 000 yhteydenottoa ja tekee yhteistyötä noin 20 000 nuoren kanssa. Eniten tukea toivotaan muissa palveluissa asioimiseen, mutta myös mieltä painavista asioista, opiskelumahdollisuuksista ja työelämästä on tyypillistä haluta keskustella. Etsivälle nuorisotyöntekijälle jutteleminen ei sitouta minkäänlaisiin toimenpiteisiin, sillä toiminta on aina vapaaehtoista.
– Aika nuorten kanssa työskentelemiseen vaihtelee viikoista vuosiin. Kaikki riippuu yksilön tarpeesta, mutta yleensä tapaamiset ja yhteydenpito ovat alussa tiiviimpää kuin muutaman vuoden jälkeen. Vaikka nuori lopettaisi yhteistyön joksikin aikaa, voi hän palata etsivän nuorisotyön palveluihin koska vain, Uustalo huomauttaa.
Etsivään nuorisotyöhön voi ottaa yhteyttä soittamalla, lähettämällä viestiä tai vaikka sosiaalisen median kautta. Ohjausta saa etsivän nuorisotyön kautta esimerkiksi toimeentuloon, työnhakuun, mielenterveyteen ja opiskeluun liittyviin palveluihin.
– Voidaan sanoa, että lähes kaikki yhteiskunnan eri toimijat ovat etsivän nuorisotyön yhteistyökumppaneita. Nuorten kanssa mietitään aina yksilöllisesti sopivia ratkaisuja ja sitä, mihin suunnata seuraavaksi.
Kaikkien etsivien nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta etsivanuorisotyo.fi.
FAKTA
Vaivaako vamma palveluksen keskeytyksen tai päättymisen jälkeen?
Valtiokonttori korvaa varusmiehille palveluksessa tapahtuneen tapaturman tai palvelussairauden aiheuttamat kustannukset, jos vahinko aiheuttaa sairaanhoidon tarvetta tai työkyvyttömyyttä vielä kotiuduttua.
Valtiokonttori tukee varusmiesten kuntoutumista kokonaisvaltaisesti tapaturmaturvalla, joka kattaa kustannukset sairaanhoidosta aiheutuvista hoito- ja lääkekuluista, ansionmenetyksistä sekä kuntoutuksen toimenpiteistä.
Valtiokonttorin yhteistyökumppani Verve Oy vastaa puolestaan palveluksen keskeytymisen jälkeisestä kuntoutuksesta. Nuorta tuetaan työhön ja opiskeluun liittyen työkokeilun, työhönvalmennuksen sekä työpaikkakoulutuksen muodossa. Kuntoutuksella varmistetaan, että varusmies palaa normaaliin arkeen mahdollisimman nopeasti tapaturman tai palvelussairauden jälkeen.
Lisätietoja tapaturmaturvasta saa osoitteesta: https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/palvelustapaturmien-ja-palvelussairauksien-korvaukset-varusmiehille-ja-siviilipalvelusmiehille/