Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Kestävämmän meijerituotannon puolesta, tänään ja huomenna

Meijeriteollisuus Suomessa toimii vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaisen tuotannon puolesta. Vastuullisuus on toiminnan tärkeä arvo, ja tavoitteena on tulevaisuudessa tuottaa hiilineutraalia maitoa. Laadukas koulutus varmistaa, että tulevaisuuden tavoitteille löytyy myös tekijöitä.

Vastuullisuus ja kestävän kehityksen huomioiminen työskentelytavoissa ja prosesseissa alkaa jo alalle kouluttautuessa. Meijerialan tutkintoja tarjoavat Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu panostavat kestävyyteen ja vastuullisuuteen tutkinto-ohjelmiensa sisällöissä ja opetuksen arjessa. Tulevaisuuden ammattilaiset koulutetaan toimimaan nämä teemat huomioon ottaen prosessin jokaisessa vaiheessa. 

Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsevät suorittamaan opintojaan Hämeenlinnan Sairiossa sijaitsevaan opetusmeijeriin, joka vastaa teollisuudessa toimivia meijereitä. Kestävän kehityksen näkökulmasta, opetusmeijerin toiminnassa mm. käytetään kotimaisia raaka-aineita suomalaisilta tiloilta, käsitellään materiaalien kiertoa maitotuotteiden jalostuksessa, ja opitaan kiinnittämään huomiota energiankulutuksen vähentämiseen. 

Opetusmeijerin digitalisointi on mahdollistanut myös tarkemman datan keräämisen ja toiminnan tehostamisen, joka näkyy esimerkiksi pienentyneenä veden- ja energiankulutuksena. Digitalisoinnin avulla myöskään maitoraaka-ainetta ei valu viemäriin. Suomalaiset meijerit ovat alansa edelläkävijöitä, ja digitaalisten ratkaisujen käyttö jo opetuksessa antaa opiskelijalle hyvät valmiudet siirtyä alan työtehtäviin ja toteuttaa niitä kestävien periaatteiden mukaisesti. 

”Tuotantolaitosten järjestelmissä logiikka ja toimintaperiaatteet ovat samat kuin meidän opetusmeijerissämme. Täältä opiskelijat saavat hyvät valmiudet siirtyä alalle töihin”, kertoo Hämeen ammatti-instituutin lehtori Pekka Puputti.

ELINTARVIKEALAN
PERUSTUTKINTO – MEIJERISTI

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneita meijeristejä  valmistuu Suomessa ainoastaan Hämeen ammatti- instituutista (HAMI). 

Meijeristin tutkinto antaa pätevyyden työskennellä erilaisissa elintarvikealan yrityksissä. Koulutukseen sisältyy paljon käytännönharjoittelua opetusmeijerissä. 

Osa opinnoista suoritetaan alan työpaikoilla. Joistain työpaikalla suoritettavista opiskelujaksoista on mahdollista saada työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Osan opinnoista voi myös suorittaa vaihdon kautta ulkomailla. 

Elintarvikealan työt ovat usein kolmivuorotyötä, mutta  työvuorojen vastapainoksi on tarjolla mukavasti vapaa-aikaa.  Perustutkinnon suoritettuasi voit halutessasi jatkaa opintojasi  ammattikorkeakoulussa. 


BIO- JA ELINTARVIKETEKNIIKKA – INSINÖÖRI (AMK)

Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) valmistuu ainoana Suomessa meijeriteknologiaan erikoistuneita bio- ja elintarviketekniikan insinöörejä (AMK). 

Hakukohde on Insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka. Meijeriteknologian syventäviin opintoihin paneudutaan yhteisten perusopintojen jälkeen. Meijerialan opintoihin sisältyy palkallista harjoittelua alan yrityksissä sekä käytännön opintoja opetusmeijerissä. 

Tutkinto antaa hyvät valmiudet toimia esimiehenä tai tuotantoprosessien kehitys-, suunnittelu-, laadunvalvonta- sekä käyttöönottotehtävissä.  

Lue lisää koulutuksista milkworks.fi 


Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita