Teksti: Santeri Nousjoki
Tulevaa talvea voisi kuvailla monella adjektiivilla, mutta yksi sana on mielestäni erittäin hyvä kuvaamaan ennusteita: kylmä. Sodan jaloissa eläville ukrainalaisille talvi tulee olemaan sellainen konkreettisesti. Meillä Suomessa sota heijastuu kallistuneena elämisenä, joka näkyy joka paikassa.
2020-luku ei ole ollut tähän mennessä helppoa aikaa olla nuori, olipa sitten intissä tai opiskelemassa. Ensin korona jätti pysyvän jälkensä sosiaaliseen elämäämme. Sosiaalisia tapaamisia tuli pohtia vakavasti, ja elämä oli kaukana vanhasta normaalista. Koronan laannuttua Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaa vastaan herätti länsimaisen lintukodon elämän raadollisuuteen: 2020-luvun Eurooppaankin voi syttyä laajamittainen sota.
Vaikeat ajat saavat nuoren ajattelemaan luonnollisesti elämän sisäisiä ja ulkoisia uhkakuvia. Kun mediasta saa lukea Donbasin taisteluista tai kallistuvasta sähkölaskusta, muuttuvat ajatukset pakosti pessimistisiksi. Tällöin ei saa kuitenkaan jäädä ajatuksien kanssa yksin, vaan täytyy hakea vertaistukea ystävistä.
Jokainen nuori painii lopulta samankaltaisen kysymyksen kanssa vivahde-eroista huolimatta: miltä tulevaisuuteni näyttää. Pohtipa tätä sitten opiskelija-asunnossa tai sissiteltassa, kysymys on koukuttava. Ystävien kanssa asiaan voi saada valon pilkkeitä, vaikka maailma ulkona näyttäisikin haastavalta.
Haasteellisina aikoina ystävyyden arvo kasvaa, vaikka sen hinta pysyy samana. Ystävyydessä on pohjimmaltaan kyse vaihtokaupasta, jossa henkilö saa ja antaa huolenpitoa. Välillä huolenpidoksi riittää kävelylenkki ystävän kanssa, vaikkei vaikeista asioista puhuttaisikaan.
Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin, joka tarvitsee laumaansa. Sen takia hyvistä ystävistä ja kavereista kannattaa pitää kiinni, kun sellaisia sattuu osumaan kohdalle. Yhdessä lähipiirin kanssa sitä selviää vaikeistakin ajoista ja pystyy pitämään yllä omaa toimintakykyään. Syvällinen keskustelu toisen kanssa meneekin hyvin psyykkisestä kuntosalista.
1/22 – ja 2/22 -saapumiserän kotiutuville varusmiehille haluan toivottaa oikein mukavaa reserviin siirtymistä, kunhan sen aika joulun alla koittaa. Hyödyntäkää asepalveluksessa oppimianne taitoja, etenkin ryhmätyötaitojen osalta. Omasta ryhmästä kannattaa pitää huolta myös siviilissäkin.
Pää kylmänä, sydän lämpimänä.
Kirjoittaja on tuleva Varusmies-lehden päätoimittaja.