Teksti: Santeri Nousjoki
Kuvat: HELBUS
Välivuoden uhatessa Helsinki School of Business tarjoaa sinulle erittäin varteenotettavan vaihtoehdon, kun haluat sekä yliopistoon että valmistua nopeasti.
Helsinki School of Businessissä (HELBUS) pystyy opiskelemaan kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon kahdessa kalenterivuodessa. HELBUS:ssa opiskelun joustavuutta helpottaa myös se, että tutkinnon voi aloittaa sekä talvella että syksyllä.
Kymmenvuotista taivaltaan juhlivaan kauppakorkeakouluun löysi tiensä myös burmalainen Nyan, joka kuuli koulusta markkinointisähköpostista.
“HELBUSissa oli itselleni mukavaa se, ettei täällä liikaa tuijotettu koulutustaustaani. Hakemuskirjeen jälkeen minut kutsuttiin haastatteluun, joka muistutti työhaastattelua”, toista vuotta opiskeleva Nyan kertoo hakevaiheesta.
Englannin kielitestin jälkeen kului muutaman kuukausi, ja hän sai hyväksymisviestin. Ulkomaalaisena opiskelijana Nyanilla oli vielä Suomen viranomaisten kanssa muutama välivaihe, mutta koulun suhteen kaikki oli valmista alkua varten.
Kahdessa vuodessa kandiksi
Nyan kertoo, että HELBUSissa opiskellaan kahdessa kalenterivuodessa kolme akateemista vuotta eli valmistutaan kandidaatiksi. Kolmantena akateemisena vuotena opinnot jatkuvat englantilaisessa University of Northamptonissa Suomesta käsin.
“Kahden vuoden jälkeen ei katsota arvosanoja, kunhan on läpäissyt kaikki kurssit. Kolmannen akateemisen vuoden jälkeen saamme saman englantilaisen Bachelor of Arts (Hons) in Business and Management -tutkinnon eli kandin paperi.”
Nyan kolmas akateeminen vuosi alkaa tammikuussa, ja valmistuminen kandiksi olisi tiedossa noin elokuun aikaan. Kuten aikataulusta voi päätellä, on opiskelu HELBUSissa intensiivistä.
“Kyllähän se on aika vauhdikasta, kun yhteen kalenterivuoteen opiskellaan kaksi akateemista vuotta”, Nyan naurahtaa.
Opiskelu on samanlaista akateemisessa mielessä kuin muissa yliopistoissa, mutta Nyanin mielestä ajankäytön hallinta on korostunut erityisesti, mitä hän pitää erittäin palkitsevana taitona.
“Kunhan intohimoa riittää, täällä pääsee oikeasti oppimaan työelämässäkin arvokkaita taitoja.”
Tutkimuskursseilla HELBUSissa pääsee paneutumaan isojenkin yrityksien maailmaan, minkä tuomaa verkostoitumista Nyan pitää erittäin arvokkaana.
Aktiivista opiskelijaelämää
Opiskelijatoimikuntaan kuuluva Nyan kehuu HELBUSin opiskelijaelämää hauskaksi. Uudet opiskelijat otetaan avosylin vastaan tervetulotapahtumissa, joissa tarkoituksena on tutustuttaa ihmisiä toisiinsa.
“Vähitellen luodaan todella tiiviitä ihmissuhteita, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin”, hän pohtii.
Muun muassa englanniksi opiskelu ja kansainvälinen ote opiskeluissa ovat taanneet Nyanin mielestä myös ulkomaalaisten opiskelijoiden ryhmään pääsyn.
“Suurin osa opettajistammekin ovat ulkomailta, joilla on vierailijaluennoijina laaja kokemus kansainväliseltä kentältä”, hän kuvaa.
Opetushenkilöstön vahvuutena Nyan kokee myös laajan käytännön työelämän kokemuksen, sillä monet opettajat työskentelevät pääosin niin yritysjohtajina kuin korkean tason virkamiehinä.
“Näin opettajat pystyvät myös ohjaamaan työelämään.”
Uurastamista englanniksi
Suomalainen Ida Rantala haki HELBUSiin juuri opetuskielen eli englannin vuoksi. HELBUS oli siis hänelle juuri sopiva vaihtoehto.
“Halusin jatkaa englannin kielellä opiskelua IB-lukion jälkeen ja harkitsin hakevani opiskelemaan Iso-Britanniaan, mutta päädyin muuttamaan Vaasasta Helsinkiin. Se on kuitenkin kansainvälinen kaupunki ja tarjoaa esimerkiksi paljon kansainvälisiä työmahdollisuuksia”, hän perustelee.
Kurssit käsittelevät Rantalan mukaan laajasti kauppatieteiden eri aloilta esimerkiksi markkinointia, johtamista, yrittäjyyttä, taloushallintoa, henkilöstöjohtamista sekä neuvottelutaitoja.
“Opiskelu on intensiivistä, mutta opin uusia asioita myös nopeasti.”
Kursseja käydään kolmen viikon jaksoissa kurssi kerrallaan, joten Rantala voi keskittyä yhteen kurssiin kerralla. Lisäksi opintojen aikana on harjoitustöitä esimerkiksi esseiden ja esitelmien muodossa, joiden avulla hän kokee oppivansa paremmin kuin pelkällä kokeisiin lukemisella
“Opintojen aikana saa laajasti tietoa eri kauppatieteiden aloilta, mikä helpottaa valitsemaan itselleen oikean erikoistumisalan maisteriopintojen aikana. “
Rantala aikoo hakea kanditutkinnon jälkeen maisteriohjelmaan joko Suomeen tai Englantiin. HELBUSin kanditutkinto avaa ovet sekä mihin tahansa Suomen kauppatieteiden maisteriohjelmiin että ulkomaille moneen eri kauppatieteiden maisteriohjelmaan.
“Aion myös tehdä kauppatieteiden alan töitä opintojeni välissä ja ohessa”, Rantala kertoo.
Näin voit hakea HELBUSiin:
- Täytä sähköinen hakulomake joko suomeksi tai englanniksi
- Lisää hakemukseen tarvittavat liitteet ja lähetä se
- Seuraa sähköpostia, sillä saat tarvittaessa puhelinhaastattelukutsun muutamassa päivässä
- Valintapäätöksen saat parissa viikossa
Tulevat hakuajat:
- Tammikuussa 2024 alkaviin opintoihin hakuaika päättyy 30.11.2023
- Syyskyyssa 2024 alkaviin opintoihin hakuaika päättyy 31.7.2024
Lue lisää koulusta täältä: https://www.helbus.fi/