Talvi tulee varuskuntiinkin – miten pysyä lämpimänä?

Pakkanen on alkanut puremaan varusmiehiä. Aurinko nousee yhä myöhemmin ja aamulenkit tuntuu entistäkin kylmemmältä. Kesän saapumiserän on nyt oikea aika opetella kerrospukeutumisen salat, ja jos valtion vaatetus ei riitä, voi täydennystä hakea omakustanteisesti. 

Kerrospukeutuminen on tehokas tapa suojautua kylmältä, koska se auttaa säilyttämään kehon lämmön ja mahdollistaa lämpötilan sääntelyn riisumalla tai lisäämällä kerroksia. Tässä syitä, miksi kerrospukeutuminen kannattaa:

1. Lämmöneristys: Kerroksien väliin jäävä ilma toimii eristeenä, joka auttaa pitämään kehon lämpimänä.

2. Hikoilun hallinta: Eri materiaalit eri kerroksissa auttavat siirtämään kosteutta pois iholta, mikä estää kylmältä tuntuvan hikoilun kertymistä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

3. Mukautuvuus: Voit lisätä tai poistaa kerroksia sääolosuhteiden ja aktiviteettien mukaan.

4. Tuulen- ja sateensuoja: Ulompi kerros suojaa tuulelta ja kosteudelta, mikä on tärkeää kylmissä ja vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Parhaat materiaalit kerrospukeutumiseen:

1. Aluskerros (ihoa vasten):

   – Merinovilla: Erinomainen lämmöneristyskyky, imee kosteutta, mutta ei tunnu märältä ja pitää lämpimänä myös kosteana.

   – Synteettiset kuidut (polyesteri, polypropeeni: Siirtävät kosteutta pois iholta ja kuivuvat nopeasti, mutta eivät pidä lämpöä yhtä hyvin kuin villa.

2. Välikerros (lämmöneristys):

   – Fleece (polyesteri): Kevyt, hengittävä ja erittäin hyvä lämmöneristäjä. Sopii erinomaisesti aktiiviseen liikuntaan kylmässä säässä.

   – Untuva: Erittäin lämmin ja kevyt materiaali, joka sopii erityisesti staattiseen toimintaan kylmissä olosuhteissa. Ei toimi hyvin kosteissa olosuhteissa.

   – Villa: Lämmittää myös kosteana, hyvä valinta monenlaisiin sääolosuhteisiin.

3. Päällyskerros (suojaa sateelta):

   – Kuorikerros (Gore-Tex): Hengittävät ja vedenpitävät materiaalit, jotka suojaavat tuulelta ja sateelta, mutta päästävät kosteuden ulos, jolloin pysyt kuivana sisältäpäin.

   – Softshell: Vähemmän vedenpitävä kuin kuorikerros, mutta paremmin hengittävä ja joustava, sopii aktiivisempaan liikkumiseen.

Kylmällä säällä erityisesti pään suojaaminen on tärkeää. Suuri osa kehon lämmöstä poistuu pään, käsien ja jalkojen kautta, jonka vuoksi on suositeltavaa käyttää lämpimiä ja kosteutta hylkiviä hanskoja, kunnollisia talvikenkiä sekä pipoa tai kauluria.

Kun liikkuu aktiivisesti kannattaa välttää hikoilua. Hikoilu voi kostuttaa vaatteet, mikä johtaa nopeasti kylmyyden tunteeseen. Säädä kerroksia aina liikkeen mukaan ja riisu ylimääräisiä vaatteita ennen hikoilun alkua.

Kun pysähdyt, lisää heti ylimääräinen kerros, esimerkiksi paksu takki tai taukovaatteet, ettei kehon lämpö pääse laskemaan. Istuimen tai repun käyttö taukopaikalla eristää maasta tulevan kylmän ja estää paleltumista.

Kehon lämmöntuotanto riippuu energiasta, joten säännöllinen syöminen ja juominen ovat tärkeitä. Syö energiapitoisia välipaloja ja juo lämpimiä nesteitä.

Jos vaatteesi kastuvat, vaihda ne kuiviin niin pian kuin mahdollista. Märät vaatteet menettävät eristyskykynsä ja jäähdyttävät kehoa.

Merinovilla on yksi parhaista vaatemateriaaleista varusmiehille.

Missä on Suomen kylmin varuskunta?

Suomen kylmin varuskunta on yleensä Sodankylän Jääkäriprikaati, joka sijaitsee keskellä Lappia. Sodankylä tunnetaan erityisen kylmistä talvistaan, ja lämpötilat voivat laskea jopa alle -30 celsiusasteeseen. Lapin pitkä talvi ja usein äärimmäiset sääolosuhteet tekevät Jääkäriprikaatin olosuhteista haastavimmat, joten siellä palvelevat varusmiehet joutuvat erityisesti harjoittelemaan kylmän sään kanssa selviytymistä.

Muita kylmiä varuskuntia ovat muun muassa Kainuun prikaati Kajaanissa ja Rovaniemen varuskunta, jotka sijaitsevat myös pohjoisessa ja joissa talvet voivat olla ankarat. 

Rajavartiolaitoksen alainen Ivalon rajajääkärikomppania on Suomen pohjoisin varusmiesyksikkö, jossa on myös totuttu erittäin kylmiin talviin. Varusmiehet saavat siellä koulutuksen tiedustelijaksi, ja jokainen saa myös hyvät perusteet toimimiseksi haastavissa olosuhteissa sekä kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina. Muun muassa erätaitojen hiominen ja luonnossa selviytyminen ovat arkipäivää Ivalon varusmiehille.

Tiesitkö tätä merinovillasta?

Hyvät aluskerrosvaatteet valmistetaan joko synteettisistä kuiduista tai erittäin hienosta merinovillasta. Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, mikä tarkoittaa, että se pysyy raikkaana pitkään, kunhan sitä tuuletetaan säännöllisesti. Merinovillan etuna on myös sen kyky sitoa lämpöä jopa kosteana, joten se pitää sinut lämpimänä jopa kastuessaan. Merinovillasäikeet ovat ohuempia ja pehmeämpiä kuin tavallisessa villassa, minkä ansiosta ne eivät kutita ja siirtävät kosteuden tehokkaasti ulompiin kerroksiin. Merinovillavaatteet ovat loistava valinta esimerkiksi retkeilyyn, purjehdukseen ja lasketteluun, ja ne toimivat erinomaisesti myös matkavaatteina, koska ne eivät rypisty helposti.

Teksti: Joni Määttä

Kuvat: Pixabay

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta