Intohimosta ilmailualaan

Teksti Riikka Hollo Kuvat Tarmo Haud, UAS Challenge, Blue Sparrow  

Estonian Aviation Academyssa eli Viron ilmailuakatemiassa voi opiskella hybriditekniikalla. Unkarilainen Dávid Biró kiittelee oppilaitoksen opiskelijaystävällistä ja moniulotteista lähestymistapaa, joka tarjoaa joustavuutta opintoihin.

Budapestissa syntynyt Dávid Biró muutti Unkarista Viroon, Tarttoon hieman yli vuosi sitten opiskelemaan Viron ilmailuakatemiassa. Tällä hetkellä hän opiskelee toista vuotta kaupallisen ilmailun johtamisen opinto-ohjelmassa. Miten Dávid löysi ilmailualan?

”Siitä lähtien, kun muistan, olen ollut kiinnostunut kaikista kulkuvälineistä. Budapestissa riitti onneksi tutkittavaa ja erilaisia kulkuneuvoja. Iän myötä kiinnostukseni ilmailua kohtaan voimistui ja ensimmäinen kesätyöni oli Budapestin lentokentällä. Kirjoitin myös koulussa taloustieteen projektini lentoyhtiöiden liittoutumista ja niiden vaikutuksista toimialaan. Kun tuli aika hakeutua ammatillisiin opintoihin, päätin tehdä intohimostani ammatin ja hain Viron ilmailuakatemiaan”, Dávid Biró kertoo.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Dávid Biró opiskelee toista vuotta kaupallisen ilmailun johtamisen opinto-ohjelmassa.

Dávidin mielestä ilmailualalla opiskelu on hyvin opiskelijaystävällistä. Oppitunnit pidetään välillä verkossa, välillä kasvotusten. Niin sanottu hybridimalli toimii hyvin alan opinnoissa.

”Opiskelun hybridimalli antaa runsaasti joustavuutta ja vapaa-aikaa nauttia opiskelijaelämästä, tutustua Viroon ja välillä myös rentoutua”, Dávid summaa.

Tyypillisesti Dávidilla on oppitunteja 2-3 päivänä viikossa sekä 2-3 luentoa aikataulusta riippuen. Kaksi kertaa viikossa on myös viron kielen oppitunteja Tarton yliopistossa, joka  toimii yhteistyössä Ilmailuakatemian kanssa. 

”Joustava aikataulu mahdollistaa myös itselleni sopivan opiskelutahdin, mikä on hienoa. Opintosuunnitelma rakennetaan kunkin opiskelijan toiveet huomioiden ja akatemian koordinaattorit auttavat aina mielellään parhaiden mahdollisten vaihtoehtojen kokoamisessa, yhdistäen pakollisia, joskus arkipäiväisiä aineita kiinnostaviin erikoisuuksiin, kuten lentoliikenteen hallintaan tai ilmailuun”, Dávid Biró kertoo.

Alan parhaat luennoitsijat

Viron ilmailuakatemia pyrkii siihen, että jokaiseen aiheeseen löytyvät parhaat luennoitsijat ja alan asiantuntijat. 

”Opetuksen lisäksi huippuasiantuntijoilta saa paljon käytännön neuvoja ja oppeja. Verkostoitumisen myötä myös tuleva työpaikka voi löytyä sitä kautta. Sain esimerkiksi työharjoittelupaikan yhden luennoitsijani Michal Wichrowskin myötä, kun hän veti meille hienon logistiikkakurssin.”

Luentojen lisäksi Viron ilmailuakatemian opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua moniin koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin ja konferensseihin.

”Yksi sellainen oli INAIR-konferenssi viime syksynä, johon osallistuin vapaaehtoisena tapahtuman järjestäjänä. Samalla minulla oli mahdollisuus verkostoitua erilaisten ilmailualan ihmisten kanssa.”

Kiehtova tulevaisuus edessä

Vaikka ilmailuala on Virossa jonkin verran rajoitettua maan pienuuden vuoksi, alan kansainvälisen luonteen vuoksi työmahdollisuuksia on runsaasti. 

”Monilla vakiintuneilla yrityksillä, kuten AirBalticilla, Finnairilla ja SAS:lla on toimintapohja naapurimaissa, mutta on mahdollista katsoa myös pidemmälle Eurooppaan. Tutkintoni mahdollistaa työskentelyn hyvin monipuolisissa tehtävissä, esihenkilöstä operatiiviseen upseeriin. Henkilökohtaisesti tavoittelen jotain jälkimmäisen kaltaista; minua kiinnostaa enemmän toiminnan johtaminen sen edetessä, reagoiminen odottamattomiin tilanteisiin ja mahdollisuus löytää parhaat ratkaisut mahdollisimman nopeasti. Olen kuitenkin erittäin kiinnostunut myös tehtävistä, joihin liittyy monimutkaisten logististen toimintojen suunnittelua”, Dávid kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Viime lukuvuonna hän liittyi Viron ilmailuakatemian tiimiin, joka rakensi miehittämättömän lentokoneen heinäkuussa pidettyyn IMechE UAS Challengeen. Tiimi oli ensimmäinen Viron joukkue koko kilpailun historiassa. 

Dávid Bíro kuuluu Blue Sparrows tiimiin belongs to the Blue Sparrow team. Tiimi rakensi miehittämättömän lentokoneen kansainvälistä IMechE UAS Challengea varten, joka pidettiin heinäkuussa Isossa-Britanniassa.

Miksi opiskelemaan Viron ilmailuakatemiaan?

Dávid Biró suosittelee Viron ilmailuakatemiaa kaikille ilmailusta kiinnostuneille. Opiskelu on erittäin käytännönläheistä ja ihmiskeskeistä. Pieni opiskelijamäärä mahdollistaa laadukkaan ja hyvin yksilöllisen opintopolun. 

”Henkilökunnan omistautuminen on inspiroivaa, kaikkeansa eivät anna vain luennoitsijat, vaan myös koordinaattorit, opintosuunnittelijat ja myös muut opiskelijat, jotka haluavat tehdä tästä yhteisöstä mahtavan. Oppilaskunta tekee joka vuosi kovasti töitä luodakseen uusia tapahtumia ja järjestää perinteisiä tapahtumia, kuten neljä kertaa vuodessa järjestettävä Landing Site -juhla, joka kokoaa kaikki opiskelijat ja Akatemian henkilökunnan yhteen”, Dávid kiittelee.

Dávid kokee, että hän on tehnyt loistavan valinnan sekä opintojensa että myös opiskelupaikan kannalta. 

”Tartto on hieno kaupunki asua; täynnä kulttuuria, ja se on myös täynnä opiskelijaelämää, monia eri oppilaitoksia sekä tuhansia opiskelijoita. Oletpa sitten kahvilassa, kävelemässä Emajoen rannalla tai haluat viettää illan juhlien, löydät aina jotakin. Myös Viron laaja luonto tarjoaa upeita elämyksiä kaikkina vuodenaikoina – täällä voit nauttia hiljaisuudesta ja palata latautuneena arkeen.”

www.lennuakadeemia.ee

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta