Aamulehti: palvelukseenastumista haluttaisiin siirtää, mutta ei lisätä saapumiseriä

Aamulehti kertoi puolustushallinnon aloittaneen selvitystyön palvelukseenastumisaikojen muokkaamisesta. Varusmiesliitto kannattaa palvelukseenastumisen siirtämistä, mutta saapumiseriä ei haluta nykyistä kahta enempää. Nykyään palvelus alkaa tammi- tai heinäkuussa.

Varusmiesliiton puheenjohtajan Juuso Kurttilan mukaan lisää saapumiseriä tuovalle muutokselle ei ole tarvetta. Hän uskoo puolustusministeri Jussi Niinistön pyytäneen selvitystä palvelukseenastumisajan muutoksista valmiuden kehittämiseksi. Tätä varten tehtiin kuitenkin jo muutoksia varusmiespalveluksen kannalta, kun perustettiin valmiusyksiköt.

Varusmiesliitto ajaakin uudistuksia saapumiserien ajankohtiin. Nykyiset vaihtoehdot haittaavat työnhankintaa, kouluttautumista ja pääsykokeisiin osallistumista. Liitto ehdottaa saapumiserien siirtämistä kahdella kuukaudella eteenpäin maalis- ja syyskuulle.

Nykyisessä mallissa kesätyön tekeminen on vaikeaa kun kotiutuminen voi ajoittua kesäkuulle ja palveluksen aloitus heinäkuulle. Kesätöihin kuitenkin otetaan yleensä vain heitä, jotka voivat olla töissä koko kesän. Talvella kotiutuminen taas jättää korkeakouluihin hakemisen kannalta tyhjäkäynnille, kun pääsykoeaineistot julkistetaan pääsääntöisesti vasta maaliskuussa. Kurttilan mukaan muuttaminen voisi raskaasta prosessista huolimatta olla hyödyksi ja nopeuttaa varusmiesten siirtymistä palveluksesta työelämään ja korkeakouluhin.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Niinistö on ollut syykuussa saapumiserien muutoksen kannalla varovaisesti. Hän on silloin antanut pääesikunnalle tehtävän selvittää tarvitaanko muutoksia. Niinistön mielestä kahden erän malli voi valmiusyksiköiden perustamisen jälkeen riittää. On väläytelty, että palvelukseenastumisen ajankohdat voisivat olla erilaisia joukko-osastoittain.

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta