Alex Mattson luo soundtrackin bileillalle

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Alex Mattson luo soundtrackin bileillalle” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
Kun Aleksi Kaunisvesi astuu sisään kahvilaan, katse kiinnittyy ensimmäisenä räikeän neonoranssiin verkkatakkiin. Kaunisvesi tunnetaan julkisuudessa paremmin EDM-artisti Alex Mattsonina. Miten 19-vuotiaasta nummelalaisesta tuli Alex Mattson, EDM-musiikin nuori lupaus?

Nummelasta kotoisin oleva 19-vuotias Kaunisvesi ponnahti elektronisen tanssimusiikin kotimaisiin kärkinimiin viime vuonna julkaistun UFO-kappaleensa myötä.

EDM-musiikin Kaunisvesi löysi noin 14-vuotiaana isosiskonsa kautta. Sitä ennen hän kertoo kuunnelleensa lähinnä heviä ja raskasta rockia.

”Meillä oli kavereiden kanssa parikin bändiä nuorempana, ja olen soittanut rumpuja ihan pienestä saakka. Ihan oikeilla soittimilla soittaminen oli se mun juttu aluksi”, kertoo Kaunisvesi.

[wolf_single_image image=”1885″ image_size=”extra-large”]

“Musanteko oli ensin harrastus ja nyt se on samalla työni. Turha sillä on lähteä lesoilemaan. Jos menestyy, se on plussaa”, Kaunisvesi miettii menestyksestään.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Teksti ja kuvat Salla Varpula

 

EDM tulee sanoista electronic dance music. Kaunisvesi innostui musiikkityylistä nopeasti ja alkoi etsiä kuunneltavaa YouTuben kautta. Erityisesti Hardwell, Swedish House Mafia ja Skrillex iskivät teini-ikäiseen Kaunisveteen. Pian rumpusetti vaihtui läppäriin ja bändihommat elektronisen musiikin tekoon. Kaunisveden sisko antoi pikkuveljen toimia dj:nä synttärijuhlissa.

Ensimmäisen klubikeikkansa Kaunisvesi soitti jo 15-vuotiaana. Alaikäisenä klubilla soittamisessa oli omat erikoisuutensa.

”Sinne piti mennä ennen kuin se baari aukesi ja setin jälkeen piti lähteä saman tien nopeasti pois. Siinä oli koko ajan myös joku täysi-ikäinen katsomassa. Ihmisten katseet siellä baarissa oli kyllä sen arvoisia, että mitä toi tekee täällä”, Kaunisvesi nauraa.

EDM-musiikin Kaunisvesi löysi noin 14-vuotiaana. Sitä ennen hän kuunteli heviä ja raskasta rockia.

Nykyään artisti kuuntelee mahdollisimman paljon erilaista musiikkia saadakseen uusia vaikutteita.  

”Juuri eilen illalla kuuntelin pari tuntia Johnny Cashia. Kaikki uppoaa jazzista metalliin. On ehdottomasti tärkeää kuunnella paljon erilaista musiikkia, että oma näkökulma biisien tekemiseen pysyy tuoreena.”

Kaunisvesi kertoo hiljattain kokeilleensa esimerkiksi sähkökitaran tuomista kappaleisiinsa. Hän ei halua jumittua vain yhteen, tiettyyn tyyliin.

[wolf_single_image image=”1886″]

EDM on tanssimusiikkia, eli artistit soittavat paljon klubeilla. Kaunisvesi on soittanut ensimmäisen klubikeikan ollessaan vielä alaikäinen.

Ollessaan 16-vuotias Aleksi Kaunisvesi päätti jättää lukion kesken ja lähteä opiskelemaan musiikin tekemistä oikeasti. Vihti ja lukio vaihtuivat Amsterdamiin ja elektronisen musiikin koulutuslinjaan.

”Oli siinä vähän puhumista äidille, että sai jättää lukion kesken ja lähteä yksin Amsterdamiin. Äiti antoi lopuksi luvan.”

Kaunisvesi päätti jättää lukion kesken ja lähteä opiskelemaan musiikin tekemistä.

Koulu oli Kaunisveden mielestä pitkälti lukio-opiskelun kanssa samanlaista, aiheena oli vain musiikin teko. Opettajat kertoivat, miten kappaleita nauhoitetaan, miksataan ja tuotetaan ja oppilaat tekivät muistiinpanoja. Vuoden opiskelun jälkeen Kaunisvesi palasi Suomeen elektronisen musiikin tuottajan tutkintotodistus kourassaan. Todistus on ripustettuna artistin kodin seinällä Espoossa.

Perhe on tukenut Kaunisvettä musiikin teossa alusta asti.

”Perheelle on aina kiva soittaa kaikki uudet biisit ja päästä ensimmäiseksi kertomaan hyvät uutiset.”

Alex Mattson -artistinimen Kaunisvesi keksi lukioaikanaan. Nimestä voi aistia ruotsalaisten elektroniikan musiikin tähtien, kuten Swedish House Mafian ihailun.

”Koko Alex Mattson -projektin piti alunperin olla vähän sellainen salainen oma juttu, etten kerro siitä kenellekään ja teen vaan biisejä sillä nimellä. Sitten se vähän lähti käsistä, kun aloin kiinnostua musahommista enemmän”, artisti kertoo.

Nimen ruotsivaikutteisuus on aiheuttanut myös sekaannuksia. Esimerkiksi viime vuonna eräs radiohaastattelu aloitettiin reippaasti ruotsinkielellä.

”En ole kauhean hyvä ruotsissa, niin siinä oli pieni hämmennys”, hän nauraa.

Silti Kaunisvesi kokee, että kansainvälinen nimi sopii paremmin ensisijaisesti kansainvälisille markkinoille tähtäävälle artistille. Kaunisvesi ei taipuisi helposti esimerkiksi englantia äidinkielenään puhuvien suuhun.

Onko Alex Mattson ja Aleksi Kaunisvesi eri henkilö? Kaunisvesi miettii hetken ja katsoo kaakaomukiinsa.  

”Sinänsä on eri tyyppi, mutta toisaalta ei. Tietyt jutut tekee sen Alex Mattson -nimen alla, mutta aina siinä taustalla olen minä ja mun järkeni.”

[wolf_single_image image=”1887″]

Aleksi Kaunisvesi eli EDM-artisti Alex Mattson on ensimmäinen suomalainen sooloartisti alan isolla Ultra Music -levy-yhtiöllä. Kaunisveden unelma olisi tehdä kappale Ed Sheeranin kanssa.

Striimauskertoja Alex Mattsonille on kertynyt jo kiitettävästi, vaikka häneltä on tullut ulos vasta kaksi kappaletta. Spotifyssa UFO ja Forget You -kappaleita on toistettu yhteensä lähes 13 miljoonaa kertaa.

”Se on tosi kiva”, nuori artisti toteaa vaatimattomasti.

Alex Mattson on ensimmäinen suomalainen sooloartisti, joka on kiinnitetty Yhdysvaltalaiselle Ultra Music -levy-yhtiölle. Yhtiön alla on komea kaarti elektronisen musiikin supertähtiä – esimerkiksi Calvin Harris, David Guetta, Kygo ja Skrillex. Alex Mattson päätyi Ultra Musicille Suomen levy-yhtiönsä Sonyn kautta.

”Kun ensimmäinen biisini UFO oli valmiina, se päätyi Ultralle kuunneltavaksi. Ne tykkäsivät siitä ja halusivat lähteä mukaan Pohjois-Amerikan päässä”, kertoo Kaunisvesi.

”Siitä sai tosi hyvän pelinavauksen sinne puolelle. Se oli iso askel ja suuri hyöty omalle uralle.”

Menestyksestä huolimatta Aleksi Kaunisvesi vaikuttaa elävän tavallista nuoren miehen elämää. Uni maistuu usein aamupäivään asti, illalla hän näkee kavereitaan tai katsoo Netflixiä. Siinä välissä hän tekee musiikkia, joko kotonaan tai studiossa.

”Musiikkia tehdessä menen sellaiseen ihan omaan tilaan, etten välttämättä edes muista, mitä olen koko päivänä tehnyt”, Kaunisvesi kertoo.

Hän kertoo kärsivänsä aina välillä writer’s blockista, eli tyhjän paperin, tai tässä tapauksessa läppärin, kammosta. Silloin musiikkia ei vaan tunnu syntyvän.

“Niistä blockeista pitää vaan opetella pääsemään eroon ja ottaa vähän happea.”

”Silloin pitäisi vaan jättää juttu hetkeksi, mutta se on yllättävän vaikeaa. Niistä blockeista pitää vaan opetella pääsemään eroon ja ottaa vähän happea. Lähtee vaikka kavereiden kanssa leffaan tai pelaamaan futista. Ei pidä väkisin yrittää.”

[wolf_single_image image=”1888″]

Kaunisveden mielestä musiikinteossa parasta on biisien aikaansaamat reaktiot. Artisti ei vielä uskalla sanoa mitään levystä, vaikka se haaveissa onkin.

Viime kesänä Alex Mattson nähtiin soittamassa monilla eri festareilla. Huippuhetkiksi hän luettelee sekä Suomen että Viron Weekend Festivalin ja Ruisrockin minirantalavalla soittamisen illan viimeisenä artistina. Hienoa oli myös päästä lämmittelemään Adam Lambertin keikkaa Hartwall Arenalla viime keväänä.

”Viime kesä oli ihan mieletön, varsinkin ihan ensimmäiseksi festarikesäksi. Siinä pystyi harjoittelemaan vähän, mitä kiertäminen oikeasti on ja miten sitä jaksaa. Se oli tosi hyvää treeniä, ja tänä vuonna on sitten selkeät palikat, miten mitäkin tehdään.”

Myös tämä kesä on Kaunisvedelle kiireinen keikkaillessa klubeilla ja festareilla. Alex Mattsonin voi bongata kesän festarikattauksesta esimerkiksi Weekendeiltä, Ruisrockista ja RMJ:stä.

Netissä kiertää meemejä, joissa naureskellaan sille, että elektronisen musiikin artistien tarvitsee keikoilla painaa vain läppärin play-näppäintä. Mitä Kaunisvesi kertoisi EDM:n esittämisestä epäilijöille?   

”Se on sama juttu kuin bändeilläkin – se kova työ on tehty jo siellä studiossa”, hän toteaa ja jatkaa:

”Se on tietysti oma juttunsa ja sitä voi olla vaikeaa ymmärtää, jos ei ole ikinä EDM-keikoilla käynyt. Kehotan, että tulee vain katsomaan, niin kyllä se siitä aukeaa.”

“Kova työ on tehty jo siellä studiossa.”

Kaunisvesi kertoo yleisön tuoman energian olevan keikoissa palkitsevinta.

”Itse näen omat keikkani niin, että pyrin tuomaan sille illalle soundtrackin. Vähän niin kuin elokuvissakin on soundtrack, jossa on niitä alempia ja korkeampia vaiheita.”

Kaunisveden tulevaisuudenhaaveena on, että ura lähtisi hyvään nousuun myös Suomen rajojen ulkopuolella. Hän iloitsee siitä, että esimerkiksi Virossa, Norjassa ja Tanskassa hänen kappaleitaan on otettu jo hyvin kuunteluun.

”Itse näen omat keikkani niin, että pyrin tuomaan sille illalle soundtrackin.”

”Virossa on hyvä pöhinä päällä. Yksikin virolainen radiokanava soitti Forget you -kappaleen 11 kertaa sen julkaisupäivänä.”

Nuoren artistin isona unelmana on saada suosiota Yhdysvalloissa.

”Katsotaan, miten käy. Pitää olla matkassa sekä tuuria että hyvät yhteistyökumppanit.”

Tulevaisuudessa nuorta miestä kutsuu myös varusmiespalvelus. Hän menee kesäksi 2018 Upinniemeen, jossa hänen isoveljensäkin suoritti palveluksensa laivastossa. Inttiä Kaunisvesi ei ole ehtinyt vielä miettiä sen suuremmin.

Tulevaisuudessa nuorta miestä kutsuu myös varusmiespalvelus.

”Näen sen sitten siellä, mitä mieltä mä siitä olen.”

Vaikka menestys onkin usein suureksi osaksi sattumien summaa, Aleksi Kaunisvesi on tehnyt määrätietoisesti töitä musiikkinsa eteen. Harva artisti voi esimerkiksi sanoa käyneensä virallisen koulutuksen alalleen. Kaunisvesi uskookin, että menestys vaatii paljon työtä.

”Mulle on opetettu, että kun asetat jonkun määränpään itsellesi ja teet määrätietoisesti töitä sen eteen sekä uskot siihen, niin se käy toteen. Ja se on toiminut hyvin tähän mennessä.”

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta