Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Arjen turvaajia tarvitaan aina

Yhdellä koulutuksella monipuolisia mahdollisuuksia. Yhteiskunnallisesti tärkeää työtä maan sisäisen turvallisuuden eteen. On etuoikeus auttaa ihmisiä. Haluan nähdä työni jäljen. Tämä on minulle arvovalinta.

Tällaisia vastauksia poliisit antavat, kun heiltä kysyy syitä ammatinvalintaan. Poliisikoulutukseen hakee vuosittain tuhansia eri-ikäisiä ihmisiä toiveenaan merkityksellinen työ ja monenlaiset uramahdollisuudet. 

Kaikki Suomen poliisit saavat koulutuksen Poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk) Tampereella. 

Peruskoulutuksen jälkeen Polamkista valmistuneet hakevat poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan, rikostutkinnan tai tiedustelun perustehtäviin. Erikoistuminen vaikkapa kyberrikostutkintaan tai moottoripyöräpoliisiksi tapahtuu työn ohella poliisin täydennys- ja jatkokoulutuksissa. Alipäällystö- ja päällystötehtäviin pätevöittävään koulutukseen voi hakea riittävästi työkokemusta kerättyään. 

Mahdollisia urapolkuja on paljon, ja erilaisissa poliisitehtävissä tarvitaan erilaisia ominaisuuksia.

”Miten voit olla poliisi, kun olet noin lyhyt?”

Jykevä pihakoivu on mennyt poikki, kun auto on runnonut sen läpi ennen päätymistään seinään.

”No niin, poliisista päivää. Sinäkö olit kuskina?”

Nainen tuijottaa minua lasittuneella katseella ambulanssista. Pupillit ovat nuppineulan kärjen kokoiset ja kädet tärisevät. Ensihoitaja pudistaa päätään.

”Ei olla saatu mitään kontaktia, ei ole varmaa tietoa mitä on vetänyt.”

Yhtäkkiä naisen katse terävöityy. Hän kysyy minulta kirkkaalla äänellä:

”Miten sä voit olla poliisi, kun sä olet noin lyhyt?”

”Yhä elää mielikuva poliisista rotevana miehenä kenttähaalareissa. Poliisin työ on monenlaista, ja eri tehtävissä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia.”

Vanhemman konstaapelin Johanna Nurmen kertomus on hänen tekstistään Liian lyhyt poliisiksi, joka sisältyy Polamkin valintakoekirjaan. 

Työn monipuolisuus näkyy poliisikoulutuksen hakuvaatimuksissa. Hakijan tulee olla Suomen kansalainen, ajokortillinen, tietyn tason pohjakoulutuksen saanut, terveydentilaltaan ja taustaltaan työhön sopiva. Valintakokeeseen kutsutaan kaikki hakuvaatimukset täyttävät hakijat, ja koulutukseen valitaan kaksivaiheisessa kokeessa parhaiten menestyneet.

Varusmiespalvelus ei kuulu hakuvaatimuksiin, eikä siitä tai esimerkiksi sotilaspoliisikoulutuksesta saa valintakokeessa lisäpisteitä. Poliisikoulutukseen ei myöskään ole pituus- tai ikärajaa. 

Johanna työskentelee talousrikostutkijana, eikä 157-senttinen varsi ole noussut esteeksi missään vaiheessa.

− Yhä elää mielikuva, että poliisi on pitkä, roteva mies. Poliisin työ on monenlaista, ja eri tehtävissä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia, Johanna sanoo.

”Nuorilla on harvoin tilaisuutta keskustella poliisin kanssa neutraalisti, ilman että syynä on joku negatiivinen asia. Nettipoliisina huomaan, että keskustelulle on tarvetta.”

Työtä ihmisten parissa

Poliisin ennalta estävän työn ryhmässä työskentelevä Daniel Kalejaiye kommunikoi päivittäin TikTokissa ja muilla somekanavilla yli 200 000 ihmisen kanssa. 

Aiemmalta koulutukseltaan Daniel on nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Haaveissa oli konkreettinen auttamistyö ihmisten parissa, ja idea Polamkiin hakemisesta syntyi kaverin kannustuksesta.

Vasta valintakokeeseen valmistautuessa Danielille selvisi, että poliisin työ on muutakin kuin ”autolla ajelua ja rikollisten nappaamista”: lakisääteisiin tehtäviin kuuluu myös rikosten ennalta estäminen. Ennalta estävää poliisityötä tehdään moniammatillisissa tiimeissä, arjen kohtaamisissa muun muassa paikallisten nuorten kanssa.

Poliisikoulutus vei Danielin haaveilemaansa työhön ihmisten pariin ja sinne, missä nuoretkin ovat: someen.

− Nettipoliisina kohtaan nuoria heidän keinoillaan ja pyrin esittämään asiat tavalla, jonka he ymmärtävät, Daniel kuvailee.

− Ei tarvitse olla körmy, nerokas, vahva tai korkeassa asemassa saadakseen kunnioitusta. Riittää, että löytää asian esittämiseen tavan, jonka vastapuoli ymmärtää.

Millaista arjen turvaajan työtä sinä haluaisit tehdä? Lue lisää poliisin ammatista ja poliisikoulutuksesta: polamk.fi.

YKSI POLIISI, SATA URAA  

Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) Tampereella kouluttaa kaikki Suomen poliisit.

Peruskoulutuksen eli poliisi (AMK) -tutkinnon suorittaminen kestää noin kolme vuotta. Opintoihin sisältyy noin vuoden pituinen, palkallinen harjoittelu poliisilaitoksella.

Polamk ei kuulu yhteishakuun: koulutukseen haetaan Polamkin omilla hakujaksoilla noin neljä kertaa vuodessa. 

Valintakoe on kaksivaiheinen. Pisteistä 50 % on jaossa soveltuvuuden arvioinnista, 30 % kirjallisesta kokeesta ja 20 % fyysisestä testistä.

Tietoa hakemisesta ja koulutuksesta: polamk.fi

Poliisiopiskelijoiden arkea, Q&A ja paljon muuta: @poliisiammattikorkeakoulu

Danielin, Johannan ja 16 muun tarinat voit lukea kirjasta ”Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki”. Kirja on luettavissa ja kuunneltavissa maksutta: polamk.fi/valintakoekirja

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita