Olen kohta kaksi vuotta pyrkinyt edistämään tasa-arvoista asevelvollisuutta, ja usein minulta kysytään, miksi nykyistä ja laajasti hyväksyttyä järjestelmää pitäisi lähteä uudistamaan. Syy on yksinkertainen: asevelvollisuusjärjestelmämme ei ole tasa-arvoinen.
Koska asevelvollisia ovat vain miehet, nykyinen järjestelmä valikoi sukupuolen perusteella. Toisin sanoen, nykyinen asevelvollisuusmallimme on siis valikoiva. Ratkaisevin tekijä koko asiassa on nimenomaan velvollisuus. Kaikille tulisi olla samat oikeudet ja velvollisuudet, eikä mikään välimuoto kuten vapaaehtoisuus voi tuoda samaa merkitystä lain edessä.
Nykyinen jako vähättelee naisten velvollisuutta puolustaa maata, ja jättää puolet ulkopuolelle koko kansan asiassa. Kysymys on lopulta oikeudenmukaisuudesta, jossa ainoastaan valtio voi ohjata toimimaan oikein. Esimerkiksi Norjassa aikoinaan perusteltiin tasa-arvoista valikoivaa asevelvollisuutta sillä, että puolustusvoimat, jotka peilaavat yhteiskuntaa, ovat parhaat puolustusvoimat.
Miesten yleisessä asevelvollisuudessa pysymistä on perusteltu monella syyllä, muun muassa perhepolitiikalla, fyysisillä eroilla ja resurssien puutteella. Naiset pystyvät jokaiseen tehtävään, mitä maanpuolustus vaatii, eikä perhepolitiikallakaan voi perustella naisten ja miesten tehtäviä yhteiskunnassa 2000-luvulla. Välillä keskustelussa myös unohtuu, että naisia on ollut Puolustusvoimissa jo kohta 30 vuotta. Nämä eivät ole päteviä syitä jatkaa nykyisellä mallilla, vaan päinvastoin korostavat entisestään epätasa-arvoa.
Yleinen perustelu nykyiselle mallille on myös resurssien puutteeseen vetoaminen, mutta tasa-arvon toteutuminen ei ole sama kuin koko ikäluokan suorittama asepalvelus. Kaikki tiedämme, etteivät resurssit siihen tulisi riittämään.
Miten asevelvollisuus sitten saadaan tasa-arvoiseksi? Yksinkertaisesti: asevelvollisuuden tulee koskea koko ikäluokkaa. Kaikki eivät suorita asepalvelusta, vaan sukupuolen sijaan valikointi tapahtuisi yksilön kyvykkyyden eli motivaation ja soveltuvuuden perusteella. Tässä asevelvollisuuden mallissa palveluspaikkojen määrä pysyy nykyisessä ja palvelukseen määräämisoikeus säilyy Puolustusvoimilla. Koska palveluspaikkojen määrä pysyy nykyisessä, jo olemassa olevat resurssit maksimoidaan. Tasa-arvoinen asevelvollisuus vastaa pienenevien ikäluokkien tuomaan haasteeseen, kanavoi oikein korkeaa maanpuolustustahtoa ja valjastaa enemmän taidollisia resursseja maanpuolustukseen.
Ideaalein tilanne olisi, jos varusmiespalveluksen rinnalle luotaisiin kansalaispalveluksen malli, ja samalla kehitettäisiin siviilipalvelusta aidosti tukemaan kokonaisturvallisuutta. Kansalaispalvelus puolestaan vahvistaisi kriisinkestävyyttä, sisältäen esimerkiksi väestönsuojelullisia tehtäviä. Näiden kolmen mallin kautta koko ikäluokka olisi koulutettu maanpuolustuksen tehtäviin kykyjensä mukaan.
Isänmaa tarvitsee parhaat kyvyt takaamaan turvallisuutta. Kun asevelvollisuuden piirissä on vain miesikäluokka, se ei takaa Puolustusvoimille parhaiten soveltuvia koulutettavia. Pienenä maana järkevintä on järjestää jo olemassa olevat resurssit parhaalla tavalla.
Elina Riutta
Kirjoittaja on Varusmiesliiton puheenjohtaja.