Diabeetikot eivät enää voi suorittaa asepalvelusta: Puolustusvoimien viimeinen diabeteshoitaja jää eläkkeelle

Diabeetikot eivät toistaiseksi tule pääsemään vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Vuodesta 2001 ollut mahdollisuus poistuu, kun viimeinen diabeetikoiden palveluskelpoisuutta arvioinut henkilö jää eläkkeelle eikä uusia henkilöitä olla palkkaamassa.

Diabeetikoille vapaahetoisen asepalveluksen on suorittanut kuluneen 17 vuoden aikana noin 100 henkilöä. Sotilaslääketieteen keskuksen hallintoylilääkäri Kalevi Karjalainen uskoo näillä henkilöillä olleen kuitenkin korkea motivaatio palveluksen suorittamiseen. Palvelukseen on täytynyt erikseen hakeutua ja tulla arvioiduksi.

Mahdollisuus saattaa tulla takaisin. Sen jatkosta järjestetään selvitys, joka valmistuu syksyllä.

Iltalehden haastattelema Leo Moring hakeutui palvelukseen vapaaehtoisesti kesällä 2010. Hän aloitti palveluksensa muiden diabeetikkojen tapaan nykyään lakkautetussa Riihimäen Viestirykmentissä. Lopulta Moring päätyi suorittamaan RUK:n ja pärjäsi mielestään normaalisti palveluksessa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Moringin mielestä on valitettavaa, että vapaaehtoinen mahdollisuus poistuu. Hän kokee saaneensa palveluksesta arvokasta kokemusta ja jonkin verran myös hyötyä. Myös Diabetesliitto on valitellut tilanteen muutosta, sillä sen mukaan menettely on toiminut hyvin, ja mahdollisuus asepalvelukseen on tasa-arvon takia tärkeä.

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta