Leijona Catering seuraa ruokatrendejä ja ravitsemussuosituksia, mikä näkyy varuskuntaravintoloiden ruokalistoissa.
Gluteeniton, maidoton, vegaaninen ja pähkinätön – Leijona Cateringin varuskuntaravintolat ovat varautuneet monenlaisiin ruoka-ainerajoitteisiin. Palvelupäällikkö Liisa Pihlajan mukaan noin kymmenellä prosentilla varuskuntaravintoloiden asiakkaista on jokin ruokarajoite.
– Lähtökohtaisesti kaikki ruokamme ovat laktoosittomia, Pihlaja sanoo.
Hänen mukaansa lähes kaikista tarjottavista ruoista voidaan valmistaa esimerkiksi gluteeniton tai vegaaninen versio, joka sopii kyseisiä ruokavaliota noudattaville.
– Pyrimme siihen, että jokaiselle erityisruokavaliota noudattavalle tarjotaan varsinaista ruokaa vastaava annos. Jos tarjolla on perunoita, kastiketta ja lisukkeita, usein vain kastike täytyy valmistaa erikseen.
Yksittäisten tai useiden allergioiden kohdalla varuskunnissa valmistetaan yleensä omat annokset.
Erityisruokavaliot kartoitetaan Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä tehdyllä erityisruokavaliolomakkeella, jossa määritellään, mitkä ruokavaliot voidaan huomioida sekä varuskuntaravintoloissa että maastossa.
Ruokatrendit mukana suunnittelussa
Varuskuntaravintoloiden ruokalista ei kierrätä pelkästään samoja klassikoita, vaan Leijona Cateringin tuotekehittäjät seuraavat aktiivisesti ruokatrendejä ja kansallisia ravitsemussuosituksia. Pihlajan mukaan ruokalista vaihtuu nyt lokakuussa, mikä tarkoittaa myös uusien ruokien tuloa.
– Uutena lisukkeena tulee gluteeniton kaura. Sen avulla halutaan vähentää riisin käyttöä, sillä kaura on terveellisempi vaihtoehto.
Pihlajan mukaan gluteenillistakin kauraa olisi ollut saatavilla, mutta valinta gluteenittomasta tehtiin tietoisesti.
– Puolestaan uutena annoksena ruokalistalle tulee koetestattu vegaaninen makaronilaatikko, hän sanoo.
Koetestaus tarkoittaa Pihlajan mukaan sitä, että tuotekehittäjät testaavat ensin pienessä koekeittiössä uutta raaka-ainetta tai reseptiä, jonka jälkeen testaus suoritetaan laajemmin, esimerkiksi varuskuntaravintolassa.
– Samalla testataan, toimiiko resepti myös gluteenittomana tai vegaanisena.

Energiaa kasviproteiineista
Varuskuntaravintoloissa tehdään pari kertaa vuodessa asiakastyytyväisyystutkimus asevelvollisille. Tutkimuksen alussa kysytään erityisruokavalioista, joten niihin liittyvä palaute voidaan erotella muusta palautteesta.
– Olemme saaneet kiitosta siitä, että erityisruokavaliota noudattaville tarjottu ruoka on monipuolista. Asiakkaat ovat myös kokeneet saaneensa hyvin tietoa ja löytäneensä sopivan ruoan helposti, Pihlaja kertoo.
Asiakastyytyväisyystutkimuksessa käytetään asteikkoa yhdestä viiteen, ja Leijona Catering on saanut erityisruokavaliota noudattavilta asevelvollisilta kiitettävän arvosanan eli nelosen useana peräkkäisenä vuonna.
– Toki on muistettava, että ruoka on makuasia. Aina ei ole mahdollista tarjota sellaista, mikä maistuisi kaikille.
Maun lisäksi tärkeää on ruoan energiapitoisuus. Intissä päivät voivat olla pitkiä ja energiankulutus suurta, joten ruoan on oltava ravitsevaa. Miten varmistetaan, että myös erityisruokavalioiden ruoka on energiapitoista?
– Meillä on järjestelmä, josta saamme reseptien ravintolaskelmat. Kun teemme erityisruokavalioreseptejä, varmistamme niiden monipuolisuuden ja vaihtelevuuden, Pihlaja sanoo.
Proteiini on yksi tärkeimmistä ravintoaineista, ja sitä saa esimerkiksi lihasta, kananmunista ja maidosta. Varuskuntaravintoloissa kasvissyöjät ja vegaanit saavat tuotekehittäjä Kalle-Pekka Koselan mukaan proteiininsa muun muassa kaurasta, herneestä, härkäpavusta ja soijasta.
Erityisruokaa myös maastossa
Maastossa erityisruoka-annokset toimitetaan joko pienessä termarissa tai hieman suuremmassa erillisessä maastoastiassa.
Pihlajan mukaan maastoruokailussa on kuitenkin havaittu joitakin haasteita.
– Joskus on käynyt niin, että ruoka ja ruokailija eivät ole kohdanneet – eli ne ovat olleet eri paikoissa. Tilanteet muuttuvat, ja tieto ei aina kulje perille asti.
Erityisruokavalioita noudattaville on kehitetty vaihtoehtoisia ruokia myös lounaspusseihin ja taistelumuoniin.
– Esimerkiksi lounaspusseista löytyy gluteeniton ja vegaaninen linssirisotto sekä gluteeniton chili con carne, Pihlaja luettelee.
Myös maastoruoka on saanut hyvää palautetta. Pihlaja haluaa muistuttaa asevelvollisia siitä, että palaute on aina tervetullutta ja jokainen palaute luetaan.
– Sitä myötä näemme, mikä on maistunut ja mikä ei. Myös toiveet huomioidaan, mutta niitä rajoittaa se, että olemme luvanneet tarjota aterioita kaikissa olosuhteissa. Kaikkia ruokia ei voida tarjota samalla tavalla varuskuntaravintolassa ja maastossa.

Teksti: Soili Kalliokoski