Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Erityistehtävät tutuksi: Viestintävarusmiehenä saat ainutlaatuista työkokemusta

Teksti: Maisa Hyttinen

Kuvat: Puolustusvoimat

Erityistehtävät on vaihtoehtoinen tapa suorittaa varusmiespalvelus. Erityistehtävissä pääsee hyödyntämään siviilissä kerrytettyä osaamista ja hankkimaan arvokasta työkokemusta.

Viestintävarusmiehen tehtävissä varusmiehet tuottavat sisältöjä ja ovat näkyvä osa Puolustusvoimien verkkoviestintää. Monet graafiset suunnittelut, videot ja valokuvat ovat varusmiesten käsialaa.

Viestintävarusmiehenä on mahdollista erikoistua esimerkiksi verkkoviestintään, graafiseen suunnitteluun, kuvaamiseen, toimittajan työhön tai taistelukameratehtäviin. Viestintävarusmiehiä palvelee muun muassa Pääesikunnan viestintäosastolla Helsingissä, muissa esikunnissa ja soittokunnissa ympäri Suomen.

Ruotuväessä varusmiehistä tulee viestinnän ammattilaisia

Kaartinjääkäri Otto Rantanen palvelee toimittajana Ruotuväessä. Aiempi kokemus toimittajan tehtävistä ja alan opiskelupaikka ohjasivat suorittamaan varusmiespalveluksenkin viestintätehtävien parissa:

“Olen Pääesikunnan viestintäosastolla Ruotuväki-lehden toimittajana. Se on Puolustysvoimien virallinen uutislehti, jota toimittavat varusmiehet. Olin kuullut Ruotuväestä jo muutaman vuoden etukäteen. Tiesin, että erityistehtävissä, ja varsinkin tässä, saisi nähdä paljon eri puolia Puolustusvoimista ja hommat olisivat ainakin ikimuistoisia. En ole kyllä pettynyt.”

Rantanen kokee, että erityistehtävät ovat hyvä sijoitus myös tulevaisuuteen: “Valitsin erityistehtävät, koska ajattelin tämän olevan hyvä diili minun ja Puolustusvoimien välillä. Minä saan sellaista työkokemusta ja kontakteja, joita olisi tässä iässä vaikea saada muualta, ja Puolustusvoimat saa erityisosaamiseni käyttöön nyt sekä reserviä ajatellen. Toimittajan työssä työharjoittelut ovat nuorena aika kiven alla, joten tämä on todella hyvä mahdollisuus saada kuuden kuukauden eli ajallisesti kahden korkeakoulukesätyöpätkän verran kokemusta ilman koulutusta.”

Palveluksen aikana viestintävarusmiehet pääsevät katsomaan Puolustusvoimien toimintaa ainutlaatuisista näkökulmista, osallistumaan monipuolisesti ammattimaiseen toimitustyöhön ja saavat kiinni toimittajan työrytmistä.

“Meillä on kasassa hyvä varusmiestoimitus, joka on kiinnostunut alasta ja haluaa olla koko ajan parempi. Se on antanut motivaatiota uhrata vähän viikonloppuvapaatakin tähän hommaan ja tehdä aina enemmän ja paremmin kuin edellispäivänä. Tämä on hyödyllinen ja mukava tapa viettää palvelus”, Rantanen kehuu.

Myös mediatuotantotiimissä palveleva alikersantti Toni Jaskari on tyytyväinen valintaansa suorittaa palvelus erityistehtävissä. Erityistehtäviin ohjasivat alan koulutus ja aiempi kokemus videotuotannoista:

“Hain erityistehtäviin, koska minulla on 3 vuoden koulutus media-alalle ja päätin tulla käyttämään sitä hyödyksi palvelukseni aikana. Koen erityistehtävien olevan hyödyksi tulevaisuudessa, koska tästä saa lisää oppia ja kokemusta omaan alaan liittyvissä asioissa. Suosittelen erityistehtäviä muillekin.”

Kiinnostaako ura Puolustusvoimissa?

Jesse Sironen opiskelee viestintää Tampereen yliopistossa. Hän suoritti varusmiespalveluksensa Ruotuväessä ja erityistehtävien myötä aukesi uusia mahdollisuuksia työuralle.

“Puolustusvoimissa on todella laajalla skaalalla erilaisia tehtäviä ja täältä löytyy uramahdollisuuksia ihan laidasta laitaan. Mahdollisuuksia erityistehtävissä palvelleille on tehtävästä, kiinnostuksesta ja osaamisesta riippuen viestinnän tehtävien lisäksi esimerkiksi sotilasmusiikin, tutkimuksen ja tietotekniikan aloilla“, Sironen kertoo.

Tällä hetkellä Sironen suorittaa korkeakouluharjoittelua Puolustusvoimien viestintäosastolla. Kiitosta saavat erityisesti työyhteisön hyvä yhteishenki ja työnkuvan monipuolisuus.

“Työhöni kuuluu esimerkiksi viestinnän suunnittelua, sosiaalisen median ja nettisivujen sisällöntuotantoa, media-analyysin tekoa ja erityistehtävissä palvelevien varusmiesten ohjaamista. Viihdyn työssäni, sillä täällä pääsee näkemään todella laajasti sen, mitä kaikkea Puolustusvoimissa tehdään ja lisäksi pääsee tekemään laajasti erilaisia viestintään kuuluvia töitä. Suosittelen työskentelyä Puolustusvoimissa, sillä täällä pääsee näkemään ja kokemaan sellaista, joka ei muualla ole mahdollista.”

Erityistehtäviin haetaan varusmiespalveluksen aikana

Jokaisesta saapumiserästä haetaan varusmiehiä muun muassa viestintä-, tiedustelu-, tutkimus- ja tietotekniikka-alan sekä kirkollisen alan erityistehtäviin. Miehistöllä palvelusaika on 255 ja varusmiesjohtajilla 347 päivää.

Erityistehtäviin haetaan varusmiespalveluksen aikana, alokaskauden alussa. Erityistehtäviin hakeutuminen ei sulje pois johtajakoulutusta, ja joitakin erityistehtäviä on tarjolla myös jo johtajakoulutuksen käyneille varusmiehille.

Haku tapahtuu verkossa. Sähköinen hakulomake aukeaa hakuajan alkaessa ja sähköisten hakemusten perusteella osa hakijoista kutsutaan valintatilaisuuteen. Valintatilaisuudessa hakijat haastatellaan ja joihinkin tehtäviin järjestetään kokeita hakijan osaamisen arvioimiseksi. Esimerkiksi viestintään liittyvät roolit ovat tällaisia tehtäviä.

Lisätietoja ja seuraavat hakuajat:

Täydentävä johtajahaku saapumiserälle 2/22 on avoinna 31.10.-22.11.2022. Lisätietoja löytyy ja hakeminen onnistuu osoitteessa intti.fi/erityistehtavat.

Viestintä- ja media-alan tarjoamiin mahdollisuuksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa intti.fi/viestinta-ja-media-ala.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita