Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Koulutus Nord antaa uuden suunnan työuralle

Teksti: Maisa Hyttinen
Kuvat: Koulutus Nord

Koulutus Nord on ainutlaatuinen pohjoismainen oppilaitos, joka tarjoaa ammattikoulutusta Övertorneålla ja Hietaniemessä. Koulutustarjonta on suunniteltu työelämän tarpeisiin, ja Koulutus Nordissa aiempaa osaamistaan voi täydentää perus- ja ammattitutkintojen lisäksi myös haluamillaan tutkinnon osilla.

Koulutus Nordissa koulutuksen sisältö rakennetaan yksilöllisesti opiskelijan aiemmin osaamisen, työkokemuksen ja koulutuksen perusteella. Opiskelu on kokopäiväistä ja koostuu opetuksen lisäksi itsenäisestä opiskelusta, käytännön harjoituksista, ryhmä- ja projektitöistä sekä 4-9 viikon työelämäjaksosta. Käytännön työharjoittelu on yleensä paras tapa oppia ja monelle työelämäjakso avaa mahdollisuuden myös työpaikkaan.

Koulutuksia on tarjolla ajoneuvoalalle, rakentamiseen, ravintola- ja cateringalalle, sosiaali- ja terveysalalle, sähköalalle, talotekniikkaan, tekstiili- ja muotialalle sekä tieto- ja viestintätekniikan pariin. Löydät kaikki avoimet koulutukset täältä.

Koulutus Nordissa koulutetaan suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia opiskelijoita, ja jokainen saa opetusta oman maansa kielellä ja koulutusjärjestelmän mukaisesti. Koulutuksen jälkeen opiskelija voi työllistyä Suomeen, Ruotsiin tai Norjaan eli ovet aukeavat myös kansainväliselle uralle.

Tiina ja Jarmo ovat vieneet opintojaan eteenpäin parityönä

Kaksi viisasta päätä saavat asioita aikaan nopeammin ja yhdessä opiskellen uutta oppia ja näkökulmaa saa myös opiskelutoverilta. Valittu opintokokonaisuus täydentää molempien aiempaa työkokemusta ja laajentaa työllistymismahdollisuuksia tulevaisuudessa.

“Lähtökohtana on sähköautomaatiokoulutus ja siihen olemme katsoneet kylmäasentajan opintoja lisäksi. Kenties vielä aurinkopuolikin otetaan mukaan jos se vuoden sisään järjestyy. Nämä on tämän ajan hommia, mihin kannattaa kouluttautua”, Jarmo kertoo.

Tiina työskenteli aiemmin Stora Ensolla, mutta töiden loputtua sähköasentajan koulutus alkoi kiinnostaa. Jarmo lähti hakemaan Koulutus Nordista lisää työkaluja rakennusyrittäjän työhön: “Olen 30 vuotta toiminut rakennusurakoitsijana. Kun korona tuli, alihankintaprojektit monelle yritykselle piti lopettaa, ja ajattelin, että voisin lisäkouluttautua.”

Kokonaisen ammattitutkinnon sijaan opinnot voivat koostua myös tutkinnon osista, jotka tukevat aiempaa koulutusta ja antavat lisää ammattiosaamista. Erikoistumisen myötä Jarmon tavoitteena on laajentaa yrityksensä tarjontaa: “Yrittäjänä pystyn tuomaan uuden teknologian mukaan rakentamiseen. Talojahan voi jokainen rakentaa, mutta erikoishommia ei voi jokainen tehdä.”

Tiina uskoo, että aika näyttää, mistä töitä löytyy, mutta haaveissa on paluu omalle alalle teollisuuden pariin: “Olen paperiteollisuudesta ja olen kiinnostunut palaamaan sellu-, kartonki- ja paperipuolelle.”

Koulutus Nordissa kaikki tekevät opintoja omaan tahtiinsa ja etenevät oman pohjaosaamisensa mukaan. Uusia opiskelijoita hyppää mukaan koko ajan ja koulutukset pyörivät kesälläkin. Aikuisopiskelu on itsenäistä ja vaatii oma-aloitteista otetta, joten jonkinlainen pohjaosaaminen ja visio tulevaisuudesta olisi hyvä olla. “Täällä ei voi olla se takimmaisen rivin tyyppi, jota ei koskaan näy koulussa”, Jarmo veistelee. 

Opiskelijat asuvat koulun lähellä ja Koulutus Nord takaa asunnon kaikille muilta paikkakunnilta ja muista maista tuleville opiskelijoille. Muuttaminen oli helppoa, kun uudessa kodissa odotti kaikki valmiina. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät ja myös Nordin oma ravintola saa kehuja.

Suomea nopeamman koulutustahdin lisäksi helsinkiläistä Jarmoa houkutteli muutto pohjoiseen. Kenties tulevaisuudessa yritystoimintakin voisi jatkua Pohjois-Suomessa. Tiina ajatteli palata töihin Suomeen, mutta nostaa esiin myös hyvät mahdollisuudet kansainvälistymiseen: “Jos haluaa työllistyä Suomeen, Ruotsiin tai Norjaan, niin täällä näkee, miten näissä kaikissa maissa toimitaan.”

default

Haku on auki verkossa koko ajan

Opiskelijat hakeutuvat useimpiin ammattikoulutuksiin jatkuvan valinnan kautta. Opinnot voi aloittaa heti koulutuspaikan vapauduttua ja käytännössä uusia ryhmä opiskelijoita aloittaa opintonsa kerran kuukaudessa.

Työvoimakoulutuksiin kannattaa hakea ensisijaisesti TE-toimiston verkkohakemuksella. Tällöin hakemus ohjautuu opiskelijavalinnoista vastaavalle Lapin TE-toimistolle. Koulutukset löytyvät TE-toimiston sivuilta hakusanoilla “Nord” tai “Pohjoiskalotin”.

Mitä? Ammattikoulutusta, jolla voit täydentää aiempaa osaamistasi ja parantaa asemaasi työmarkkinoilla. Koulutuksen jälkeen voit työllistyä Suomeen, Ruotsiin tai Norjaan.

Missä? Övertornåolla ja Hietaniemessä. Suurin osa koulutuksista järjestetään keskellä kauneinta Tornionlaaksoa, joka on niin lähellä Suomea, että voit nähdä naapurimaan Tornionjoen vastakkaisella rannalla.

Milloin? Haku on auki koko ajan ja voit jättää hakemuksesi TE-toimiston nettisivuilla. Uudet opiskelijaryhmät aloittavat yleensä kerran kuukaudessa ja tultuasi valituksi koulutukseen, voit aloittaa opinnot heti opiskelupaikan vapauduttua.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita