Haastaa, mutta ei valista– Eve Kulmalalle huumori syntyy yhteiskunnan kipupisteistä ja arjen komiikasta

 

Koomikko ja käsikirjoittaja Eve Kulmala tekee huumoria ajankohtaisista aiheista, mutta ei halua opettaa tai valistaa. 

Teksti ja kuvat: Aliina Ruuttunen

Eve Kulmala, 25, on ehtinyt tehdä urallaan jo paljon. Hän on kerännyt komediavideoillaan Instagramissa yli kolmekymmentätuhatta seuraajaa, kirjoittanut kirjan, tehnyt podcastia ja ohjannut minikomediasarjan. Haastattelua edeltävällä viikolla Kulmala on myös juuri päättänyt neljän viikon tuurauksen radiojuontajana. Erilaisista ammattinimikkeistä saisi jo pitkän listan. Mistä kaikki alkoi?

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Lapsuudesta asti teatteria harrastanut Kulmala päätyi Helsingin evankeliseen opistoon opiskelemaan stand upin ja komedian linjalle. Aloittelevan stand up -koomikon pysäytti kuitenkin korona, ja Kulmalan tuli keksiä jotakin tekemistä ja töitä itselleen. Niinpä Kulmalan Instagram-tili alkoi pikku hiljaa täyttyä minuutin mittaisista sketsivideoista, joiden aiheita ovat esimerkiksi sisäistetty naisviha, valkoihoisten ihmisten etuoikeudet. Videoiden teko ei ollut pelkkää puuhastelua koko Suomen ollessa koronan myötä kiinni, vaan niillä oli selkeä tavoite: suuri seuraajamäärä ja itsensä työllistäminen.

– Vuoden 2020 lopussa minulla oli tavoite, että kolmessa kuukaudessa kasvatan seuraajamäärän kahdestatuhannesta kymmeneentuhanteen. Minulla oli Excel-taulukko, johon merkkasin jokaisen videon ja seurasin, kuinka paljon jokaisesta videosta tulee seuraajia. 

Nykyään Kulmala kertoo suhtautuvansa seuraajamääräänsä rauhallisemmin, sillä samanlaista tarvetta sen kasvattamiselle ei enää ole. Hän kuitenkin toteaa videoiden olevan niin merkittäviä työn kannalta, että vain huvin vuoksi niitä ei tehdä.

Kulmala näyttelee komediavideoillaan lähes poikkeuksetta kaikki videoilla esiintyvät hahmot. Erilaiset peruukit, jakkutakit, maskeeratut viikset ja silmälasit vilisevät videoilla eri hahmojen keskustellessa keskenään. Vielä videoilla esiintymistä tärkeämpää on luomistyö.

– Tykkään olla myös esillä, mutta tärkeintä kaikissa töissäni on, että saan luoda maailmoja ja konsepteja. Niiden esittäminen ja itse ääneen pääseminen ei ole minulle pakollista, vaan se, että pääsen luomaan jotakin, Kulmala kertoo.

Tärkeintä kaikissa töissäni on, että saan luoda maailmoja ja konsepteja.

Aina Kulmala ei olekaan kameran edessä. Hänen uusimpia töitään on Instagramissa ja Yle Areenassa julkaistu minikomediasarja Nepsyt toimistossa, jonka Kulmala on käsikirjoittamisen lisäksi myös ohjannut. Syksyllä 2023 julkaistulle sarjalle on jo kuvattu toinen kausi, joka tulee katsottavaksi vielä tämän vuoden puolella. Sarja on julkaistu Ylen Areena Stories -Instagram-tilillä, jolla julkaistaan Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja erityisesti nuorilta ja uusilta tekijöiltä. 

Nepsyt toimistossa -sarja kertoo kahdesta neuroepätyypillisestä toimistotyöntekijästä, jotka pohtivat deittailuun liittyviä sosiaalisia normeja. Päähenkilöt pohtivat esimerkiksi ihastumisen tuntomerkkejä ja tuskailevat small talkin hankaluutta. Sarja perustuu Kulmalan omiin kokemuksiin.

– Neuroepätyypillisyyteen liittyvät teemat ovat olleet viime aikoina paljon tapetilla ja ovat minulle myös henkilökohtaisesti tärkeitä, Aiheena se on sellainen, johon itselläni oli hyvä kulma ja sanottavaa.

Aiheen ajankohtaisuudesta ja puhututtavuudesta huolimatta Kulmala ei kuitenkaan halua ensisijaisesti opettaa, vaan kuvata autististen ja ADHD-piirteisten ihmisten elämää huumorin kautta. Tärkeää hänelle on myös samaistuttavuus. 

– Minua inhottaa se, jos mun töistä tulee sellainen olo, että ne ovat jotenkin valistavia, kuten joku terveystiedon opetusvideo. Tarkoitus on, että sarja tai video on samaistuttava niille, joita se asia koskee.

Kulmala toteaa tavallisuuden ja arkisuuden kiinnostavan häntä: absurdeja tilanteita ja sekoilua ei tarvita luomaan huumoria. Sen takia Kulmala kirjoittaakin henkilöitä toimistoihin ja pesemään hampaita. Ihmiset kun ovat outoja ja tyhmiä arkisissakin tilanteissa. Huumoria ja kiinnostavuutta luodaan Kulmalan mukaan myös jo vain sillä, että sosiaalisia normeja sanotaan ääneen, sillä monia sosiaalisia normeja pidetään itsestäänselvyyksinä. Kirjoittamattomia sääntöjä ja toimintamalleja sanoittaessa niiden mahdolliset kummallisuudet ja järjettömyydet ovat helpommin tunnistettavissa.

Neuroepätyypillisten ihmisten representaatio sarjoissa ja elokuvissa on vielä melko vähäistä, erityisesti Suomessa. Kulmala kuitenkin huomauttaa, että representaatio voi olla myös ääneen sanomatonta.

– Meillä on tavallaan nepsy-ihmisistä ihan hirveästi representaatiota siinä mielessä, että kaikki meidän komedia perustuu kaikkiin outoihin tyyppeihin. Kun alkaa miettimään niitä piirteitä joita vaikka Office-sarjan henkilöillä on, niin nehän on hyvin samoja kuin tässä meidän sarjassa. Ainoa ero on se, että me sanoitetaan se, että tämän [neuroepätyypillisyyden] takia ne ihmiset ovat tällaisia.

Kulmalan sisältöä tarkasteltaessa hänet voisi määritellä jonkinlaiseksi aktivistiksi. Hän tekee huumoria ajankohtaisista asioista, ja nostaa esiin esimerkiksi saamelaisten, ruskeiden ihmisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemaa syrjintää. Kulmala ei silti ajattele olevansa aktivisti. Hän ei esimerkiksi osallistuu itse sketsivideoidensa kommenttikentissä käytäviin keskusteluihin, mutta ei ota videoiden aiheisiin kantaa videolla nähtyä enempää.

– Totta kai minulla on aina se tavoite parantaa maailmaa ja omat arvot siellä taustalla, mutta kuitenkin aina sanon, että jos haluaisin muuttaa maailmaa niin lähtisin vaikka kunnallispolitiikkaan tai Elokapinaan. Eli jos haluaisin, olisin aktivisti, mutta sen sijaan olen ensisijaisesti komediantekijä. 

Koomikko ja käsikirjoittaja ovat tittelit, joilla Kulmala itse itseään kutsuu. Kaikille tekemilleen töille ja sisällöille Kulmala löytää silti yhdistävän tekijän. 

– Kirjoittamista ei pääse pakoon.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta