Hänen nimensä on New York

[wolf_single_image image=”1141″ image_size=”extra-large”]
[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Hänen nimensä on New York” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
Hän on korkeuksiin katoava pilvenpiirtäjä ja selloa soittava muusikko metron keskivaunussa. Hän on kulttuurin keskus ja aina hereillä. Ja häneen rakastuu huomaamatta.

Teksti Mika M. Niskanen Kuvat Mika M. Niskanen ja Aku Siukosaari

Tummapukuisella herralla on kiire. Hän pujottelee New Yorkin 8th Avenuella, väistää hidastelevaa seniorikansalaista, vilkaisee olkansa yli ja pyyhältää päin punaisia suojatielle.

Pyörä! Varo, pujotteleva pukumies!

Aijai, myöhäistä: pyöräilijä tömähtää jarrut tapissa mieheen ja kiljahtaa. Alkaa iso riita.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

”Mitä oikein ajattelit,” pyöräilijä huutaa englanniksi.

New Yorkissa on aamu, ja tapahtunut on täysin tavanomaista. Heti herättyään miljoonat ihmiset ovat kiiruhtaneet jahtaamaan haaveitaan kaupungissa, jossa tarinoiden mukaan kaikki on mahdollista. Haaveet sijaitsevat ylhäällä pilvenpiirtäjien korkeimmissa kerroksissa, joiden ikkunoihin aurinko toisinaan osuu aiheuttaen kummallista hohdetta.

“Concrete jungle where dreams are made of. There’s nohing you can’t do”, tiivistää Alicia Keys yhdessä Jay-Z:n kanssa kappaleessa Empire State of Mind.

Samaan aikaan, kun tummapukuiset miehet ja naiset kiirehtivät toimistoihinsa, myös muu New York havahtuu uuteen päivään. Turistit hörppivät kahvia Lower East Siden kahviloissa ja Bronxissa myyjä avaa kauppansa. Brooklynissä hipsterit yhä nukkuvat. Täällä keskikaupungilla pyöräilijä läimäyttää tummapukuista miestä lehdellä ja jatkaa matkaansa.

”Urpo!” hän huutaa peräänsä.

“Concrete jungle where dreams are made of.”

[wolf_single_image image=”1146″]

Paljasjalkaisen newyorkilaisen mielestä pilvenpiirtäjien tuijottelu on noloa, mutta kanssaturistit sen sijaan erottaa juurikin rakennusten huippujen kummastelusta.

[wolf_single_image image=”1145″]

Tunnetko ketään yhtä vanhaa, kuin Flatiron Building? Vuonna 1902 rakennettu talo on yksi vanhimmista New Yorkin pilvenpiirtäjistä.

New York kutsuu itseään maailman parhaaksi kaupungiksi ja monet ovat samaa mieltä. Ainakin New York on yksi maailman tärkeimpiä talouden ja kulttuurin keskittymiä. Ihmiskunnan pääkaupunki, joka ei koskaan nuku.

New York on myös kaupunki, jossa kaikki maailman kansat kohtaavat. Kaupunkiin muuttaa ja matkustaa ihmisiä jokaisesta maailman kolkasta, ja osittain tämän takia New York on matkailijalle niin kiehtova: se tuntuu moninaisen ja rikkaan kulttuurinsa takia kodinomaiselta jo muutaman päivän kuluessa.

Ainutlaatuinen ilmapiiri on myös houkutellut taitelijoita ja kulttuurialan edelläkävijöitä, jotka ovat osaltaan muovanneet New Yorkista sen, mitä se nyt on.

New Yorkissa matkailija voi suunnata katsomaan legendaarisen New York Rangersien tai Yankeesien otteluita, tutustua Yhdistyneiden kansakuntien päämajaan ja syödä jamaikalaista ruokaa keskikaupungilla.

Vaihtoehtoisesti voi mennä kurkistamaan standuppia alakaupungille, nähdä tulevaisuuden kovimmat bändit Brooklynissä tai vilkaista Vincent Van Goghin maalauksia museossa.

Missä muualla tämä kaikki olisi mahdollista?

New York on yksi maailman tärkeimpiä talouden ja kulttuurin keskittymiä. Ihmiskunnan pääkaupunki, joka ei koskaan nuku.

[wolf_single_image image=”1137″]

Missä tahansa New Yorkissa kulkeekaan, huomaa olevansa kuuluisien elokuvien, kirjojen ja maalausten kulisseissa. Kuva Columbus Circleltä, joka esiintyy lukemattomissa elokuvissa.

On mahdotonta unohtaa tunnetta, jonka kokee kun astuu ensimmäisen kerran New Yorkin ytimeen ja näkee verkkokalvoillaan Times Squaren. Sitä pysähtyy ja hengittää kaupunkia muutaman sekunnin – New York iskee syvälle.

Times Square on yksi New Yorkin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kaikessa vaikuttavuudessaan se on ikävä kyllä myös kanssaturistien selfiekeppien valtakunta. Muutaman käynnin jälkeen ruuhkainen Times Square alkaa tuntua raskaalta. Tällöin yhtenä vaihtoehtona on lyödä kuulokkeet korvaan ja kuunnella musiikkia niin kovalla, ettei muita ääniä kuule, sekä tarkkailla aukion ihmisiä. Ja ei huolta, eivät he sinua huomaa: New Yorkista löytyy lukemattomia muitakin kummajaisia.

Times Square sijaitsee keskikaupungin länsipuolella, Midtownissa. Muita alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat junaterminaali Grand Central, kuuluisa pääkirjasto sekä lumoava Bryant Park, jossa voi talvisin luistella edullisemmin kuin Rockefeller Centerillä tai Central Parkissa.

Toisaalta, missä tahansa New Yorkissa kulkeekaan, pomppaa silmille nähtävyyksiä ja länsimaisen kulttuurin kulmakiviä. Olennaisia nähtävyyksiä ja kokemuksia ovat kuitenkin aamulenkki tai -kahvi Central Parkissa, käsittämättömän kaunis Brooklyn Bridge sekä ilmainen lauttamatka Staten Island Ferryllä, josta näkee Vapauden patsaan ja kaupungin siluetin. Lisäksi matkailijan kannattaa iltahämärän aikaan suunnata näköalatorni Empire State Buildingille, josta näkee alla avautuvan kaupungin. Empire pysäyttää samalla tavalla kuin Timesin valot. Kokemus on ikimuistoinen.

 ”Kaupunki iskee syvälle.”

[wolf_single_image image=”1144″]

New Yorkin alueella ottelee peräti kolme NHL-joukkuetta. Joukkueet vetävät usein katsomot täyteen.

”Ei jumalauta täällä on kallista kaljaa”, kaikuu suomeksi Madison Square Gardenin olutjonosta.  

Jos menee katsomaan New Yorkissa NHL:ää, törmää väistämättä suomalaisiin. Paitsi kymmenen dollarin kaljoja kummasteleviin turisteihin, myös pelaajiin. Suomalainen maalivahti Antti Raanta pelaa New York Rangersin riveissä legendaarisella Madison Square Gardenilla. Tuomo Ruutu sen sijaan lyö kiekkoa New Jersey Devilsissä. Lisäksi paikkakunnalla on kolmaskin NHL-joukkue, Long Islandilla otteleva New York Islanders.

Jääkiekon lisäksi alueelta löytyy muun muassa kaksi pääsarjatason koripallojoukkuetta, jalkapallojoukkue, amerikkalaisen jalkapallon joukkue sekä ikoninen baseball-joukkue New York Yankees. Halvinta on käydä katsomassa urheilua joko New Jerseyssä tai Brooklynissä. Manhattanilla hinnat ovat usein jopa kaksinkertaiset, eli yli sata dollaria lipusta.

Jos käy katsomassa Tuomo Ruudun otteita New Jerseyssä, sitä ei kannata kuitenkaan hehkuttaa newyorkilaisille. Manhattanin länsipuolelta alkavaa osavaltiota pilkataan kaupungissa armotta.

”Ei jumalauta täällä on kallista kaljaa.”

[wolf_single_image image=”1143″]

New York on yllättävän sotkuinen. Roskapussit katukuvissa ovat tuttu ja haiseva näky. Kuvassa olevat jätesäkit ovat tosin vaarattomia – kyseessä on tavanomainen muutto.

Nainen kuoli syöpään. Et usko sitä todeksi, uutinen murskaa sydämesi.

Onneksi kyseessä on näytelmä. Näyttelijät vain olivat niin upeita, että unohdit, ettei tarina ole oikea.

New Yorkin Broadway on maailmankuulu, mutta liput näytöksiin tyyriitä, helposti jopa satoja dollareita. Sen sijaan off-broadway näytelmää saattaa parhaimmillaan päästä katsomaan muutamalla kympillä. Paras keino halpojen lippujen saamiseen on pistäytyminen Times Squaren, alakaupungin tai Brooklynin TKTS-myyntipisteissä, joissa lippuja myydään saman päivän tai illan esityksiin tavallista edullisemmin. Toisena vaihtoehtona ovat erinäiset sovellukset.

Mutta mitä, tuossa talossahan on mammutti!

Kyseessä on American Museum of Natural History. Sen lisäksi New Yorkissa on muun muassa kuuluisa Museum of Modern Art. Useimpiin museoihin pääsee piipahtamaan itse sopivaksi kokemallaan summalla, esimerkiksi viidellä dollarilla.

Museoiden lisäksi New York on täynnä musiikkia. Saapui kaupunkiin mihin vuodenaikaan tahansa, on hyvin todennäköistä, että jollakin suosikkiyhtyeistäsi on kaupungissa keikka. Uusia tulokkaita pääsee sen sijaan näkemään esimerkiksi Brooklynissä.

Yksi New Yorkin kulttuurikokemuksista piilee maan alla. Jos hyppää express-metroon, joka ohittaa pysähtymättä lukuisia pysäkkejä, kannattaa suunnata keskivaunuun. Siellä saattaa törmätä katusoittajiin- ja esiintyjiin.

”Tuossa talossahan on mammutti!”

[wolf_single_image image=”1142″]

New York rakentuu viidestä varsinaisesta kaupunginosasta ja lukuisista pienemmistä, joilla kaikilla on omat erityispiirteensä. Paikallisylpeys on vahvaa: brooklyniläiset rakastavat omaa kotiseutuaan ja manhattanilaiset eivät voisi kuvitella asuvansa muualla.

Kuvittele, alle dollarin pitsa. Tosin ainoastaan yksi pala ja täytteinä juustoa ja tomaattimurskaa. Halvat slicet ovat kuitenkin kaikessa karuudessaan pakollista kokeiltavaa New Yorkissa.

Pelkkään roskaruokaan ei kannata turvautua. Hyviä ravintoloita löytyy kaupungista enemmän kuin pakastettuja kinkunpaloja suomalaisen pitsaravintolan tuotoksista.

Hell’s Kitchen keskikaupungin länsipuolella on täynnä laadukkaita ravintoloita. Manhattanin pikku-Italia sen sijaan on kiehtova nähtävyys, mutta parempaa ruokaa saa Bronxin pikku-Italiasta, jonne monet italialaiset ravintolat ovat siirtyneet.

Kaikesta syömisestä tulee kuitenkin jano. Onneksi New York on myös cocktailien kaupunki – vahvojen cocktailien, koska alkoholia annoksiin kaadetaan yllättävän paljon. Toki myös olutta on runsaasti tarjolla. Manhattanilla etenkin alakaupungin, kuten Lower East Siden, ja Brooklynissä Williamsburgin yöelämä on valloittavaa. Kaupungin vanhin pubi McSorley’s sen sijaan sijaitsee East Villagessa.

New York on myös pullollaan happy houreja. Esimerkiksi tiistaisin muuan jazz-klubi Lower East Sidella tarjoilee drinkkejä 35 sentin hintaan iltaseitsemän ja -kahdeksan välisenä aikana. Klubeihin maksaa sen sijaan usein sisään vähintään 40 dollaria – lisäksi pieni tuopillinen olutta kustantaa jo kymmenen dollaria.

Yksi kannattava vaihtoehto on myös drinkit baarin kattoterassilla, mieluusti mahdollisimman korkealla. Miksikö?

Koska tuolla se nyt siintää, unelmien kaupunki. Täältä kattoterassilta juoma kädessä se näyttää uskomattoman kauniil… Ai mitä? Ai, että juomat maksavat täällä 20 dollaria? Kyllä nämä yhdet riittää, kiitos.

”Jazz-klubi Lower East Sidellä tarjoilee drinkkejä 35 sentin hintaan.”

[wolf_single_image image=”1140″]

New Yorkin taksit ovat keltaisia syystä – taksiyhtiön perustaja John Hertz oli tutkinut, että keltainen väri on helppo erottaa katukuvasta. Kuvassa Times Square.  

Kello on kolme aamuyöllä. Bronxissa baarimikko asettelee tilattujen olutpullojen päälle paperitössykät, jottei niihin pudoteta huumausaineita.

”Te olette todella ryöstettävän näköisiä”, tokaisee paljasjalkainen, elämän laitapuolella kulkeva newyorkilainen viereiseltä penkiltä.

”Muistakaa olla varovaisia. Vältelkää sivukatuja”, hän kuitenkin jatkaa ystävällisesti.

New Yorkin maine turvallisuuden kannalta on huono, mutta käyttäytymällä järkevästi vaaratilanteet pystyy ohittamaan. Ei esimerkiksi kannata huidella keskellä yötä sivukujille tai haistatella ihmisille metrossa.

Tosin metroja kannattaa kyllä käyttää – New Yorkin julkinen liikenne toimii ällistyttävän hyvin. Viikon metrokortti maksaa noin 30 dollaria. Tosin turistina lyhyiden välimatkojen käveleminen kannattaa, koska tuolloin näkee enemmän.

Ja kappas, kävellessä huomaa, että ohitse on viilettämässä keltainen taksi. Käsi ilmaan ja yhtäkkiä onkin jo perillä. Vieläpä huomattavan edullisesti.

Vaikka liikkuminen on New Yorkissa kohtalaisen edullista, on kaikki muu kallista. Myös majoittuminen. Hotellit maksavat usein satoja euroja. Yksi järkevä vaihtoehto onkin vuokrata huone hostellista tai hakea matkan ajaksi huonetta esimerkiksi Airbnb-sivuston kautta.

”Te olette todella ryöstettävän näköisiä.”

[wolf_single_image image=”1147″]

Parhaimmillaan New York on taianomainen. Pahimmillaan stressaava, sotkuinen ja hermostuttava. Kaikille kaupunki ei sovi.

Kiire saattaa yllättää matkailijan. Kahdeksan miljoonan ihmisen metropolissa on turisteineen ahdasta. Vaikka kaupungin asukkaat kiirehtivät eivätkä osaa pysähtyä, oravanpyörään ei etenkään lomalla kannata hurahtaa mukaan.

Huolehtiminen siitä, että näkeekö kaiken mahdollisen, on New Yorkissa turhaa. Se on yksinkertaisesti mahdotonta. Kaupungissa on nähtävyyksiä, ravintoloita ja kulttuurikokemuksia jokaisen makuun.

Kaiken kaikkiaan New York on kallis ja hektinen, mutta myös kaunis ja ainutlaatuinen. Kaupunki on kuin sivistynyt herrasmies, joka ei vaivaudu ajamaan partaansa.

Jos aiot lähteä New Yorkiin, muista katsoa ylös korkeiden pilvenpiirtäjien huippuja kohti, muista syödä hot-dog katukauppiaan kojusta ja muista hengittää ainutlaatuisen kaupungin tunnelmaa.

Jos lähdet, kuitenkin yksi varoituksen sananen: New Yorkiin rakastuu. Moni kaupungista lähtenyt kuvailee kaipaavansa aina takaisin.

Ikuinen kaipuu on kuitenkin kokemuksen arvoinen.

Teksti Mika M. Niskanen
Kuvat Mika M. Niskanen ja Aku Siukosaari

[wolf_single_image image=”1136″]

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta