HS: Ruotsin ulkoministeri haluaa palauttaa asevelvollisuuden

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin mielestä Ruotsin tulisi palauttaa asevelvollisuus. Asiasta on keskusteltu Ruotsissa viime vuosina ahkerasti ja maan nykyinen hallitus on ottanut myönteisen kannan asevelvollisuuteen jo ennen Wallströmin ulostuloa. 

Teksti Juho Mäki-Lohiluoma Kuva Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Suomen mallin mukaan Wallström ei kuitenkaan ole Ruotsin asevelvollisuutta rakentamassa. Hänen mukaansa asevelvollisuuden tulisi Ruotsissa olla tasa-arvoinen ja siihen pitäisi kuulua sotilaallisen osan lisäksi myös siviiliosa.

Myös hallituksen asettama selvityshenkilö tarkastelee asiaa samoista lähtökohdista. Asevelvollisuutta ei palautettaisi vanhassa muodossaan, vaan ratkaisu nojaisi osin myös vapaaehtoisuuteen. Suomalaisen asevelvollisuuden sijaan Ruotsin istuva hallitus onkin viitannut Tanskan ja Norjan asevelvollisuusmalleihin. Norjassa käytössä on sukupuolineutraali asevelvollisuus, jonka suorittaminen on molemmille sukupuolille käytännössä vapaaehtoista.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Ruotsi luopui asevelvollisuudesta vuonna 2009. Päätös on asiantuntija-arvioiden mukaan merkittävästi heikentänyt maan puolustuskykyä yhdessä puolustusmenohin kohdistettujen leikkausten kanssa. Lisäksi ongelmia on ollut rekrytoinneissa: uuteen ammattiarmeijaan ei ole ollut ruotsalaisnuorten keskuudessa riittävästi halukkuutta.

Lähde: HS.fi

 

 

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta