Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Hyödynnä osaamisesi ja hae erityistehtäviin

Alikersantti Juhana Karhumäki haki Puolustusvoimien mediatuotantotiimiin Puolustusvoimien erityistehtävähaussa. Erityistehtävissä pääsee hyödyntämään omaa siviilissä hankittua osaamista lukuisissa eri tehtävissä. 

Teksti: Maisa Hyttinen
Kuvat: Mediatuotantotiimi, Puolustusvoimat

Onko sinulla tai tutullasi Intti vielä edessä? Erityistehtävät on vaihtoehtoinen tapa suorittaa asepalvelus. Niissä pääset hyödyntämään siviilissä kerrytettyä osaamistasi ja hankkimaan arvokasta työkokemusta. 

Jokaisesta saapumiserästä haetaan varusmiehiä muun muassa viestintä-, tiedustelu-, tutkimus- ja tietotekniikka-alan sekä kirkollisen alan erityistehtäviin. Voit toimia esimerkiksi graafikon, tiedottajan, ICT-tukihenkilön, ohjelmoijan tai tutkimusavustajan tehtävissä. Täydentävässä johtajahaussa on lisäksi mukana oikeudellinen ala. Miehistöllä palvelusaika on 255 ja varusmiesjohtajilla 347 päivää.

Alikersantti Juhana Karhumäki suorittaa varusmiespalvelustaan Santahaminassa. Hän palvelee erityistehtävissä mediatuotantotiimissä Pääesikunnan viestintäosastolla.

Erityistehtävistä Juhana kuuli veljeltään, joka palveli aiemmassa saapumiserässä ja suositteli erityistehtäviä. Siviiliharrastusten pohjalta hakukohteeksi valikoitui sisällöntuottajan tehtävä viestintäosastolla.

– En tiennytkään, että Puolustusvoimissa voi tehdä mitään sellaista. Intti.fi:ssä oli mahdollisuus hakea erityistehtäviin ja laitoin hakemuksen menemään.

– Olen vapaa-ajalla ennen inttiä tykännyt kuvata ja striimata videoita ja tuottaa erilaisia sisältöjä. Tietotaitoa ja kiinnostusta oli siis jo ennestään. Osaamista on ollut siistiä hyödyntää myös Puolustusvoimilla.

Palvelustehtävät ovat monipuolisia

Juhanan lisäksi mediatuotantotiimissä työskentelee samasta saapumiserästä kaksi muuta sisällöntuottajaa sekä kolme ylläpitäjää. Varusmiehet valittiin erityistehtäviin hakemuksen yhteyteen liitetyn portfolion tai muiden työnäytteiden perusteella.

Erityistehtävästä huolimatta Juhana asuu ja elää kasarmiarkea samassa yksikössä muiden Kaartin jääkärirykmentissä palvelevien varusmiesten kanssa. Työpäivät muodostuvat erilaisista sisällöntuotantotehtävistä, joita tehdään kotivaruskunnan lisäksi myös muilla paikkakunnilla.

– Aamulla herätään ihan normaalisti kasarmilla, syödään aamupala ja lähdetään komennuspaikalle pääesikuntaan.

– Pääasiassa teemme haastatteluja ja kuvauskeikkoja muissa varuskunnissa. Kuvaamme, editoimme ja lataamme materiaalin Puolustusvoimien Instagramiin viikoittaisena Perjantaipuolustajat-jaksona. Muutaman minuutin mittaisissa jaksoissa esittelemme henkilöitä ja tehtäviä, joissa he toimivat.

– Sen lisäksi saamme välillä sivuprojekteja muilta osastoilta, kun tarvitaan esimerkiksi kuvamateriaalia jostakin. Työskentelemme sekä kasarmeilla että maastossa.

Johtajakoulutus kiinnosti heti

Erityistehtävät tarjoavat hyviä eväitä myös tulevaisuuteen. Armeijan jälkeen Juhana aikoo opiskella ja työllistyä mediatuotantojen pariin.

– Tästä saa hyvää kokemusta ja työ on monipuolista. Ilman muuta se auttaa siviilissä ja työelämässä. Armeija päättyy kesäkuussa ja ajatuksenani on, että hakeudun opiskelemaan medianomiksi ammattikorkeakouluun.

Ennen palveluksen alkua Juhana ei ollut tutustunut johtajakoulutukseen, mutta aiemman saapumiserän kokemusten perusteella aliupseerikurssi (AUK) kuulosti hyvältä.

– Tiesin, että erityistehtävien tekeminen armeijassa on vähän erilaista armeijaa. Ilman muuta halusin perusinttiäkin siihen joukkoon. Ajattelin, etten välttämättä pääse johtajakoulutukseen, mutta kun meille kerrottiin, että viestialiupseerikurssin suorittaminen on mahdollista, ilmoitin heti, että olen kiinnostunut.

Myös erityistehtävissä tarvitaan johtajia. Juhana muun muassa ottaa vastaan tehtäviä, delegoi niitä tiimille ja vastaa, että hommat hoituvat. Varusmiesjohtajan arkeen kuuluvat myös perinteiset iltavahvuuslaskennat ja aamupalalle viennit kasarmilla.

Juhana uskoo, että johtajakoulutuksesta on apua myös tulevaisuudessa:

– AUK:ssa oppi, että alaiset pitää asettaa itsensä edellä. Myös syväjohtamisen profiili on tullut tutuksi. On täytynyt pitää alaistensa puolta ja katsoa, että kaikilla on kaikki hyvin. Uskon, että koulutuksesta on siviilimaailmassa hyötyä. Sielläkin esimiestyöhön liittyy samoja elementtejä.

Erityistehtävien ja johtajakoulutuksen yhdistäminen on tarjonnut erittäin monipuolisen inttikokemuksen, jota Juhana mielellään suosittelee muillekin.

– Olen ehdottomasti tyytyväinen, että valitsin erityistehtävät. Nyt on nähnyt kaikenlaista inttiä. A-kaudella käytiin perusasiat, AUK:ssa oli kovempaa menoa ja välillä hajottikin, mutta siellä oli tosi hyvä porukka. Siitä eteenpäin puoli vuotta kuluu erityistehtävissä.

Seuraavat hakuajat:

Täydentävä haku varusmiesjohtajille 2.–24.5.2022

2/22-saapumiserän miehistöhaku 4.–24.7.2022

Lisätiedot ja hakeminen intti.fi/erityistehtavat

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita