Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Ruutisavu Oy tarjoaa parhaat puitteet ampumaharrastukselle

Ruutisavu Oy:n Vantaalla ja Tampereella sijaitsevat toimipisteet tarjoavat kattavat tilat niin yksilöampujien kuin porukoidenkin viihdyttämiseen ammunnan parissa. 

Teksti: Aurora Kuusisto
Kuvat: Ruutisavu Oy

Jos intissä jäi liiaksi kuteja ampumatta, lienee paikallaan tarkastella, että minkälaisia sisäampumaratoja on mahdollista vuokrata käyttöön vapaa-ajan ammuntoja ajatellen. 

Ruutisavu oy on Vantaalla ja Tampereella sisäampumaratoja vuokraava yritys, jonka perusti yrittäjä Simo Latvala vuonna 2013. Ajatus oman sisäampumaratapaikan pystyttämisestä lähti kiinnostuksesta ampumaharrastukseen, jonka puitteissa oli kuitenkin hankalaa löytää harrastustilaa.

– Vapaita aikoja ampumaradoille oli harvakseltaan, eikä kaupallisia ampumaratoja ollut tuolloin kuin Helsingin keskustassa. Siitä se ajatus sitten lähti, Latvala muistelee.

Tutustumisammuntojen kautta harrastamaan

Puolentoista vuoden rakennusprojektin päätteeksi ensimmäinen rata saatiin pystyyn Vantaalle. Aluksi Latvala ampui hallissa yksin, kunnes pikkuhiljaa radalle alkoi valua muitakin aseharrastajia. Yhtäkkiä putiikin pyörittäminen muuttuikin Latvalan täysipäiväiseksi työksi. Työkaverikseen hän palkkasi ystävän, joka oli auttanut Latvalaa rakentamaan hallin. Tämä työkaveri, Jani Ukkola nimeltään, on nyt vastuussa sittemmin Tampereelle rakennetusta sisäampumaratahallista. 

Sitten keskitytään itse ampumiseen Ruutisavulla. Ensimmäisen kerran Ruutisavulla ammuttaessa on suoritettava Ruutisavun tutustumisammunta. Siihen liittyy opastus turvallisesta aseen käsittelystä ja toiminnasta ampuma-alueella. Lisäksi tutustumisammuntoihin sisältyy ohjeistus käsiaseen käytöstä, asevuokra, patruunat, taulut, kuulonsuojaus ja suojalasit sekä turvallisuusvalvonta radalla. Ensimmäinen ammunta suoritetaan .22-kaliiperisella pienoispistoolilla, jonka rekyyli on pieni. 

– Myös Glock-mallista pistoolia saa tutustumisammuntojen yhteydessä testata, Latvala tähdentää. 

Kuuden kuukauden sisällä tutustumisammuntojen suorittamisesta Ruutisavulla on mahdollista käydä ampumassa omatoimisesti. Ruutisavulla voi ampua omallakin aseella, mutta yritykseltä on mahdollista vuokrata käyttöön sellainen ase, jolla on kiinnostunut ampumaan. Lähtökohtaisesti firma tarjoaa testattavaksi erilaisia pistooleja, mutta runsaasta käsiasevalikoimasta löytyy myös kiväärejä.

– Meiltä löytyy esimerkiksi AR15-mallinen kivääri, joka on muunneltu käsiasekaliiperiseksi, joko .22-kaliiperiseksi tai 9 mm:seksi.

Jäseneksi liittyminen kannattaa

Jos Ruutisavulla mielii käydä useamminkin, Latvala mainitsee mahdollisuudesta liittyä sisäampumaradan jäseneksi. 

– 95 prosenttia meillä kävijöistä ovat myös jäseniä. 

Jäsenyys tuo mukanaan monia etuja, kuten esimerkiksi Vantaan toimipisteen mahdollisuuden varata aika niin sanotulle ”lounasvuorolle’” kello 10–15 välisenä aikana. Tuolloin on mahdollista käydä vaikkapa lounastauolla ampumassa muutama kuti, ja sen jälkeen käväistä jossain syömässä. Latvala kertoo, että ampuminen on hyvä stressinpoistokeino työpäivään, sillä ampuessa ei tule kovin paljoa mietittyä muita asioita.

– Monet, jotka ovat käyneet meillä ampumassa, kertovat, että se on aika “nollaavaa” toimintaa, Latvala sanoo. 

Ruutisavun liittymismaksu on 20€, joka maksetaan liittyessä. Vuosittainen jäsenmaksu on 90€.

Jäsenille ratavuokra on 15 euroa ja asemaksu 10 euroa, ja patruunoistakin saa jäsenenä alennuksen.

– Kaikkein järkevintä on käydä ampumassa meillä jäsenenä, sillä jäsenet voivat ostaa viiden tai kymmenen kerran kortteja. Kymmenen kerran kortti maksaa jäsenille 195 euroa, Latvala kertoo.

Hän myös muistuttaa, että ammunta on hyvä harrastus kaiken ikäisille. Nuorimmat Ruutisavulla ampumista harrastavat ovat noin 10-vuotiaita. Alle 15-vuotiaiden täytyy kuitenkin tulla paikan päälle vanhempien seurassa. 15–18-vuotiaille riittää vanhemman allekirjoittama lupalappu, tai vanhempi voi käydä sopimassa ammuntaluvasta toimipisteellä. 

– Lupa-asioiden jälkeen pystyy 15–18-vuotiaatkin käymään siellä sitten ihan omatoimisesti. 

Polttarit ja tyhy-päivät Ruutisavulla

Ruutisavu oy tarjoaa ampumisesta kiinnostuneille porukoille paketteja, joihin voi kuulua asiakkaiden tarpeiden mukaisesti kokoustila, saunavuoro sekä ravintolaruoan tilaus paikan päälle. 

– Vantaan toimipisteeltä löytyy 200 neliömetrin saunatilat, ja Tampereen toimipisteen saunatilat kattavat 100 neliömetrin kokoisen alueen. Vantaalla tiloihin voi tilata ruokaa yhtiökumppaniltamme, joka lähettää asiakkaille ruokalistan, ja toimittaa ruoat buffet-tyylisesti esille tiloihin. 

Vaikka sauna ja ruoka järjestyy, Ruutisavu ei kuitenkaan myy alkoholijuomia tiloissaan. 

Latvalan mukaan tyypillinen koko paketin hyödyntävä porukka on esimerkiksi yritys, joka pitää ensin palaverin kokoustiloissa, jonka jälkeen työntekijät saavat käydä ampumassa. Ampumisen jälkeen vuorossa on saunominen ja illallinen sekä mahdollinen illanvietto. Myös polttarit järjestyvät Ruutisavulla. 

Erilaisten ryhmien kestitsemisen lisäksi Ruutisavu järjestää kilpailuja säännöllisesti sovelletun reserviläisammunnan parissa.

– Melkein kerran kuussa olemme koittaneet järjestää sellaisen kilpailun Vantaalla tai Tampereella. 

Toiminnallista ammuntaa Tampereella

Lopuksi Latvala haluaa korostaa, että Ruutisavu on tällä hetkellä suosittu ampumapaikka, ja radat kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

– Radat ovat nyt varattuna noin 3-4 viikkoa eteenpäin, toki yksittäisiä ratavuoroja löytyy, mutta kannattaa aikaisin olla yhteydessä. 

Hän muistuttaa myös, että Tampereella on mahdollisuus toiminnalliseen ammuntaan, johon on varattu kaksi erillistä rataa.

– Toiminnallinen rata on mahdollista vuokrata itselleen melkeinpä vuorokauden ympäri. Varsinkin jos harrastaa toiminnallista ammuntaa enemmän, niin Tampere on hyvä paikka sille harrastukselle. 

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita