Justimusfilms elää huumorista

[wolf_single_image image=”842″ image_size=”extra-large”]
[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Justimusfilms elää huumorista” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
”Ei pysty, meil on lanit!”
Komediaryhmä Justimusfilms julkaisi kesällä 2011 Youtubessa humoristisen Masa & Teurastaja Lanit -musiikkivideon, josta tuli nopeasti hitti tube-maailmassa. Yli neljän miljoonan katselukerran Lanit-video on Justimusfilmsin katsotuin Youtube-postaus. Tarina ei kuitenkaan päättynyt siihen. Neljän vuoden aikana kolmelle nuorelle viihdetaiteilijalle on tapahtunut paljon.

Teksti Rasmus Arikka Kuvat Aku Siukosaari

Oletteko mielestänne hauskoja?

”Silloin tällöin”, Sami Harmaala toteaa hymyillen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

”Meidän keskinäinen huumorintaju on pitkälle vietyä. Se on melko monipuolista ja aika sairasta loppujen lopuksi”, Juho Nummela tarkentaa.

”Me ollaan kaikki vitsinheittäjiä kaveriporukassa. Mutta ulospäin kaikki näyttää tietenkin erilaiselta. Toivottavasti ne videot ainakin jotakuta naurattavat”, Harmaala pohtii.

Joku saattaa pitää heitä hauskoina, sillä Justimusfilmsin Youtube-kavavalla on yli 350 000 tilajaa. Harmaalan ja Nummelan lisäksi nuorten taiteilijoiden komediaryhmään kuuluu Joose Kääriäinen.

Parikymppiset miehet ovat tunteneet toisensa jo alakoulusta asti. Huumorivideoiden tekemisen he aloittivat yläkoulussa. Harmaala, Nummela ja Kääriäinen ovat tehneet Youtubeen lyhytelokuvia, huumorirap-musiikkivideoita ja yksittäisiä lyhyitä sketsejä. Tämän lisäksi he ovat julkaisseet levyn ja tehneet kaksi TV-sarjaa. Töitä riittää ja kiire on välillä kova. Sen kuitenkin kestää, kun saa tehdä sitä, mistä nauttii.

Mikä viihteen tekemisessä sitten viehättää?

”Varmaan se monimuotoisuus. Se on aina yllättävää ja hauskaa, kun aina löytyy uusia keinoja, miten sitä voi tehdä”, Kääriäinen pohtii.

Nummelan mielestä se on ennen kaikkea ”kivvaa”. Vaikka hän ja Harmaala asuvat Helsingissä, niin Haapavedeltä (tai siis Haapaveeltä) kotoisin olevien miesten puheesta kuuluu selvästi pohjoispohjanmaa. Se saakin kuulua, sillä persoonallinen kieli on yksi huumorin keinoista.

”Kai se jengin naurattaminen on tässä se juttu”, Nummela jatkaa.

Harmaala nojautuu hieman eteenpäin, laskee kyynärpäät levollisesti pöydälle ja vetää henkeä.

”A: viihteen tekeminen on mukavaa. B: se on luova outletti jollekin, joka haluaa tehdä luovaa sisältöä. Se on se tekemisen nautinto. Ja tietysti positiivinen palaute vahvistaa sitä eteenpäin”, Harmaala sanoo.

Justimusfilms elää huumorista ja parodiasta. Mutta ihan kaikesta ei vitsiä väännetä.

”Ei olla koskettu esimerkiksi uskontoon tai puhtaasti kehitysvammaisuuteen. Me ei koeta, että se olisi erityisen hauskaa”, Harmaala kertoo.

Miksi se ei ole hauskaa?

Miehet empivät.

”Tuntuu, että tommosista aiheista pitäisi tehdä vitsiä hyvällä maulla. Ehkä niistäkin pystyisi tekemään, mutta lähtökohtaisesti se ei ole hauskaa. Aihe ei naurata niin paljon, että olisi mielenkiintoa lähteä tekemään jotain”, Nummela selittää rauhallisesti.

Justimusfilms lähtee aina liikkeelle siitä, mikä naurattaa heitä itseään. Aroista aiheista ei vitsailla.

”Esimerkiksi minä oon ihan uskovainen… käytännössä”, Nummela paljastaa.

Myös Harmaala kertoo olevansa uskovainen. Vaikka hän ei mielellään itse tekisikään pilaa uskonnosta, ei hän myöskään loukkaannu sitä käsittelevästä huumorista. Kääriäinen ei kerro omasta vakaumuksestaan, mutta yhtyy pitkälti kavereidensa mielipiteisiin.

”Ei olla koskettu esimerkiksi uskontoon tai puhtaasti kehitysvammaisuuteen. Me ei koeta, että se olisi erityisen hauskaa.”

[wolf_single_image image=”843″]

Kuvakrediitti: Kuvakaappaus Justimusfilmsin videosta

Youtube on maailman suosituin suoratoistovideopalvelu. Sitä käyttää yli miljardi ihmistä, ja katselutunteja kertyy päivittäin miljoonia. Suomessa Youtube on yksi maan suosituimmista verkkosivusta.

Justimusfilms aloitti viihteen tekemisen tubettamalla, eli käytännössä julkaisemalla videoita Youtubessa. Vaikka nykyään Justimusfilms pöhisee aktiviisesti somessa ja heittää muun muassa live-keikkaa, kaikki alkoi halvalla videokameralla Youtubessa. Siellä ollaan edelleen. Nuoret miehet tuntuvat kuitenkin suhtautuvan tubettamiseen hieman eri tavalla.

”Youtube on se kotipesäke, josta ollaan lähdetty ja missä tullaan pysymään”, Joose Kääriäinen kiteyttää.

Juho Nummelalle Youtube on lähinnä vain julkaisualusta, jonne tehdään sisältöä.

Sami Harmaalalle se merkitsee enemmän.

”Kaikista tärkein periaatepohja Youtubessa on alusta asti ollut ihmisläheisyys ja yhteisöllisyys. Keskustelu sisällöntuottajan ja katsojan välillä on hyvin suoraa. Kommentit mahdollistavat vapaan keskustelun tubettajien välillä. Sitä Youtube on: tilataan kanavia, keskustellaan ja ollaan yhteisöllisiä.”

Harmaala puhuu Youtubesta vakavan näköisenä – jopa tunteellisesti. Hän tekee sisältöä, mutta fanittaa myös itse muita tubettajia, tilaa kanavia ja kommentoi julkaisuja. Myös Kääriäinen ja Nummela tuottavat mielellään sisältöä Youtubeen. Nummela kuitenkin huomauttaa, että sen lisäksi voisi mahdollisesti tehdä muutakin.

Harmaalaa, Kääriäistä ja Nummelaa voi pitää Youtube-asiantuntijoina, sillä he tuntevat scenen läpikotaisin ja ovat olleet aktiiviesti rantauttamassa sitä Suomen. Viime vuonna YleX listasi Justimusfilmsin Suomen toiseksi suosituimmaksi tubettajaksi. Rankingissä ei kuitenkaan laskettu mukaan perinteisintä tubetus-muotoa vloggaamista, eli videoblogien tekemistä. Vaikka Justimusfilms pitää nykyään myös vlogia, he tuntevat sketsien ja muun huumorisisällön tekemisen omimmakseen.

”Vlogit ovat tällä hetkellä se iso juttu Suomessa. Siinä seassa on helppo menestyä ihan erilaisella jutulla: pitkälle käsikirjoitetulla ja hyvin tuotetulla sketsimateriaalilla”, Harmaala sanoo.

Vlogit eivät välttämättä vaadi mitään käsikirjoittamista, vaan sisältö syntyy kuvaushetkellä. Sketsien kirjoittaminen, kuvaaminen ja editointi kuitenkin vaativat aikaa, joten sisällöntuottaminen on selvästi hitaampaa. Tämä saattaa Harmaalan mukaan olla yksi syy siihen, miksi Justimusfilms ei tällä hetkellä menesty Youtubessa yhtä hyvin kuin uransa alkuaikoina.

”Youtubessa epäaktiivisuus on tosi vakaavaa ja vaikuttaa heti kaikkeen”, Harmaala selittää. Nummela nyökyttelee vahvistukseksi.

Omalla aktiivisuudellaan voi saavuttaa suuren suosion Youtubessa. Harmaala väittää, että kuka tahansa tubettaja voi saada muutamassa päivässä 100 000 tilaajaa olemalla aktiivinen. Aloittelevalle tubettajalle hän ja Kääriäinen vinkkaavat tekemään sitä, mikä tuntuu omalta. Sen löytää vain kokeilemalla.

Nummela puolestaan kehottaa aloittelijoita varautumaan myös epämiellyttävään kommentointiin. Se on väistämätöntä, kun kommentointimahdollisuus on kaikilla. Välittömän palautteen antaminen on yksi Youtuben suosion kulmakivistä, mutta silläkin on kääntöpuolensa.

”Kun julkaisemme uuden videon, käyn muutamana ensimmäisenä päivänä lukemassa kommentteja. Muuten en oikeastaan lue niitä, paitsi joskus itseni viihdyttämistarkoituksessa”, Nummela kertoo.

”Youtube on se kotipesäke, josta ollaan lähdetty ja missä tullaan pysymään.”

[wolf_single_image image=”844″]

Kuvakrediitti: Kuvakaappaus Justimusfilmsin videosta

Maailma muuttuu. Vapaa-ajan elämykset ja viihde ovat erilaista kuin ennen: Esimerkiksi television suosio on vähentynyt. Viime keväänä julkaistun Accenturen tutkimuksen mukaan television katseluun käytetty aika on vähentynyt lähes kaikissa ikäluokissa, mutta erityisesti nuorten keskuudessa.

Internet mahdollistaa itseään kiinnostavan sisällön katselun milloin ja missä tahansa. Enää ei tarvitse odottaa koko viikkoa omaa suosikkisarjaa televisiosta, sillä suoratoistopalveluiden kautta ohjelmia voi katsoa etu- ja jälkikäteen.

Justimusfilmsin edustaman huumorigenren kaltaisia sketsisarjoja ei ole paljon televisiossa, mutta Nummelan mukaan sketsikanavien tulvaa ei ole suomalaisessa Youtubessakaan. Mihin katosivat takavuosien Kummeli tai Ketonen & Myllyrinne?

”Tällä hetkellä ei ole missään perinteisestä sketsien aikakautta”, Nummela toteaa.

”Varsinkaan Suomessa”, Harmaala täydentää.

Harmaala ihaileekin yhdysvaltalaista Youtube-kulttuuria, jota hän pitää monipuolisempana suomalaiseen verrattuna. ”Jenkkitubessa” on Harmaalan mukaan enemmän hyviä sketsikanavia ja siellä tuotetaan sisältöä myös vanhemmille katsojille. Youtube on Yhdysvalloissa vielä suositumpi kuin Suomessa.

”Jenkeissä tehdyissä gallupeissa, joissa on selvitetty nuorten idoleita, kahdeksan kymmenestä on tubettajia. Suomessa määrä ei ole niin suuri, mutta se nousee koko ajan”, Harmaala väittää.

Hän on oikeassa. Vuonna 2014 elokuussa julkaistun Variety-lehden verkkouutisen mukaan 13–18-vuotiaat amerikkalaisnuoret ihailevat enemmän tubettajia kuin musiikki-, tv- tai elokuvatähtiä.

On selvää, että Youtube haastaa television viihdekanavana, mutta tuskin se sitä kokonaan syrjäyttää. Suoratoistopalvelu Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings on povannut perinteisten tv-lähetysten

loppumista vuoteen 2030 mennessä. Ennustuksella on epäilijöitä, sillä esimerkiksi television ajankohtaisohjelmat ja uutislähetykset ovat säilyttäneet suosionsa. Ehkä tulevaisuudessa tv-ohjelmat eivät ole viihteellisiä, mutta lähetykset tuskin loppuvat. Siihen eivät usko myöskään Justimusfilmsin miehet.

[wolf_images_gallery layout=”simple” columns=”2″ size=”portrait” hover_effect=”greyscale” ids=”845,846″]

Harmaala, Nummela ja Kääriäinen haaveilevat tekevänsä sketsejä vielä viisikymppisinäkin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, miten Justimusfilmsin käy tulevaisuudessa. Jos kiinnostus lopahtaa, mitä tilalle?

”Komedian ja elokuvien parissa haluaisin tehdä töitä varmaan”, Kääriäinen arvelee.

Häntä kiinnostaa erityisesti näyttelijäntyö, mutta myös käsikirjoittaminen. Justimusfilmsin Youtube-videot ovat kaikki miesten itsensä käsikirjoittamia, joten kokemusta on jo kertynyt. Kääriäinen ei ole nyt työn ohella ehtinyt pohtimaan opiskeluvaihtoehtoja, mutta jos Justimusfilmsin aika jättää, hän harkitsee taidealan opintoja.

Myös Nummela haluaa näyttelijäksi. Hän kertoo keskittyvänsä erityisesti siihen, vaikka videoiden tekemiseen liittyykin paljon esimerkiksi tarpeiston hankkimista ja maskeerausta, mikä on kaikkien vastuulla.

”Mikäli komedian tekeminen tällä porukalla loppuisi, jatkaisin samoja hommia todennäköisesti joka tapauksessa. Mikään muu tekeminen tai työ, näyttelemisen ja käsikirjoittamisen lisäksi, ei oikeastaan edes kauheasti kiinnosta. Koittaisin varmaankin ensimmäisenä edetä näyttelemisen suhteen, saada jalkaa oven väliin”, Nummela pohtii.

Harmaala kertoo, että tulevaisuudesta on keskusteltu. Toistaiseksi tavoitteena on viedä Justimusfilms niin pitkälle kuin mahdollista, mutta varasuunnitelmiakin löytyy. Harmaala on musiikkimies ja varusmiespalveluksensa hän suoritti solistina Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa. Justimusfilmsissä hän on päävastuussa musiikista ja muun muassa videoiden editoinnista.

”Jos Justimusfilmsin kiinnostus lopahtaisi, niin kai sitä tälle alalle kuitenkin koettaisi jäädä: käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja tai jokin vastaava. Näihin asioihin on hioutunut vuosien aikana kuitenkin tietynlainen oma tyyli ja olisi mielenkiintoista käyttää sitä myös muissa projekteissa. Jos en jäisi tälle alalle, niin todennäköisesti hakisin uudestaan Sibelius-Akatemiaan ja koettaisin palata musiikin pariin.”

Ehkä tulevaisuudessa tv-ohjelmat eivät ole viihteellisiä, mutta lähetykset tuskin loppuvat.

MIKÄ?
  • Justimusfilms (JF) on vuonna 2009 Youtubessa aloittanut sketsiryhmä Haapavedeltä.
  • Jäsenet: Sami Harmaala, Juho Nummela ja Joose Kääriäinen
  • Tekevät pääasiallisesti sketsejä, lyhytelokuvia ja huumorirap-musiikkivideoita Youtubeen.
  • JF on myös tehnyt kaksi tv-sarjaa, julkaissut levyn ja esiintynyt livenä.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta