Kalankasvatuksessa on töitä tarjolla!

Teksti Riikka Hollo Kuvat Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Tiesitkö, että yli puolet maailmassa ihmisravinnoksi kulutettavista kaloista on kasvatettuja? Kalojen kasvatus on ollut maailman nopeimmin kasvava elintarviketuotannon ala viime vuosikymmeninä ja kasvun odotetaan jatkuvan edelleen. 

Kalankasvatus tarjoaa nyt ja lähitulevaisuudessa satoja uusia työpaikkoja Suomessa. Syy tähän on maailmanlaajuinen: kalojen kysyntä ruuaksi ylittää tarjonnan, eikä kasvaneeseen kysyntään pystytä vastaamaan pelkästään luonnon kaloja kalastamalla.

Suomen huoltovarmuuden takaaminen, omavaraisuutemme lisääminen sekä ruokavienti tarvitsevat toteutuakseen uutta työvoimaa alalle. Norjassa kalatalouden työtehtävät ovat suosittuja ja ala mielletään nuorten keskuudessa trendikkääksi – Suomesta löytyy sama mahdollisuus nykyaikaiseen, hyvin palkattuun ja teknisesti huippulaatuiseen työskentelyyn alalla. Myös oppisopimuspaikkoja on tarjolla.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Maailman väkimäärä kasvaa, ja tulevien vuosikymmenien aikana globaali ruoantuotanto tulisi kaksinkertaistaa. Kalankasvatus on kestävän kehityksen ja vastuullisen elintarviketuotannon periaatteiden mukainen tapa tuottaa laadukasta ruokaa. 

”Kalankasvatuksen näkymät Suomessa ovat parantuneet ja suomalaiset yritykset panostavat nyt kasvuun. Myös Euroopan unioni haluaa edistää kasvatetun kalan tuotannon nostamista uudelle tasolle. Uudet työpaikat syntyvät suomalaisissa kalankasvattamoissa eri puolille Suomea vesistöjen läheisyyteen. Ruokakalan lisäksi toimialalla tuotetaan kalanpoikasia luonnonvesistöihin, Suomen Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Janne Sankelo summaa. 

Janne Sankelon mukaan kalankasvatuksen näkymät ovat nyt Suomessa parantuneet.

Monipuolisia työtehtäviä ympäri Suomen 

Voimassa olevan kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on kalatalouden huomattava kasvu ja kalaomavaraisuutemme nostaminen. Kalankasvatusalalta löytyykin monipuolisia opinto- ja urapolkuja ympäri Suomen. 

”Kalatalouden yritykset ovat tehneet viime vuosina merkittäviä panostuksia kasvu- ja kehittämistoimiin. Alalla on tarjolla hyvin monipuolisia työtehtäviä ympäri Suomen ja palkkaus on kilpailukykyinen. Tavoittelemme kalankasvatuksen kolminkertaistamista Suomessa, eikä se onnistu ilman osaavaa lisätyövoimaa. Myös maan hallitus haluaa edistää kotimaista kalankasvatusta. Se antaa tärkeän poliittisen selkänojan toiminnallemme, koska toimialaamme säätelevät monet lait ja asetukset”, Sankelo muistuttaa.

Suomi-Norja 5-0

”Suomessa kasvatetaan pääasiassa kirjolohta ja jonkin verran siikaa. Toimialan tekninen kehitys on ollut huimaa ja ympäristöasioihin on panostettu merkittävästi. Suomessa kasvatettu kala on WWF:n vihreällä listalla, joka kertoo toimialan vastuullisuudesta,” Sankelo muistuttaa.

”Suomalaiset haluavat syödä erilaisten kyselyiden mukaan enemmän kotimaista kalaa. Tällä hetkellä Suomessa käytetystä kalasta vain noin 20 % on kotimaista, joten markkinoilla on tilaa uudelle tuotannolle. Kotimaisen kirjolohen kanssa markkinoilla kilpailee Norjasta tuotu kasvatettu lohi. Suomi voittaa Norjan 5-0 ilmasto- ja ympäristövaikutusten osalta tässä maaottelussa,” Sankelo toteaa. 

Kalankasvatus Suomessa perustuu lähinnä kirjolohen ja siian kasvattamiseen.

Kalankasvatuksen faktat 

  • Suomessa tuotettu kasvatettu kala on pääasiassa kirjolohta
  • Tuotannosta vastaavat vastuulliset suomalaiset yritykset 
  • Kasvatettu kala on suomalaista tuoretta lähiruokaa. 
  • Kasvatetun kalan ilmasto- ja ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin muussa eläintuotannossa. 
  • Kalankasvatuksella vähennetään tarvetta luonnonvaraisten kalojen pyynnin lisäämiseen 
  • Kasvatetuilla kalanpoikasilla tuetaan luonnon kalakantoja istuttamalla poikasia luonnonvesiin. Istutuksilla edistetään ekosysteemien ja biodiversiteetin suojelua.
  • Kalankasvatus luo työpaikkoja ja tarjoaa toimeentuloa erityisesti rannikolla, saaristossa ja suomalaisella maaseudulla

Suomen Kalankasvattajaliitto ry on valtakunnallinen kalankasvattajien edunvalvontajärjestö. Liitto valvoo ja edistää elinkeinon etua ja toimintaedellytyksiä osana koko kalataloutta ja luo edellytyksiä kalankasvatuksen kestävälle kasvulle.

Lue lisää ja hakeudu alalle: www.kalankasvatus.fi

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta