Kannanotto: Ennakkoäänestys mahdollistettava sotilaskodeissa

Tammikuussa 2018 noin 12 500 nuorta aloittaa asepalveluksen. Joukossa on monia, jotka eivät ole koskaan voineet käyttää arvokasta äänioikeuttaan.

Tänä vuonna peruskoulutuskauden aikana järjestetään presidentinvaalit. Lähtökohtaisesti varusmiehiä kehotetaan äänestämään viikonloppulomilla, mutta aina se ei ole toteutettavissa. On esimerkiksi mahdollista, että varusmies joutuu olemaan molemmat äänestysviikonloput kasarmilla ja näin ollen äänioikeuttaan ei pääse hyödyntämään.

Tällaisissa tapauksissa varusmiehellä on mahdollisuus hakea lomaa äänestämistä varten. Se tosin vaatii oman byrokratiansa, jonka selvittäminen vie resursseja niin puolustusvoimilta kuin varusmieheltä.

”Mielestämme varusmiesten äänestämistä voisi helpottaa järjestämällä ennakkoäänestyspaikan sotilaskodeissa. Selvitimme oikeusministeriön ja Sotilaskotiliiton kanssa syitä, miksi ennakkoäänestystä ei kuitenkaan toistaiseksi järjestetä kaikissa sotilaskodeissa”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö kertoo.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Suurin ongelma on se, että lain mukaan äänestyspaikan täytyy olla avoin kaikille. Koska suurin osa sotilaskodeista sijaitsee kasarmialueilla, kaikkiin sotilaskoteihin ei ole mahdollista kulkea vapaasti. Toisaalta esimerkiksi sairaaloissa ja vankiloissa on mahdollista äänestää erikoisluvalla, vaikka äänestyspaikka ei ole kaikille avoin.

”Mielestämme sotilaskodeille voisi myöntää erityisluvan järjestää ennakkoäänestyspaikka. Tärkeää tämä on siksi, että se helpottaisi varusmiesten osallistumista yhteiskunnan asioihin. Samalla nuorten äänestysaktiivisuus kohentuisi”, Kivistö vaatii.

Lisätiedot: Puheenjohtaja Jaakko Kivistö puh: +358 40 577 2824 jaakko.kivisto@varusmiesliitto.fi

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta