Kansanedustaja Sari Raassina: Varusmiehet ansaitsevat eläkekertymän ja kotiuttamisrahan

Kansanedustaja Sari Raassinan (kok.) mielestä eläkkeen pitäisi kertyä asevelvollisuuden suorittamisen aikana ja varusmiehiltä 90-luvulla poistettu kotiuttamisraha pitäisi palauttaa. Raassina kertoo ajatuksistaan Savon Sanomien blogissa.

Raassina ei kannatta naisia koskevaa yleistä asevelvollisuutta, mutta on huolissaan varusmiesten heikkenevästä fyysisestä kunnosta. Raassinan mukaan naisten vapaaehtoinen asepalvelus ja siihen kannustaminen ovat hyvä keino saada asepalvelukseen lisää motivoituneita nuoria.

”Koska asevelvollisuus koskettaa vain miehiä, sen tulisi vaikuttaa mahdollisimman vähän nuorten miesten mahdollisuuksiin kouluttautua ja työskennellä sekä hankkia myöhemmin elantoa. Tällä hetkellä miehet ovat poissa työelämästä vähintään puolen vuoden ajan naisia pidempään pelkästään asevelvollisuuden vuoksi”, Raassina kirjoittaa.

Raassina nostaa varusmiesten toimeentulon parantamisen keinoksi lisätä yleisen asevelvollisuuden sukupuolista tasa-arvoisuutta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

”Suurimpana epäkohtana koen nykyjärjestelmässä sen, ettei asevelvollisuusaika kerrytä lainkaan eläkettä. Siten se on myös omiaan heikentämään asevelvollisuuden arvostusta ja vapaaehtoisen asepalveluksen houkuttelevuutta”, hän linjaa.

Asevelvollisuuden pitäisi Raassinan mielestä kerryttää eläkettä varusmiespalveluksen keston mukaan. Kertymän suuruuden hän haluaisi asettaa samalle tasolle tutkintoon johtavan opiskelun kanssa, jolloin se vastaisi 700€ palkkatuloja kuukaudessa.

”Eläkkeen karttumisen ohella asevelvollisuuden suorittaneilta 90-luvun lamavuosina poistetun kotiuttamisrahan palauttaminen on tarpeen. Kotiuttamisraha on luonteeltaan kotiuttamisen jälkeisen, välittömän toimeentulon turva”, Raassina vaatii.

Vastaavia ajatuksia on aiemmin esittänyt myös Varusmiesliitto, jonka tavoiteohjelmasta Raassinan molemmat ehdotukset löytyvät.

 

Lähde ja lue lisää: Sari Raassinan blogi

Teksti Juho Mäki-Lohiluoma
Kuva Eduskunta

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta