Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Jos palveluksessa on sattunut…

Hei asevelvollinen – tiesitkö, että Valtiokonttori vastaa saamasi palvelusvamman tai -sairauden hoitokustannuksista palveluksen päätyttyä, jos se vaivaa vielä silloin? Kokosimme tähän artikkeliin tiedot siitä, kuinka etenet kohta kohdalta asian kanssa.

Teksti ja kuva Saana Sjöblom-Hasselblatt

Palveluksen aikana

Mikäli loukkaannuit varusmies- tai siviilipalveluksen aikana tapaturmaisesti tai sairastuit palveluksen aiheuttamaan sairauteen, palveluspaikka (Puolustusvoimat tai siviilipalveluspaikka) vastaa hoitokuluista palveluksesi aikana. Jos sinulle on siis aiheutunut jonkinlaisia hoitokuluja jo palveluksen aikana, hae niistä korvausta palveluspaikasta.

Palveluksen päätyttyä

Kun palveluksesi on päättynyt, siirtyy vastuu vamman tai palvelussairauden hoitokustannuksista sekä muista lainmukaisista korvauksista puolestaan Valtiokonttorille. Jos sairaus tai vaiva jatkuu siis vielä kotiutumisen jälkeen, mene lääkäriin. Valtiokonttori korvaa ensimmäisen käynnin kulut ja jatkokulut, jos vaiva todetaan korvattavaksi. Valtiokonttori sitoutuu maksamaan kaikki hoidot, tutkimukset, apuvälineet tai lääkkeet, jotka sinulle määrätään.

Miten edetä?

  1. Sotilastapaturmailmoitus

Korvausten saamiseksi sinun on tehtävä asiasta korvaushakemus Valtiokonttorille. Tee siis sotilastapaturmailmoitus sähköisesti joko itse tai varuskunnan osoittaman apuhenkilön kanssa.

  1. Suomi.fi-viestit -palvelu

Kun olet asiakkaana Suomi.fi-viestit -palvelussa, asiointisi Valtiokonttorin kanssa nopeutuu. Voit olla yhteydessä Valtiokonttorin asiakaspalveluun Suomi.fi-viestit -palvelun, chatin, turvaviesti-palvelun tai puhelinsoiton kautta.

  1. Lääkärintodistus

Hanki työkyvyttömyydestä sairauslomatodistus, jos et voi mennä vammasi tai sairautesi vuoksi töihin tai opiskelemaan palveluksen jälkeen.

FAKTA

Mikä on palvelussairaus? 

Palvelussairaus on palveluksen aiheuttama vamma, vika tai sairaus, jota palvelus on todennäköisesti pahentanut. Tällaisia voivat olla rasitusmurtumat ja -vammat, astma tai esimerkiksi palveluksen pahentama polvilumpion tai olkanivelen sijoiltaanmenotaipumus.

Mikä lasketaan tapaturmaksi?

Tapaturma on äkillinen ja odottamaton, ulkoisen tekijän aiheuttama tapahtuma, joka aiheuttaa vamman tai sairauden. Sotilastapaturmana pidetään tapaturmaa, joka on sattunut joko palveluksessa, palvelukseen liittyvillä välittömillä matkoilla, sotilasoppilaitoksen tai Raja- ja merivartiokoulun valintakokeessa, niihin välittömästi liittyvillä matkoilla tai asevelvollisen tai siviilipalvelusta suorittavan palvelusajaksi laskettavalla vapaalla.

Lisätietoja korvausmenettelystä osoitteesta valtiokonttori.fi

Artikkeli on osa Varusmiesliiton ja Valtiokonttorin yhteistyötä.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita