Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Varusmies pärjää missä tahansa, sanoo rauhanturvaaja – ”Kentällä tehdään käytännössä sitä, mitä kotimaassa harjoitellaan”

Libanonissa neljä ja puoli kuukautta viettänyt Markus Malinen koki johtajakoulutuksen valmistaneen häntä hyvin rauhanturvaajan tehtäviin. Suomeen palattua mielekkäitä myyntialan töitä löytyi nopeasti Renoa Groupista.

Teksti Asko Tanhuanpää

Helsinkiläinen Markus Malinen, 23, sanoo tehneensä jo Porin prikaatiin varusmiespalvelukseen vuonna 2017 astuessaan itselleen selväksi, että lähtee rauhanturvaajaksi. Malinen lähti asepalveluksen jälkeisen vuoden kesäkuussa reservin vänrikkinä kohti Libanonia osana suomalaista FCR-joukkoa.

– FCR:ssä oli iso osa saman saapumiserän väkeä, meitä taisi olla melkein sata. Kun porukka on ennalta tuttua, ovat opit kantapäässä jo valmiina varusmiesajasta lähtien. Kentällä vaan tehdään käytännössä sitä, mitä kotimaassa harjoitellaan, Malinen tiivistää.

– Jo varusmiesaikana oli luotu myös toimivat suhteet. Yhteishenki oli alusta lähtien äärettömän hyvä ja tuskin olen ainoa, joka tietää saaneensa niin armeijasta kuin rauhanturvatehtävistäkin elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Perhe innosti Malisen lähtemään maailmalle. Eräs äidin sukulainen oli ollut rauhanturvaajana ja oman sysäyksensä lähdölle antoi myös isän ammatti – hän on rajavartioston evp-upseeri ja Malmilla toimineen vartiolentueen entinen päällikkö.

– Rauhanturvaaminen oli minulle ikään kuin luonnollista jatkumoa armeijalle. Toki neljän kuukauden aikana Libanonissa eteen tuli yllätyksiä. Yksi niistä oli se, että mahdollisuus tehdä konkreettisia muutoksia asioihin on todella vaikeaa.

Markus Malinen sanoo kokeneensa aina leiristä ulos lähtiessään, että joku tarkkailee. Hän ei kuitenkaan missään vaiheessa ajatellut, että joku haluaisi rauhanturvaajille mitään pahaa.

– Meitä haluttiin aika-ajoin myös kokeilla. Konkreettinen esimerkki tästä saatiin, kun ajoneuvoamme kivitettiin yhdessä kylässä ja taisi siinä olla pientä uhkailuakin. Myöhemmin selvisi, että ranskalaiset olivat ajaneet aiemmin saman kylän läpi, vaikka se oli heiltä kielletty.

– Aika Libanonissa vahvisti entisestään ajatustani siitä, että suomalaiset pärjäävät missä tahansa. Yksi syy tähän on meidän käytännönläheinen tapamme ajatella ja toimia. Rauhanturvatehtävät opettavat toimimaan ympäristössä, missä eteen voi tulla hankaliakin tapauksia. Jos sellaisessa tilanteessa menettää malttinsa, ei pärjää.

Markus Malisen mukaan myös varusmiesaikana saatu johtajakoulutus nousi positiivisella tavalla esiin Libanonissa.

– Kiitos hyvän koulutuksen, osaaminen on kovaa luokkaa, eikä mikään haaste ole ylipääsemätön. Samaan aikaan Libanonissa toimineella Ranskan muukalaislegioonan osastolla oli sattumoisin suomalainen ryhmänjohtaja ja hänen mukaansa läheskään kaikista palkka-armeijan sotilaista ei voi sanoa samaa.

– Kokemus Libanonista oli kaikin puolin positiivinen. Lähtisin varmasti uudelleenkin reissuun, jos eteen tulisi joku mielenkiintoinen operaatio ja jos siviilityöt Suomessa antaisivat siihen mahdollisuuden.

Maailmalta Suomeen ja sorvin ääreen

Käytännössä heti Libanonista Suomeen palattuaan Malinen työllistyi yhteen Suomen johtavista putki-, viemäri-, sähkö- ja lämmitysremontteja tekevistä yrityksistä, Renoa Groupiin.

– Työmaatamme ovat niin omakotitalot, rivitalot kuin pienkerrostalotkin ja tietysti myös erilaiset toimistorakennukset, pienyhtiöt, varastot ja vastaavat. Huolehdimme muun muassa patterien, lämmitysputkien, sähköjärjestelmien ja käyttövesiputkien remonttitöistä ja teemme myös viemärisukitusta, nyt myyntipäällikkönä Renoa Groupin lämmityspuolella työskentelevä Malinen luettelee.

Malisen mukaan yksi hänen sektorinsa suurimmista työkohteista on tänä päivänä vanhojen öljykattiloiden korvaaminen uudemmalla tekniikalla, käytännössä ilma-vesilämpöpumpulla.

Koronapandemialla on ollut positiivinen vaikutus Renoa Groupin toimintaan, kun kodeissaan enemmän aikaa viettävät suomalaiset ovat huomanneet viemäriputkien kurluttavan ja vanhojen lämmitysjärjestelmien temppuilevan. Se on saanut tarttumaan puhelimeen ja kysymään Renoa Groupilta toimivampia vaihtoehtoja.

Renoa Group etsii tälläkin hetkellä motivoituneita tekijöitä, joilta löytyy intohimoa ja halua auttaa ihmisiä kotien ja kiinteistöjen kunnossapidossa. Renoa Groupin nuorekas työntekijöiden joukko kasvaa jatkuvasti ja töitä on tarjolla Hangon hiekkarannoilta Rovaniemelle asti.

Artikkeli on versio alun perin Rauhanturvaaja-lehdessä julkaistusta artikkelista.


Renoa Group

  • Yksi Suomen johtavista korjausrakentamisen palveluita tarjoavista yrityksistä 
  • Kaikkiaan yli 300 työntekijää Suomessa ja Ruotsissa
  • Renoalla viihdytään aidosti – 95% myyjistä suosittelee Renoaa työnantajana
  • Renoalla saa mahdollisuuden kehittyä taitavien tekijöiden, kannustavan ilmapiirin sekä uusimpien työkalujen ja -tekniikoiden parissa
  • Nopean kasvuvauhdin seurauksena riveihin kaivataan uusia tekijöitä – liity Renoan joukkoon osoitteessa https://monikoti.renoa.com/avoimet-tyopaikat/

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita