Kolumni: Kansalaisvelvollisuus ei ole kansalaisen valinta

Puolustusvoimat julkaisi 8. helmikuuta tiedotteen, jonka mukaan kaksoiskansalaisia on saatettu kohdella varusmiespalveluksessa eriarvoistavasti kahdessa yksittäistapauksessa: pienoislennokkikoulutuksessa ja toisessa, hyvin rajatussa tapauksessa.

”Kumpikaan tapauksista ei edusta puolustusvoimien yleistä linjaa eikä virallista ohjeistusta,” Puolustusvoimista tiedotetaan.

Samassa tiedotteessa kuitenkin tuodaan ilmi syitä, joiden takia kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin tehtäviin voitaisiin rajoittaa.

”Ulkomailta hankittujen aseiden tai järjestelmien hankintasopimuksissa voi jossain tapauksissa olla myyjämaan lainsäädännön asettama kielto laitteiden tai niihin liittyvän tietojen luovuttamisesta kolmannen valtion tai kolmannen valtion kansalaisen käyttöön.”

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kainuun prikaati puolestaan vakuutteli Ylelle, että varusmiesten koulutustilaisuuteen ja -dioille joutunut informaatio kaksoiskansalaisuuden tuomista rajoitteista on johtunut vain yksittäisen kouluttajan erehdyksestä. Kuulostaa kuitenkin oudolta, varsinkin kun rajoitukset koskettavat myös yhtä Puolustusvoimien kriittisimpää yksikköä, Maavoimien esikuntaa.

Varusmies-lehden saamien tietojen mukaan joukolle Karjalan prikaatissa palvelleita varusmiehiä kerrottiin, etteivät kaksoiskansalaiset voi päästä palvelemaan Mikkeliin Maavoimien esikuntaan. Muun muassa eräältä kesällä 2016 kotiutuneelta varusmieheltä pääsy tähän “suklaiseen” yksikköön estettiin puhtaasti toisen maan kansalaisuuden vuoksi.

”Sanottiin, että Mikkeliin ei pääse kaksoiskansalaisia, minkä jälkeen minut kuitenkin valittiin sinne. Kun menin kysymään asiasta, niin sanottiin, että ei olekaan mahdollista ja sinä et pääsekään sinne”, nimettömänä pysyvä kotiutunut varusmies kertoo.

Samassa yksikössä palveli useampikin kaksoiskansalainen, joiden kaikkien palvelusmahdollisuuksia rajoitettiin riippumatta siitä, oliko toinen kansalaisuus idästä vai lännestä.

”Koin sen eriarvoistavaksi. Hyvät ystävät olivat menossa Mikkeliin, ja olin menossa heidän kanssaan, mutta en sitten päässytkään.”

Kuulostaa oudolta, ettei Maavoimien esikunnan kantahenkilökunta tiennyt, että kaikki esikunnassa palvelevat varusmiehet ovat käsinpoimittuja puhtaita Suomen kansalaisia. Joka tapauksessa Puolustusvoimat on antanut ymmärtää viestinnällään, ettei korkeammilla tahoilla ole ollut tietoa tästä yleisestä linjasta poikkeavasta toiminnasta.

Eduskunnan puolustusvaliokunta kutsui puolustusministeri Jussi Niinistön kuultavaksi ensi viikon maanantaina selittämään, mistä vellovassa keskustelussa on kyse. Tällöin asiasta saadaan toivottavasti selkeämpi näkemys. Onko kaksoiskansalaisia syrjiviä ohjeistuksia annettu Puolustusvoimissa lain vastaisesti? Ilman, että osaa lukea puolustusministerin mikroilmeitä, vastaus kysymykseen vaikuttaa jo melko selvältä.

Oleellista ei kuitenkaan ole pohtia, mistä lainvastainen toiminta on alkanut, vaan miten se lopetetaan. Kansalaisvelvollisuuden suorittaminen ei ole valinta. Tasa-arvoisen kohtelunkaan ei kuuluisi olla.

Kirjoittaja on Varusmies-lehden toimituspäällikkö.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta