Kolumni: Lue, hyvä varusmies

Milloin viimeksi uppouduit kirjan kautta matkalle toiseen maailmaan? Oletko jäänyt koukkuun hyvään äänikirjaan tai mitä inspiroivimpaan kirjasarjaan? Oletko oppinut uutta ihailemasi julkisuuden henkilön elämäkerrasta tai historian tapahtumista?

Joka kymmenennellä suomalaisnuorella on heikko lukutaito ja nuorten miesten keskuudessa luku nousee jopa 16 prosenttiin. Kaikkein vähiten lukevat juuri 15–24-vuotiaat nuoret miehet. Lukutaidon kehitys on varsin suoraan kytköksissä lukemisen määrään ja siksi lukutottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Heikko lukutaito rajoittaa elämää, sekä vaikeuttaa menestymistä opinnoissa ja työelämässä. Lukutaidon merkitys korostuu, kun yhteiskunnassa on pystyttävä ymmärtämään yhä monimuotoisempia tekstejä ja pirstaloituneempaa tietoa. Lukemisen edistämisessä onkin kyse samalla syrjäytymisen ehkäisystä, sekä elämänhallinnan edistämisestä.

Varusmiespalveluksessa eri taustoista tulevien nuorten kohtaaminen on sekä uhka että mahdollisuus lukutottumuksille. Osalla ihmisistä saattaa olla jopa negatiivinen asenne lukemiseen ja ryhmäpaine voi saada innokkaan lukijan lopettamaan. Oman palveluksen aikana huomasin ilokseni tupakavereiden kaappiin kertyneitä kirjoja, jotka kiersivät lukijalta toiselle. Muutaman inspiroituneen lukijan läsnäolo voi saada koko tuvan etsimään itselleen sopivaa lukemista.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiehiä rohkaistaan lukemaan lähinnä varuskuntien kirjastojen kautta. Muutoin lukeminen tapahtuu korkeintaan johtajakoulutuksen kurssikirjojen parissa. Joissain varuskuntien kirjastoissa vapaa-ajan lukemiseen on kannustettu erilaisilla lukupasseilla, kilpailuilla tai muilla matalan kynnyksen ratkaisuilla.

Oman palvelukseni aikana huomasin joidenkin varuskuntien kirjastojen kärsivän resurssipulasta ja jääneen ajastaan jälkeen. Sotilaskodit voisivat tehdä yhä enemmän yhteistyötä paikallisten kirjastojen kanssa. Yksi esimerkki-idea olisi tarjota varusmiehille palveluksen ajaksi lyhytaikaista kirjastokorttia paikallisiin kirjastoihin. Tämä mahdollistaisi myös kirjastoautojen vierailut varuskunnissa tai sotilaskodin kirjaston liittämisen osaksi paikallista kirjastoverkkoa. Näin tarjolla olisi massiivinen ja jatkuvasti ajantasainen valikoima teoksia varmasti jokaisen varusmiehen makuun. Lisäksi tämä helpottaisi eri korkeakoulujen pääsykoekirjojen hankintaa. Nyt pääsykoekirjojen julkaisusta saattaa kulua jopa useampi viikko kunnes varusmiesten pääsykoelukeminen pääsee alkamaan.

Miksi sitten ylipäätänsä kannattaa lukea? Lukeminen vie ajatukset kauas pois palveluksen arjesta mielestäni jopa paremmin kuin erilaiset elokuvat ja tv-sarjat. Lukeminen rentouttaa. Lisäksi se on erinomaista ajanvietettä, joka hyväksytään huomattavasti paremmin kuin kännykän käyttö. Kirja ei mene helposti metsässä rikki, eikä sen akku lopu. Lisäksi jo luettu pokkari toimii hätätilanteessa myös kaminan sytykkeenä.

Teksti Toni Pakarinen

Kirjoittaja on Varusmiessoittokunnassa 1/18 palveluksen suorittanut Varusmiesliiton hallituksen jäsen

Mainos:

Varusmieslehden yhteistyökumppani: Oulun Yliopisto: Tetsaamisen lisäksi suomalaisista metsistä etsitään ratkaisua ihmiskunnan parantumattomiin sairauksiin. Kiinnostaisiko sinua armeijan jälkeen opiskelupaikka Oulun yliopistossa?

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta