Teksti Toni Pakarinen
Yllätin monet ystävät kertoessani sosiaalisessa mediassa lähteväni tässä maailmantilanteessa opiskelijavaihtoon toiselle puolelle Eurooppaa. Vaihdon onnistuminen oli oikeastaan yllätys myös itselleni ja täten päädyinkin hoitamaan lähtövalmistelut varsin viime tipassa. Nyt keskellä vuosisadan pahinta pandemiaa vietän syyslukukautta taloustieteen parissa Lissabonin Nova School of Business and Economicsissa.
Pandemian takia maassa on voimassa varsin tarkat turvamääräykset. Kaikkialla on käytettävä maskia sisätiloissa sekä myös kaupungeissa ulkona liikkuessa sakon uhalla. Ihmiset ovat ilmeisen hyvin kuitenkin tottuneet rajoituksiin ja yhteiskunta on pystytty pitämään suhteellisen avoimena. Käytännössä melkein kaikki tapahtumat on peruttu, mutta ravintolat, kaupat ja baarit saavat olla auki tiukkojen asiakasmäärärajoitusten ja maskipakon turvin.
Koronatilanteesta huolimatta, yliopisto pyrkii järjestämään niin paljon lähiopetusta kuin mahdollista tarkoin turvajärjestelyin. Täten arki rullaa siis pienryhmissä maskien kanssa varsin normaalisti. Rajoitettujen ihmismäärien ja puuttuvien tuolien lisäksi koronasta muistuttaa yliopistolla enimmäkseen koronavartijat, jotka valvovat jatkuvasti, että kaikilla on maski käytössä. Tämä tuo suorastaan apokalyptista tunnelmaa opiskelupäiviin.
Periaatteellinen pyrkimys lähiopetuksen mahdollistamiseen on aiheuttanut ainakin kertaalleen hieman nurinkurisen tilanteen. Eräänä päivänä luennon pitäjä oli jäänyt kotiin mahdollisen altistumisen takia. Siitä huolimatta olimme koko luokka luentosalissa kuuntelemassa etäluentoa.
Koko maassa ei ole kovin montaa muuta suomalaista vaihto-opiskelijaa lähes kaikkien muiden suomalaisten yliopistojen peruttua vaihdot tältä syksyltä. Yliopistolla olenkin tutustunut lähinnä paikallisiin opiskelijoihin, sillä koulu on todella kansainvälinen ja lähes kaikki toiminta tapahtuu englanniksi.
Erilaisten juhlien ja illanistujaisten loistaessa poissaolollaan on vaihto-opiskelijoille järjestetty kaikesta huolimatta retkiä ja vierailuja erilaisiin nähtävyyksiin. Lisäksi viikonloppuisin on päästy tutustumaan eri kaupunkeihin ja muihin kulttuurikohteisiin, jotka ovat poikkeuksellisen rauhallisia vierailukohteita turistimassojen puuttumisen myötä.
On ollut mukava huomata, että opiskelijoiden kanssa puhutaan loppujen lopuksi yllättävän vähän koronasta. Ihmiset ovat omaksuneet uudenlaiset toimintamallit ja maskin käyttämiseenkin tottuu nopeasti. Etenkin, kun ymmärtää sen avulla ehkäistävän esimerkiksi Espanjan ja monien muiden maiden kaltaiset täysmittaiset lockdownit. Yhteiskunta on pystynyt sopeutumaan hienosti vaativiin rajoituksiin ja uudenlaiseen elämään epidemian keskellä. Samoin on myös opiskelijana on löydettävä uudet tavat nauttia tästä ainutlaatuisesta seikkailusta.
Kirjoittaja on valtiotieteellisessä ja kauppatieteellisessä opiskeleva Varusmiesliiton liittohallituksen jäsen.