Kolumni: Pieni näkyvyys, suuri merkitys

Aloitin palveluksen tammikuussa 2018 lähestulkoon tietämättömänä siitä, mitä on luvassa. Lähdin palvelukseen varsin avoimin mielin, mutta en osannut aavistaa, mitä kaikkea varusmiespalvelus tuo mukanaan. Jos joku olisi sanonut 8. tammikuuta vuonna 2018, että kahden vuoden kuluttua siitä päivämäärästä olen Varusmiesliiton puheenjohtaja, olisin purskahtanut nauruun.

Astuessani palvelukseen tiesin, että haluan sotilaspoliisiksi. Se olikin sitten ainoa asia, minkä olin päättänyt ennen palvelukseen astumista. Minulla kävi hyvä tuuri ja pääsin sotilaspoliisikomppaniaan. Kahden ensimmäisen viikon jälkeen alkutaival meni nopeammin kuin osasin kuvitella ja päädyin aliupseerikurssille.

Kun aliupseerikurssi lähestyi loppuaan, huomasin, että varusmiestoimikunta haki uutta puheenjohtajaa. Jo ennen palvelusaikaa olin ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja siksi kiinnostuin tehtävästä heti. Myös kurssikaverini olivat sitä mieltä, että minun kannattaisi ehdottomasti hakea paikkaa. Lopulta tulin valituksi tehtävään. Syksy meni varusmiestoimikunnassa vielä nopeammin kuin palveluksen ensimmäiset kuusi kuukautta. Varusmiestoimikunnan puheenjohtajana aloittaessani törmäsin myös liittoon nimeltä Varusmiesliitto. Silloin en vielä ollut tietoinen siitä, miten isossa roolissa kyseinen liitto tulee olemaan parin tulevan vuoden aikana.

Pesti varusmiestoimikunnan puheenjohtajana lisäsi motivaatiotani olla vaikuttamassa palvelusolosuhteisiin liittyviin asioihin ja siksi asetuin ehdolle Varusmiesliiton liittohallitukseen. Nälkä kasvoi syödessä ja hallitusvuoden lähestyessä loppuaan asetuin ehdolle puheenjohtajaksi. Sillä tiellä ollaan.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiesliitto tekee paljon näkymätöntäkin työtä. Sen lisäksi, että pyrimme näkymään kasarmeilla, olemme tasaisin väliajoin kuultavana esimerkiksi puolustusministeriön virkamiesten toimesta. Tämän lisäksi haluamme saada varusmiesten äänen kuuluviin esimerkiksi tämän lehden ja lukuisten kannanottojen kautta. Liiton pitkäjänteisen työn ansiosta esimerkiksi yhteistupakokeilua ollaan vihdoin aloittamassa. Jos yhteistupakokeilu olisi alkanut silloin, kun olin itse palveluksessa, en varmasti olisi osannut ajatella, että juuri Varusmiesliitto on se taho, joka on nostanut asian Suomessa ensimmäisen kerran esille.

On paljon muitakin asioita, joissa Varusmiesliiton merkitys palveluksessa oleville on suuri. Sitä ei tule ajatelleeksi palveluksen aikana, mutta olen kiitollinen liiton entisille ja nykyisille toimijoille siitä, kuinka paljon Varusmiesten hyvinvoinnin eteen on tehty töitä. Kuluva vuosi on Varusmiesliiton 50-vuotisjuhlavuosi. Matkan varrelle mahtuu monia palvelusolosuhteita kehittäviä avauksia, läpimenneitä tavoitteita ja hienoja tarinoita. Näitä tarinoita luodaan seuraavatkin 50 vuotta varusmiesten asema päällimmäisenä mielessä.

Topi Korpinen
Kirjoittaja on Varusmiesliiton puheenjohtaja.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta