Keskisuomalainen: Varusmiesten unimääriä aletaan selvittämään

Varusmiesten unta ja sen vaikutuksia toimintakykyyn, terveyteen ja palvelusturvallisuuteen ryhdytään tutkimaan. Asiasta uutisoi Keskisuomalainen.

Tutkimus toteutetaan Sotilaslääketieteen keskuksen, Helsingin yliopiston sekä Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteishankkeena. Tutkimukseen valitaan 200 varusmiestä, jotka tulevat pitämään unestaan päiväkirjaa. He saavat tätä varten käyttöönsä mittauslaitteen, jolla unta pystytään seuraamaan.

Tutkimustulosten pohjalta annetaan myös suositus varusmiesten unimäärästä kasarmilla. Varusmiesliitto on esittänyt aamuherätysten myöhäistämistä, mikä auttaisi varusmiehiä jaksamaan sekä keskittymään päivän palvelukseen.

Ajatus saa tukea unitutkija, professori Markku Partiselta. Partisen mukaan neljä viidestä varusmiehistä ei tule toimeen seitsemän tunnin unimäärällä ja moni kärsii palveluksessa jatkuvasta unen puutteesta eli unideprivaatiosta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

”Jos herätys on puoli kuusi aamulla, teoreettinen nukkumisaika on seitsemän ja puoli tuntia. Siis teoreettinen nukkumisaika. Se tarkoittaa sitä, että ihminen nukahtaisi alle minuutissa ja heräisi alle minuutissa, mikä on täysi mahdottomuus”, Partinen sanoo Varusmies-lehdelle.

Huolen varusmiesten jaksamisesta jakaa myös Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen, joka kertoo näkemyksestään Keskisuomalaisen haastattelussa.

”Jaan huolen siitä, saavatko varusmiehet riittävästi unta”, Sonninen sanoo lehdelle.

Sonnisen kuitenkin sanoo, että myöhäisempien herätysten ei kuitenkaan ole havaittu merkittävästi lisäävän varusmiesten vireyttä palveluksessa.

”Isoissa joukko-osastoissa aamurutiineja, kuten ruokailuja, on pakko porrastaa. Toki käytäntö kiertää yksiköittäin, jottei aikainen herätys osu aina samoille joukoille.”

Teksti Juho Mäki-Lohiluoma
Kuva Aku Siukosaari

 

Lue myös:

Keskisuomalainen: Puolustusvoimat tutkii kahdensadan varusmiehen unen

Keskisuomalainen: Vaarallinen ilmiö havaittu varuskunnissa – helppo kikka auttaisi heti

Kaleva: Puheenaihe: Pitääkö aikaista aamuherätystä myöhentää armeijassa?

Varusmies-lehti: Poikas valveil’ on

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta