Kutsu luontoon – Askeleet eräretkelle Peltsin kanssa

Näin kelien ollessa lämpimät, voi alkaa retkijalkaa vipattaa. Jos näin käy niin tästä jutusta saat ammattilaisen vinkit retkeilyyn. Retkeilyn kokenut konkari, toimittaja Mikko “Peltsi” Peltola kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon retkelle lähtiessä.

Retkipaikan valinta 

Peltsin mukaan aluksi on hyvä tutkia karttoja sekä mahdollisia palveluita, joita alueelta löytyy. Onko tulipaikkoja tai missä voi telttailla? Saako kalastaa? Tai millaisia reittejä retkeilypaikka tarjoaa.  

— Kuuluuko kännykkä? Jos kännykkä ei kuulu niin sitten esimerkiksi satelliittipuhelimen mukaan ottaminen voisi olla hyvä, Peltsi toteaa.  

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kokemattomammille retkeilijöille Peltsi suosittelee kansallispuistoja, sillä niissä on yleensä hyvät opasteet ja reitit sekä useampia laavuja. Esimerkiksi Saariselkä ja Urho Kekkosen kansallispuisto ovat paikkoja, joista löytyy monipuolisia reittejä.  

Varusteet 

Retkeilyvarusteiden on hyvä olla itselle tuttuja sekä miellyttävän tuntuisia.

— No hyvät kengät, joissa on mukava kävellä ja vaatetus, jossa on itsellä mukava olla. Tiedän jonkun verran kavereita, jotka eivät halua ostaa minkään näköisiä retkeilyvaatteita vaan menevät ihan farkuissa, Peltsi heittää.  

Päiväretkille on hyvä ottaa koulurepun kokoinen, niin sanottu päiväreppu, johon voi laittaa varavaatteita, sadetakin, eväitä, tulitikkuja, ensiapupakkauksen, puukon tai mitä haluaa.  

—  Luontoon ei kannata lähteä välttämättä niin, että avaa teltan ensimmäistä kertaa siellä. Kyllä varusteet kannattaa opiskella etukäteen. Jos käy niin, että joutuu teltan pystyttämään kovassa vesisateessa niin kivempi se on, että tietää miten se tehdään etukäteen, Peltsi toteaa.  

—  Sitten on myöskin monesti kiva kokea ne omat virheet ihan kantapään kautta. Ihminenhän on kotona, kun se laittaa retkivarusteita päälle tai miettii niitä. Ja yleensä varusteita on liikaa, Peltsi jatkaa. 

Eväät 

— Retken määritelmähän on se, että jos lähtee metsään vaeltamaan tai kävelemään niin silloin kävelee metsässä, mutta jos mukana on eväät, niin silloin ollaan retkellä, Peltsi kertoo. 

Ensin kannattaa opetella, että mikä on se määrä, mitä itse tarvitsee ruokaa päivän aikana. Retkelle lähdettäessä Peltsi laittaa ruoat olohuoneensa matolle, ja jaottelee ruoat tietyille päiville. 

Hyviä eväitä ovat esimerkiksi pähkinät, rusinat ja proteiinipatukat.  

— Kannattaa suosia sellaisia eväitä ja ruokia, mitä on tottunut syömään muutenkin, Peltsi neuvoo. 

Hän toteaa, että pussilliset retkiruoat, johon lisätään vesi ovat hieman kalliita, mutta myös helppoja ja käteviä. Lisäksi talvella on helppo ottaa eräs herkku mukaan.

— Talvivaelluksella on hauska ottaa paketti jäätelöä ahkioon mukaan, Peltsi hymähtää. 

Ajankohta 

Vuodenajoista haastavin on ehdottomasti talvi. 

— Talviretkeily on ihan eri peli. Sitä kannattaa harjoitella ja lähteä aika lyhyellä ja kevyellä liikkeelle, ennen kuin lähtee pidemmille vaelluksille. Hyvä miettiä, että kestääkö pääkoppa sitä, että ollaan koko ajan ulkona, eikä tule sisätiloja missään kohtaa, Peltsi huomauttaa. 

Jokaisella vuodenajalla on hyvät puolensa ja Peltsi kannustaakin lähtemään myös harmaampina vuodenpäivinä vaelluksille. Syksyn sateista puhuttaessa Peltsi toteaa, että sadevarustukset ovat nykyään sitä luokkaa, että kyllä kuivana pitäisi pysyä. 

Kantapään kautta tuleva vinkki  

— Käydään useita kertoja vuodessa kuvauksissa. Sinne on tietty tavaramäärä, mikä pitää ottaa mukaan. Kuvaaja, jonka kanssa liikun, naljailee mulle aina, kun multa puuttuu jotain. Hänellä on sellainen tarkka lista, minkä hän kokoaa. Hän ottaa listan esille ja alkaa kokoamaan tavaroita. Mulla ei ole listaa vaan vedän aika tunnepohjaisesti. Multa unohtui viime reissulta kaikki astiat paitsi luha. Eli suosittelisin, että on joku lista, mitä varusteita ottaa mukaan, retkeilijäkonkari vinkkaa. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta