Maanpuolustuskorkeakoulussa työskennellyt everstiluutnantti häiriköi naispuolisia alaisiaan

0
1003

Iltalehti uutisoi 23.6. Helsingin käräjäoikeuden katsoneen, että Maanpuolustuskorkeakoulussa johtavassa virassa työskennellyt everstiluutnantti on syyllistynyt palvelusrikokseen, työturvallisuusrikokseen sekä työsyrjintään.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2018. Naiset olivat tapahtumahetkellä everstiluutnantin alaisia. Naiset kokivat lähiesimiehensä toimesta seksuaalista häirintää, ja toinen joutui kohtelun vuoksi turvautumaan psykiatriseen apuun. Toinen naisista kieltäytyi seurustelusuhteesta everstiluutnantin kanssa, ja se näkyi muun muassa everstiluutnantin alaisestaan laatimassa suoritusarvioinnissa sekä hänen palkassaan. 

Toinen alainen kertoo valittaneensa everstiluutnantin käytöksestä vasta tämän siirryttyä toisiin tehtäviin, koska hän pelkäsi valittamisen vaikuttavan hänen urakehitykseensä ja palkkaansa. 

Vastaaja kiisti syytteet, mutta myönsi halanneensa naisia. 

Everstiluutnantti tuomittiin 40 päiväsakon rangaistukseen, jonka summa on 1040 euroa. Everstiluutnantin tulee myös korvata naisille psyykkisistä vammoista sekä kärsimyksistä yhteensä 1400 euroa. Naiset olivat vaatineet huomattavasti korkeampia korvauksia.

Lisäksi tuomitun tulee korvata naisten oikeudenkäyntikulut, jotka ovat 3855 euroa.