Kesäkuun uutiskatsaus

Laki virka-avusta uudistuu

Valtioneuvosto antoi 23.6. eduskunnalle hallituksen esityksen uudeksi laiksi Puolustusvoimien virka-avusta poliisille. Uusi laki pyrkii parantamaan poliisin kykyä varautua, estää ja puuttua välittömästi poikkeuksellisiin tilanteisiin sekä aseellista virka-apua koskevaan sääntelyyn. 

Laki sisältäisi nykyistä täsmällisemmät säännökset virka-avun antamisen edellytyksistä ja virka-apua koskevasta päätöksenteosta poikkeuksellisissa tilanteissa.

Laissa ei esitetä muutoksia viranomaisten väliseen arkipäiväiseen, niin sanottuun tavanomaiseen virka-apuun, vaan ehdotetuissa muutoksissa on kyse erittäin poikkeuksellisista tilanteista, joissa poliisin henkilöstö tai kalusto eivät riitä. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Uudessa laissa ei myöskään anneta Puolustusvoimille tai Rajavartiolaitokselle uusia toimivaltuuksia. Lain tarkoittamissa virka-aputilanteissa on kyse poliisille kuuluvien tehtävien hoitamisesta poliisin johdolla ja ohjauksessa.

Lähde: Oikeusministeriö

Puolustusvoimat mukana SuomiAreenalla

Puolustusvoimat järjestää keskustelutilaisuuden SuomiAreenalla, jossa pohditaan sitä, miten eri puolustushaarojen suorituskyvyt tukevat toistensa taistelua. Puolustusvoimain komentaja osallistuu puolustusministeriön järjestämään keskusteluun ja Pääesikunnan koulutusosaston edustaja Varusmiesliiton keskusteluun.

MTV:n ja Porin kaupungin järjestämä SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Koronaepidemian vuoksi tapahtuma järjestetään tänä vuonna hybridimuodossa, jossa sisällöt ovat katsottavissa suorina lähetyksinä mtv-palvelussa.

Puolustusvoimien oma keskustelutilaisuus otsikolla ”Huomio – Yhdessä – Tulta! Puolustusvoimat yhteisessä taistelussa” lähetään MTV:n uutisstudiosta torstaina 15.7.2021 klo 14.00-14.45.
Keskustelua johtaa MTV:n uutissuunnittelun vastaava tuottaja Heli Uusimaa.

Lähde: Puolustusvoimat

ACE 21 toteutettiin erityisjärjestelyin 7.–18. kesäkuuta 2021

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämässä kansainvälisessä Arctic Challenge Exercise 21 -lentotoimintaharjoituksessa lennettiin kaksi lentokierrosta päivässä Euroopan suurimmassa yhtenäisessä harjoitusilmatilassa Norjan, Suomen ja Ruotsin alueella. Harjoitukseen osallistui yli 70 ilma-alusta. Monitoimihävittäjien lisäksi harjoituksessa oli mukana muun muassa kuljetuskoneita ja ilmatankkauskoneita. Norjan F-35-monitoimihävittäjät osallistuivat harjoitukseen ensimmäistä kertaa.

Isäntämaiden lisäksi harjoitukseen osallistui lento-osastoja Alankomaista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista sekä NATO:n E-3A AWACS -johtokeskuskone.

Suomen ilmavoimista harjoitukseen osallistui 12 Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta ja yksi C-295M-kuljetuskone. Suomessa harjoituksessa oli käytössä Lapin lennoston Rovaniemen tukikohta, jonne tukeutui kymmenen Saksan ilmavoimien Eurofighteria ja kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta. Muut käytössä olleet tukikohdat olivat Bodö ja Örlanti Norjassa sekä Luulaja Ruotsissa.

Lähde: Ilmavoimat

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta