Matkalla: Euroopassa on runsaasti nähtävää

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Eurooppa – matkailijan aarreaitta” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
[wolf_single_image image=”2971″ image_size=”extra-large”]
Eurooppa on täynnä mielenkiintoisia matkakohteita, joista osaan voi matkustaa pienelläkin matkabudjetilla. Minne Euroopassa kannattaa suunnata, ja mitä kaikkea kohteissa voi tehdä ja kokea?

Teksti Emmi Ustinov

Praha, Tšekki

Tšekin tasavallassa sijaitseva Praha on historiallinen Keski-Euroopan kaupunki, jossa todellakin riittää nähtävää. Tämä pääkaupunki houkuttelee matkailijoita lyhyemmillekin vierailuille varsinkin edullisilla lennoillaan. Myös hintataso on paikan päällä edullinen Suomeen verrattuna, joten hyvistä ruoista kaupungin lukuisissa ravintoloissa ei tarvitse maksaa maltaita.

Yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä Prahassa on keskiajalla rakennettu Prahan linna. Historiaa huokuva linnoitus on ehdottomasti näkemisen arvoinen edes ulkoa, jos ei halua mennä sisälle asti kiertelemään. Näköalaa alas kaupunkiin voi ihastella niin linnan alueelta kuin Petřínin kukkulalta, jossa turisteja hyödyttää näköalatorni. Kukkulan päälle pääsee funikulaarilla, mutta alas kannattaa tulla kävellen, sillä reitillä on useita pienempiä näköalapaikkoja, joista voi tähystellä kaupunkia eri vinkkelistä.

Praha sopii erinomaisesti kohteeksi myös palveluksesta kotiutumisen jälkeen, sillä kaupungissa voi pärjätä todella pienelläkin budjetilla. Esimerkiksi reservin alikersantti Riku Väisänen suuntasi Prahaan TJ0-päivänä ikimuistoiselle matkalle. Hän kotiutui joulukuussa 2017 ja lähti matkaan yhdessä AUK 1-kurssin kavereidensa kanssa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Valitsimme Prahan noin 30 hengen seurueemme kohteeksi ennen kaikkea taloudellisin perustein, mutta paikka osoittautui monipuoliseksi helmeksi kuuden päivän lomaa varten. Reissuun inttikaverien kanssa mahtui paljon hauskoja hetkiä eikä öisin juuri nukuttu, Väisänen muistelee.

– Palvelu oli erinomaista, ravintolat yllättivät viihtyisyydellään ja ruoasta jäi mieleen erityisesti leivästä tarjoiltu keitto. Täytyy myös vinkata, että maa on tummien oluiden ystäville todellinen aarreaitta. Lisäksi kaupungin sadat kaasulyhdyt saattelivat vapaudestaan nauttivat reserviläiset kohti seuraavan päivän seikkailuja.

[wolf_single_image image=”2970″]

Gdansk, Puola

Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdansk on pieni ja tunnelmallinen matkakohde, jonne lentää Helsingistä vain noin puolitoista tuntia. Matkoja sinne voi saada hyvinkin edullisesti – jopa muutamalla kymmenellä eurolla sesongista riippuen. Puolaan voi suunnata mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kaupunki antaa parastaan etenkin kesäisin. 

Monien suomalaisten suosima Gdansk on täynnä historiaa, edullista ruokaa ja hyvää meininkiä. Matkalla kannattaa käydä katsomassa ainakin Pyhän Marian kirkkoa. Se on itsessään jo hieno nähtävyys, mutta varsinkin sen näköalatasanteelle kannattaa kiivetä voidakseen ihastella kaupungin kokonaiskuvaa.

Kohde sopii erityisesti lyhyelle kaupunkilomalle, mutta matkoissa säästämiseksi majoitus kannattaa ottaa mahdollisimman läheltä keskustaa. Mikäli tähtäimessä on kuitenkin pidempi matka, pääsee Gdanskista vierailemaan kätevästi muissa tunnetuissa kaupungeissa kuten Sopotissa tai Gdyniassa, joihin matkustaa helpoiten junalla tai laivalla. Näissä kaupungeissa pääsee kokemaan muun muassa rantaelämää Itämeren äärellä.

[wolf_single_image image=”2980″]

Berliini, Saksa

Saksan pääkaupungissa Berliinissä riittää ihmeteltävää moneksi päiväksi. Pinta-alaltaan sekä väkiluvultaan valtava miljoonakaupunki kätkee sisäänsä mielenkiintoisia yksityiskohtia historiasta, nykytaiteesta, muodista, ruokakulttuurista, arkkitehtuurista ja vaikka mistä.

Berliinin joukkoliikenne on erittäin kattava ja helppokäyttöinen, joten sitä kannattaa hyödyntää siirtymisissä paikasta toiseen. Lyhyempiä matkoja taittaa kätevästi kävellen, mutta monen päivän lomalla jalat voivat kipeytyä lukuisia nähtävyyksiä kierrellessä. Siksi turisteja palvelevat varsin hyvin myös kaupungin kaksikerroksiset hop-on-off -bussit.

Merkittäviä turistinähtävyyksiä Berliinissä ovat esimerkiksi Brandenburgin portti, Alexanderplatzin televisiotorni, Holokaustin muistomerkki sekä Berliinin muurin jäännökset. Berliinistä löytyy myös paljon museoita, jotka käsittelevät etenkin toista maailmansotaa sivistäen turisteja maan historian synkimmistä ajoista. Näihin lukeutuu esimerkiksi DDR-museo ja The Wall-panoramamuseo.

Ulkona syöminen on Berliinissä edullista ja tarjontaa erilaisten ruokakulttuurien välillä riittää. Kaupungista löytyy hyvää ruokaa myös erikoisruokavalioita noudattaville, mutta tunnetuin herkku kaupungissa on makkararuoka ”currywurst”. 

Berliini houkuttelee asuinkaupunkina luokseen varsinkin opiskelijoita maan tunnetuimpien korkeakoulujen avulla. Osittain siksi myös kaupungin yöelämä on vilkasta ja baaritarjonnassa riittää vaihtoehtoja joka lähtöön. Mitä olisikaan matka Saksassa ilman oluttuoppia kädessä?

[wolf_single_image image=”2973″]

Brighton, Iso-Britannia

Tunnin junamatkan päässä Lontoosta sijaitseva Brighton on vehreä ja elämäniloinen noin 156 000 asukkaan kaupunki. Catwikin lentokentältä pääsee Brightonin päärautatieasemalle  suoraan junalla, joita kulkee tiuhaa tahtia. East Sussexissa sijaitseva Brighton on mainio lomakohde, mutta siellä vieraillessa kannattaa yhdistää esimerkiksi myös Lontoon pikavisiitti osaksi matkaa, sillä alueet ovat keskenään hyvinkin erilaiset.

Yksi tärkeimmistä Brightonin maamerkeistä on Brighton Pier, joka on 500 metrinen laituri, jossa voi kierrellä ympäriinsä huvipuistolaitteitakin testaten. Ranta on yksi merkittävimmistä asioista koko kaupungissa, vaikka sää ei useinkaan vastaa suomalaisten suosimien rantalomakohteiden lämpötiloja. Kesäisin ranta täyttyy kuitenkin niin paikallisista kuin turisteista, ja ilmapiiri on todella rento. Brightonista löytyy myös paljon pieniä putiikkeja, kirpputoreja, kahviloita, pubeja sekä museoita, jotka ovat todellakin vierailemisen arvoisia.

Englanti ei ole kohteena Suomea edullisempi, mutta lentoja saattaa bongata ajoittain hyvällä tarjouksella. Majoituspaikkojakin löytyy onneksi monista eri hintaluokista, ja erilaiset vuokrattavat asunnot ja hostellit saattavat helpottaa pienellä budjetilla matkustavan turistin elämää niiden tullessa hotelleja huomattavasti halvemmiksi.

[wolf_single_image image=”2975″]

Rooma, Italia

Italian pääkaupunki Rooma on aina muodissa. Lentoaika kaupunkiin kestää Helsingistä alle neljä tuntia, joten kohde on vielä verrattain lähellä täysin erilaisesta maailmastaan huolimatta. Lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi junalla, mutta julkisen liikenteen käyttäminen saattaa olla joillakin alueilla hyvinkin sekavaa. Siksi Roomassa on helpointa kulkea kävellen. Matkalaukkuun kannattaa siis pakata hyvät kävelykengät.

Pizzan, pastan, viinin sekä gelaton luvatussa maassa kannattaa testata ainakin kaikkia edellä mainittuja. Laatueroja löytyy ruoan osalta paljonkin, mutta pääsääntöisesti syöminen tässä romanttiseksi puhutussa kaupungissa on herkullista ja hinta-laatu-suhde kunnossa.

Rooman matkaan kannattaa sisällyttää myös vierailu Vatikaanivaltioon. Jono Pietarin kirkkoon näyttää ajoittain loputtomalta, joten mikäli haluaa tutustua rakennukseen myös sisäpuolelta, kannattaa sinne mennä jonottamaan jo aikaisin aamulla. Vatikaanissa vierailuun on hyvä varautua omilla eväillä, sillä hinnat kallistuvat selkeästi sitä mukaan mitä lähemmäs Vatikaania mennään.

Trastevere on puolestaan yksi Rooman ihastuttavimmista kaupunginosista, jossa kapeat kujat, värikkäät vanhat talot sekä lukuisat kahvilat ja ravintolat luovat aitoa roomalaista tunnelmaa. Kuuluisia turistinähtävyyksiä kuten Colosseumia ja Vittorio Emmanuel II:n muistomerkkiä ei kannata jättää välistä.

[wolf_single_image image=”2978″]

Split

Kroatian rannikolla sijaitseva Split on edullinen ja kaunis kohde. Kooltaan kaupunki ei ole kovinkaan suuri – vain 80 neliökilometriä –, joten paikasta toiseen pääsee kätevästi kävellen. Kokonsa puolesta Split soveltuu siis hyvin pidennetyn viikonlopun matkakohteeksi, mutta nähtävää riittää myös koko viikon matkalle. Splitiin pääsee Helsingistä suoralla lennolla, mutta lentokenttä on hyvin pieni. Siksi tuliaisten ja eväiden ostaminen kannattaa hoitaa jo hyvissä ajoin itse kaupungissa.

Splitistä pääsee tutustumaan helposti myös alueen lähisaariin, joita ovat esimerkiksi Hvar, Korcula ja Brač. Lähellä Splitiä sijaitsevan Krkan kansallispuiston vesiputoukset ovat todellakin näkemisen arvoiset, vaikka puisto ei itsessään ole kovin suuri. Luonto siellä on kuitenkin sanoinkuvaamattoman kaunista. Sekä saarille että Krkaan järjestetään paljon valmismatkoja, jotka ovat vaivattomia ja edullisia etenkin ensikertalaisille. Retkipäivinä kannattaa ottaa varmuuden vuoksi mukaan omia eväitä, sillä ruokapaikat saattavat olla alueella jokseenkin kiven alla.

Marjanin kukkulalta näkee Splitin keskustan kokonaisuudessaan. Sinne kannattaa kavuta ainakin kerran matkan aikana, sillä näkymät ovat niin kauniit, ettei sieltä malta tulla heti alas.

[wolf_single_image image=”2979″]

Eikö ulkomaanmatkailu kiinnosta?

Kotimaamme on täynnä kauniita ja mielenkiintoisia kohteita, jotka toimivat myös erinomaisina minilomien piristäjinä. Esimerkiksi Kolin kansallispuisto, Turun saaristo, Kalajoen hiekkasärkät sekä Urho Kekkosen kansallispuisto Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella tarjoavat upeita maisemia ja luonnon rauhaa poissa kaupungin hulinasta.

Suomessa matkustettaessa junalla tai bussilla pääsee kätevästi lähes kaikkialle. Kauempana oleviin kohteisiin kannattaa kuitenkin varata enemmän aikaa pitkän välimatkan takia, mutta lähempänä oleviin kohteisiin voi tutustua myös lyhyemmässä ajassa. Siksi myös kotimaahan jääminen TJ0-juhlahumussa on varsin varteenotettava vaihtoehto!

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta