Matkalla: Kukkarolle kelpaava Kreikka

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Matkalla: Kukkarolle kelpaava Kreikka” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″][wolf_single_image image=”3203″ image_size=”extra-large”]
Suomalaiset suosivat Kreikkaa tuttuna rantalomakohteena, mutta maasta löytyy uimapaikkojen lisäksi paljon muutakin kiinnostavaa. Edullisella lomalla voi sukeltaa mieltymysten mukaan myös esimerkiksi historian, kulttuurin tai fine diningin pariin.

Teksti ja kuvat Saana Sjöblom-Hasselblatt

Kreikka on todella suosittu ja tänä päivänä jo monille suomalaisille tuttu matkustuskohde. Tähän Etelä-Euroopassa sijaitsevaan maahan lentää Helsingistä vain muutamassa tunnissa, ja hintataso on paikan päällä melko edullinen Suomeen verrattuna. Kymmenen miljoonan asukkaan väkiluvusta huolimatta maa on hyvin turvallinen, ja ulkoministeriö varoittaakin sinne matkustavia suomalaisia varautumaan lähinnä mahdollisiin luonnonkatastrofeihin kuten maanjäristyksiin, maastopaloihin tai tulviin.

Maan heikko taloudellinen tilanne ei ole mikään salaisuus, mutta turismin osuus maan bruttokansantuotteesta on silti häkellyttävä. Vuonna 2015 matkailun osuus Kreikan BKT:sta oli nimittäin lähes kaksikymmentä prosenttia. Kiitos tästä kuuluu ympäri maailmaa matkustaville turisteille, joiden ansiosta maahan kohdistuva turismi on todellakin kasvanut vauhdilla. Vuonna 1988 Kreikassa kävi nimittäin vaan noin kahdeksan miljoonaa turistia vuodessa, kun vuonna 2014 luku oli noussut ryminällä jo 22 miljoonaan ulkomaalaiseen matkustajaan. Kreikka ja sen saaristo ovat tänä päivänä yksi maailman suosituimmista lomakohteista, mutta miksi?

[wolf_single_image image=”3198″]

Pelkistetty pääkaupunki

Pääkaupunkina Ateena on siitä erikoinen, että se ei tarjoa turisteille kovinkaan paljon tehtävää tai nähtävää, mutta lukeutuu edelleen maan suosituimmaksi kaupungiksi. Toisin kuin esimerkiksi New York City tai Berliini, Ateena on nopeasti nähty ja pääosin pullollaan vaan tavallisten tallaajien kotitaloja. Jo kaupunkia Googlettaessa huomaa, ettei ehdotuksiin nouse koettavaa monenkaan päivän edestä. Ei kannata kuitenkaan hylätä edullisia lentoja sinne ainoastaan sen takia.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Pelkästään linnavuori Akropolis vetää Ateenaan vuosittain noin miljoona turistia – useimpia matkalla suurempiin lomakohteisiin. Alue on todellakin käymisen arvoinen, sillä pelkästään näkymät koko kaupungin ylle saavat tottuneemmankin turistin häkeltymään. Toisaalta näky tupaten täyteen tungetuista asuinalueista on jokseenkin surullinen. Siitä huolimatta kukkulan päällä ollessa huomaa uskomattoman kontrastin siinä, mitä Kreikka on joskus ollut ja mitä se on nykyään.

Akropolis tunnetaan parhaiten suuresta Parthenonin temppelistä, Erekhteionista sekä Propylaia-porttirakennuksesta. Kukkula on koko Kreikan tunnetuin ja eniten vierailtu nähtävyys, mitä ei ehkä uskoisi sen juurella sijaitsevan pienen parkkipaikan perusteella. Sisäänkäynti on tänä päivänä kuitenkin verrattain mutkatonta korttimaksun ansiosta, ja alueella on erillinen sisäänkäynti liikuntarajoitteisille. Siitä huolimatta linnavuori on melko vaikeakulkuinen alue, mihin kannattaa suunnata suurien turistijoukkojen aiheuttaman tungoksen välttämiseksi marras–maaliskuussa. Talvikaudella säästää myös sisäänpääsylipun hinnassa, sillä se on puolitettu kymmeneen euroon tavallisesta kahdenkymmenen euron summasta.

Tätä Unescon maailmanperintökohdetta on ehdottoman suositeltavaa käydä katsomassa. Näkymät ovat upeat, raunioista saa kauniita kuvia ja historiasta on mielenkiintoista lukea alueelta löytyvistä kylteistä. Pelkästään tunnin pituista raunioiden ja näkymien pällistelyä varten ei kuitenkaan kannata lentää lähes neljää tuntia. Ateenassa on nimittäin kovin vähän mitään muuta mielenkiintoista, mutta shoppailemisesta ja rentoutumisesta hotellin kylpyläosastolla kiinnostuneille se tekee tehtävänsä.

[wolf_single_image image=”3199″]

Raunio Antiikin Kreikan pyhäkköalueella Olympiassa.

Antiikin ihme Olympia

Yksi mielenkiintoisimmista mutta melko tuntemattomista paikoista Kreikassa on historiallinen Olympia. Tämä antiikin aikainen pyhäkköalue tunnetaan yhtenä merkittävimmistä yleiskreikkalaisista kulttipaikoista, joka on edelleen hyvin suosittu turistikohde. Se sijaitsee Eliin maakunnassa noin kolmen ja puolen tunnin ajomatkan päässä Ateenasta. Eniten vierailijoita antiikin aikaisella alueella käy kesäkautena suurten risteilijöiden pysähtyessä lähellä olevaan satamaan. Olympia kiinnostaa kuitenkin myös kreikkalaisia, jotka tietävät esimerkiksi ilmaisesta sisäänpääsystä talvikauden kuukausien ensimmäisinä sunnuntaina.

Olympian ajanjaksona pidetään 2 800 eaa. – 400 jaa. Se tunnetaan parhaiten muun muassa Zeuksen temppelistä ja kuvapatsaasta, joka kuuluu maailman seitsemään ihmeeseen. Ylijumala Zeuksen patsas oli noin 13 metriä korkea ja tehty norsunluusta ja kullasta. Patsas tuhoutui vuonna 426 tulipalossa, mutta on edelleen tunnettu maailmanlaajuisesti.

Nimellensä ominaisesti Olympia kuvaa olympiakisojen kotipaikkaa. Alueen suurella stadionilla järjestettiin olympialaisia tietämyksen mukaan joka neljäs vuosi aina vuodesta 776 eaa. asti. Stadion ei näytä urheilukenttää ihmeellisemmältä tyhjillään, mutta Olympiaa ympäröivät jäljelle jääneet rauniot tekevät alueesta hienon nähtävyyden.

Olympian alueella on paljon infotauluja, joissa kerrotaan sen ja laajemmin myös Kreikan historiasta selkeästi englanniksi. Tauluilta voi lukea kävelykierroksen aikana mielenkiintoisia faktoja kuten sen, että Olympian temppeleissä suoritettiin kulta-aikana päivittäisiä uhrauksia. Olympiasta löytyy myös museo, jossa on kaikenlaista aina antiikin aikaisista tavaroista patsaisiin. Tämä hieman tuntemattomampi turistikohde tarjoaa kävijöille kulttuurikokemuksen, jota ei ihan heti unohda.

Mainos:

Varusmieslehden yhteistyökumppani: Oulun Yliopisto: Tetsaamisen lisäksi suomalaisista metsistä etsitään ratkaisua ihmiskunnan parantumattomiin sairauksiin. Kiinnostaisiko sinua armeijan jälkeen opiskelupaikka Oulun yliopistossa?

[wolf_single_image image=”3200″]

Rantalomakohde Kreeta

Kreeta on Kreikan suurin ja monesti monipuolisimpana pidetty saari. Sieltä löytyy lukemattomia hiekkarantoja, uima-altailla ja aurinkotuoleilla varusteltuja hotelleja mutta myös ostosmahdollisuuksia ja kaupunkinähtävyyksiä.

Hania on Kreetan tunnetuin satamakaupunki. Suurin osa Suomesta lähtevistä lennoista laskeutuu Hanian kansainväliselle lentokentälle, joka sijaitsee noin 15 kilometriä kaupungin ytimestä. Bussimatka on budjettimatkustajan ehdoton valinta kentältä vanhaankaupunkiin, sillä se kustantaa vain noin euron verran. Kreetalla on muutenkin hyvä hintataso moniin muihin suosittuihin rantalomakohteisiin verrattuna, sillä alueella on edelleen paljon pieniä ja hyvin varjeltuja maalaiskyliä.

Haniasta löytyy puolestaan hotelleja, ravintoloita, yöelämää ja ostosmahdollisuuksia aina kansainvälisistä vaatemerkeistä paikallisiin putiikkeihin. Kaupunki on ehdottomasti päiväretken arvoinen, mutta pidemmäksi aikaa kannattaa suunnata lähellä oleviin lomakohteisiin kuten Plataniakseen tai Agia Marinaan.

Kaikissa Kreetan lomakeskittymissä voi nauttia auringosta, aktiviteeteista ja rentoutumisesta. Turisteille on tyypillistä hakeutua kaupunkien ja kylien ravintoloihin etenkin auringonlaskun aikaan, joten musiikin rytmittämä Välimeren tunnelma kantautuu kaikkialle Kreetalla. Saaren kilometrin mittaiselta rantaviivalta löytyy tekemistä sekä yksin matkustaville nuorille että suuremmille ryhmille ja lapsiperheille. Tämä rantaloma ei nimittäin sulje pois ulkoilua esimerkiksi hienojen vuorten tuntumassa.

[wolf_single_image image=”3202″]

Pitaleivästä taiteellisiin annoskokonaisuuksiin

On harmi, että Kreikan ruokakulttuurina pidetään edelleen vain pitaleipää, tsatsikia, gyrosta ja fetasalaattia. Vaikka kaikki edellä mainitut ovat varsinkin Kreikassa nautittuna todella maukkaita ja sopivat lähes jokaiseen makuun, voi Kreikasta löytää myös hienoja fine dining -ravintoloita siinä missä Suomessakin. Ei välttämättä ihan joka nurkan takaa kaikista pikkukylistä, mutta vähintään kohtalaisen kokoisista kaupungeista, joihin turistit yleensä löytävät tiensä.

Kreikkalainen ruoka on saanut vaikutteita pitkälti Lähi-idästä. Se on menossa jatkuvasti terveellisempään suuntaan, ja onkin nykyään tunnetuimpia Välimeren ruokakulttuurin osia. Ruoka mielletään yleensä melko yksinkertaiseksi, mutta siinä on paljon vaihtelua esimerkiksi alueittain. Tulista ruoka ei ole koskaan, mutta mielenkiintoisia makuyhdistelmiä ja mausteita löytyy senkin edestä.

Fine dining ei ehkä monien mielestä sovi samaan lauseeseen köyhähkön Kreikan kanssa, joten suomalaisetkin saattavat tyytyä rantalomalla juuri yksinkertaiseen ja pelkistettyyn noutoruokaan. On kuitenkin suositeltavaa etsiä esimerkiksi TripAdvisorista kohteen parhaita ravintoloita saadakseen monipuolisempaa vaihtelua munakoisopaistos musakalle.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta