Vaikka varusmiespalvelus ei menisi odotetulla tavalla, voi siitä oppia silti paljon.
Teksti: Saana Sjöblom-Hasselblatt
Inttikuvat: Jami Kiskonen
Promokuvat: Nooa Kervinen
Mä oon palaveris, tääl on jotku sedät mua kusettamas
Kun ne tietää, oon suomalainen superstara
Kättelen ja sanon: ”Nähään”, mut en tuu takas
Ainut, kelle myyn mun sielun ainoastaan sulle, rakas
Vaikka jambon, eli Jami Kiskosen, ja Mikael Laurentin kappale Suomalainen Superstara ei armeijan maailmaan sijoitukaan, on siinä jambosta jotain samaistuttavaa arkeen varusmiespalveluksessa.
Nuori artisti on päässyt vain viidessä vuodessa pienestä punkasta suurille esiintymislavoille, noustuaan musamaailman hittilistoille nopeasti. Jambo voitti YleX:n Läpimurto -yleisöäänestyksen vuonna 2022, sai Emma-ehdokkuuden kategoriassa Vuoden tulokas vuonna 2023 ja on tehnyt yhteistyötä jo esimerkiksi Cledoksen, Haloo Helsingin, Mikael Gabrielin ja Robin Packalenin kanssa.
– Aloin räpätä freestyleä 16-vuotiaana kavereiden kanssa, kun Littoisissa ei ollut paljon muutakaan tekemistä. Myöhemmin kaveri kertoi tuottavansa musaa ja haluavansa perustaa räppitrion, johon lähdin mukaan, Kiskonen muistelee musiikkiuran alkutaivaltaan.
Vuonna 2019 trio kuitenkin lähti eri teille jambon suunnatessa armeijaan ja toisen ulkomaille. Musiikin tekeminen kolmistaan oli Kiskosesta hauskaa, mutta välillä erilaiset mieltymykset tuntuivat myös vaikeilta sovittaa yhteen.
– Porukassa voi käydä niin, että joku haluaisi tehdä vaikka surullista ja joku iloista musaa, mistä tulee haasteita. Aloin kirjoittaa soolona siinä sivussa, ja inttiin mennessä kerroin jo muille tekeväni musaa.
Odottamaton palvelustehtävä
Ennen varusmiespalvelusta Kiskosella oli aina ollut ympärillään ”hervoton kaveriporukka, jossa kaikki tykkäsi samoista asioista”, joten intti oli iso muutos nuorelle miehelle. Hän piti tavallaan siitä, että palveluksen ajaksi ikään kuin riisuttiin identiteetistä, kun kaikki vaihtoivat samoihin varusteisiin. Se auttoi hänestä kohtaamaan ihmiset sellaisina kuin ovat.
Toisaalta isoon kaveripiiriin tottuneen kesti sopeutua arkeen vain tuntemattomia ympärillään.
– Olen iso persoona, mutta alkuun hiljaisempi. Intissä olin tosi diipeissä ja koin yksinäisyyttä. Omien ajatusten kanssa oleminen auttoi kuitenkin tutustumaan itseen, ja kokemus muokkasi fundamentaalisesti, Kiskonen kuvailee.
Kun peruskoulutuskausi oli melkein taputeltu, Kiskosen käsi murtui futispelissä. Hänet meinattiin jo lähettää kotiin, kunnes saikin muutaman viikon kotihoitoa ja pystyi sen jälkeen jatkamaan palvelusta.
Odotukset palveluksen suhteen kuitenkin muuttuivat, kun kirjurin tehtävä napsahti kohdalle kuntoutumisen takia. Kiskonen ei edes tiennyt mitä kirjurit tekevät, eikä kukaan hänen tuttu ollut samassa hommassa. Hänen tuli oltua pitkälti kasarmilla, ja taisteli tapahtunutta vastaan.
– Moni oli jotenkin katkera mulle, kun ajatteli mun saaneen hyvän homman. Mutta olen niin tekevää sorttia, että seinien tuijottelu oli se vaikein osuus intissä. Väitän, että neljän kuukauden jälkeen Exceliä päiviteltyä kaikki olisivat mieluummin tekemässä jotain järkevää.
Intti opetti nauttimaan pienistä jutuista
Kiskonen olisi toivonut saavansa varusmiespalveluksen aikana enemmän ”varsinaisia inttikokemuksia”, koska ehti yöpyä esimerkiksi teltassa vain yhden yön ennen loukkaantumistaan. Hänelle suuri apu hidastempoisessa tehtävässä jaksamisessa oli arjen rutiinit, kuten aikaiset herätykset ja treenaaminen vapailla.
– Jos joku tuli aukomaan päätään niin hajotti, ettei voinut lähteä illalla moikkaamaan frendejä tai jotain mimmiä, tai lähteä baarikierrokselle. Silloin oppi kuitenkin nauttimaan pienistä jutuista, kuten salilla käymisestä.
Vaikka Kiskosen varusmiespalvelus ei mennyt hänen odottamallaan tavalla, on hän kokemuksesta kiitollinen. Iso syy intin jatkamiselle kunnialla oli hänestä se, että se on niin vahva kansanperinne. Lopulta intti oli yksi isoista tekijöistä, jotka muuttivat Kiskosen elämän.
– Intin aikana oli paljon mietittävää, kun vähän kaikki oli mennyt uusiksi; bändi oli hajonnut, duuni lähtenyt alta ja sekä opiskelu että seurustelusuhde päättynyt. Meidän oli pitänyt mennä exän kanssa Thaimaahan kotiuduttuani, mutta lähdinkin reissuun yksin ja jatkoin vielä reppureissaamaan Australiaan. Matkalla päätin, että alan tehdä musaa yksin, mistä ajatus oli muhinut jo intissä, Kiskonen kertoo.
”Oli vähän kreisit pari vuotta”
Esiintyminen on ollut Kiskoselle luontaista aina. Armeijassakin hän huomasi muiden kerääntyneen punkkansa ympärille kertoessaan juttujaan. Hän ei kuitenkaan halua enää vetää turhaa huomiota itseensä.
– Lapsena olin huomionhakuinen, mutta nykyään haluaisin huomion keskittyvän musaani ja taitoihini enkä niinkään itseeni, Kiskonen sanoo.
Jambo on julkaissut levyt Vapaa (2022) ja Eläintarha (2024), jotka ovat molemmat streamanneet jo kultaa. Levyiltä löytyy esimerkiksi kappaleet Ei nabbaa (feat. VilleGalle), Titityy ja Ammu kovil bae!. Läpänheitto käy artistilta helposti, mutta se ei hänestä tarkoita, etteikö musiikin sanoma voisi olla pintaa syvällisempi.
– Olen tehnyt viime aikoina aika paljon materialistisempaa ja kylmempää musaa. Se on mun keino terapioida itseäni ja käsitellä alaa ylipäätään. Oli vähän kreisit pari vuotta ja kävin läpi paljon esimerkiksi sitä, onko järkeä juosta rahan perässä. Vaikka joku biisi tuntuisi pinnalliselta, voi sen sanoma olla kuitenkin merkityksellinen.
Inspiraatiota ja tukea ympäriltä
Nopean läpimurron tehnyt Kiskonen kertoo viime vuonna vähän ”himmanneensa” keikkoja ja tehneen enimmäkseen musaa bändin kanssa. Hän saa inspiraatiota musiikkiin niin omista kokemuksistaan kuin ympäriltään. Suomalaista räppiä hänen on välillä kuitenkin vaikea kuunnella ilman, että alkaisi analysoida sitä liikaa. Autossa räppäri kuuntelee usein iskelmää.
Muutto Littoisista Helsinkiin on laajentanut Kiskosen piirejä. Hän yllättyi viimeksi siitä, kun kertoi yhdessä Suomalainen Superstara -biisin tehneelle Mikael Laurentille Varusmies-lehden haastattelusta ja kuuli, että tämä on sotilasarvoltaan kersantti.
– Tuntuu, että moni näissä piireissä Stadissa ei ole käynyt inttiä. Se Mikaelin ylennys varsinkin yllätti, koska äijä on maailman hauskin, Kiskonen nauraa hyväntuulisesti.
Nyt räppäri on sekä luonut piirinsä Helsinkiin että pitänyt edelleen aktiivisesti yhteyttä Turku-porukkaansa. Hän kiittää kavereitaan ja perhettään saamastaan tuesta musauralla, vaikka sitä jotkut aluksi epäilivätkin.
– Ymmärrän, että alalle lähteminen oli joistakin erikoinen juttu, kun mulla ei ollut musikaalista taustaa. Helsinkiin muutettuani tuli alkuun kyselyitä olenko jo hakenut töitä, mutta nykyään kysellään lähinnä kuulumisia ja voinnin perään, Kiskonen toteaa tyytyväisenä.
Palvelusta suorittaville jambolla on yksi selvä vinkki:
– Intti oli mulle erikoista aikaa, kun koitin tavallaan vaan päästä pois sieltä. Kannattaa yrittää nauttia palveluksesta eikä taistella sitä vastaan.
Jambo
Nimi: Jami Kiskonen
Ammatti: Artisti/yrittäjä
Ikä: 25
Palvelus: 2/19 Säkylä
Palvelustehtävä: Viestimies
Asuinpaikkakunta: Helsinki
Artistinimen alkuperä: Isoisän sekä tuottajan käyttämä lempinimi