Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Mies muurien sisällä

TEKSTI: Ilmari Parviala 

KUVAT: Rikosseuraamusalan koulutuskeskus

Sukevan vankilan vanginvartija Nuutti Martikaisen ei ole ikinä tarvinnut pelätä työvuoron aikana. Aikoinaan kesätyönä alkanut pesti maistui niin hyvin, että Martikainen päätyi kouluttautumaan alalle, joka voi hirvittää monia, mutta turhaan.

Sukevan vankilassa vartijana työskentelevän Nuutti Martikaisen jokainen työpäivä on erilainen. Vaikka vankilassa noudatetaan tarkkaa aikataulua päivästä toiseen, mahtuu työpäiviin myös vaihtelua, esimerkiksi kun ilmenee tarve kuljettaa vankeja vankilan ulkopuolelle, vaikkapa sairaalaan. 

“Yllättävän paljon meillä on liikennettä vankilan ulkopuolelle vankien kanssa”, Martikainen kertoo. 

Nuoresta iästään huolimatta Martikainen on ehtinyt olla alalla jo hyvän aikaa. Työpaikka silloiselle sotilaspoliisille löytyi onnekkaan sattumuksen kautta varusmiespalveluksen aikana. 

“Työpaikkahan tuli suoraan puskista. Olin Kajaanissa intissä ja siellä kouluttaja vinkkasi, että Sukevan vankilassa tarvittaisiin kesävartijoita. Päädyin lähettämään työhakemuksen ja pääsin työhaastatteluun. Pian sain puhelun, että hommat voisi aloittaa, kunhan kotiudun palveluksesta”, Martikainen muistelee. 

Vartijan ammattia harkitseville Martikainen suosittelee omaa polkuaan, jossa hän ensin tutustui alaan kesätyöntekijän näkökulmasta. Vanginvartijalta vaaditaan normaalisti noin 16 kuukauden pituinen Rikoseuraamusalan koulutuskeskuksen (RSKK) koulutus, joka sisältää kuusi kuukautta teoriaopintoja ja noin kymmenen kuukautta työharjoittelua. Kesävartijoilta ei kuitenkaan tätä koulutusta vaadita. Kesävartijat pääsevät kuitenkin tekemään paljon samoja tehtäviä kuin koulutetutkin vanginvartijat ja sen vuoksi kesävartijan työssä voi kerryttää kokemusta ennen kuin aloittaa koulutuksen. 

Talo täynnä teräsmiehiä? 

Martikaisen mukaan vanginvartijaksi haluavan pitäisi olla sosiaalinen, reilu ja oikeudenmukainen. Luonteenpiirteiden rinnalle Martikainen nostaa myös fyysisen kunnon.

“Ei tarvitse tietenkään olla mikään pikajuoksija tai painonnostaja, mutta on tietenkin eduksi huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.” 

Vanginvartijoilla on päivittäin tunnin tauko, jonka voi käyttää liikkumiseen, eli fyysisen kunnon ylläpitäminen ei valu pelkästään vapaa-ajalle. Martikainen toteaa, että liikkumiseen tarkoitettu tauko auttaa jaksamaan töissä paremmin, mutta se ei ole ainoa jaksamista helpottava asia. 

“Hyvä työyhteisö on tärkein jaksamista edistävä asia. Työkavereiden kanssa voi pelailla joukkuepelejä ja tarvittaessa voi avautua omista fiiliksistä”, Martikainen tuumii. 

Vaikka vanginvartijan työ voi vaikuttaa ulkopuolisen silmin katsottuna pelottavalta tai ahdistavalta, ei Martikaisen ole ikinä tarvinnut olla peloissaan töissä. Valmiudessa saa kuitenkin olla jatkuvasti. 

“Ennen kuin aloitin työt jännitin vähän, mutta se osoittautui turhaksi. Hyvin harvoin vankilassa henkilökuntaan kohdistuu mitään uhkaa, mutta silloinkin mukana on hyvät työkaverit ja voimankäyttövälineet.” 

Koulutuksesta on etua 

Joissain vankiloissa kesävartijoille voidaan kouluttaa OC-sumutteen käyttö, mutta muuten kesävartijoille ei voimankäyttövälineitä heru. RSKK:n koulutuksen käytyään on vanginvartija kuitenkin oikeutettu kantamaan mukanaan vanginvartijan voimankäyttövälineitä, joihin kuuluu etälamautin, OC-sumutin ja teleskooppipatukka. Virka-aseen käyttöön vartija saa koulutuksen myöhemmin RSKK:n  täydennyskoulutuksessa. 

RSKK:n vanginvartijakoulutus ei kuitenkaan ole pelkkää voimankäytön harjoittelua, vaikka siihenkin on perehdyttävä. Voimankäytön ohella vartijaksi tahtova perehtyy ammattietiikkaan, rangaistusjärjestelmiin, tarkastustoimintaan, 

valvontatoimenpiteisiin, kriminologiaan eli rikollisuuden tarkasteluun ilmiönä, rangaistusajan suunnitelmien toteuttamiseen sekä kriminaalipsykologiaan, joka sisältää muun muassa mielenterveys- ja päihdetyötä. Vanginvartijoiden osaaminen onkin siis varsin kattavaa. 

Martikaisen mielestä koulutuksen eri osa-alueet ovat tasapainoisesti jaetut. Kutakin aihepiiriä käsiteltiin sopivasti. 

“Koulutus antoi kyllä mielestäni hyvät eväät. Voimankäyttöä oli onneksi aika paljon ja se on mielestäni tärkeää. Kesävartijoillekin annetaan toki voimankäyttökoulutusta, mutta melko vähän. Koulutuksen muutkin aiheet ovat tietenkin tärkeitä tuntea”, Martikainen summaa.

Koulutuksen jälkeen urapolku aukeaa laajalle. Luonnollisesti päteville vartijoille riittää kysyntää, mutta lisäksi on mahdollista erikoistua esimerkiksi turvallisuuspuolen vartijaksi. Vartijakoulutusta voi jatkaa myös ammattikorkeakouluun, mikä avaa ovet esimiestehtäviin. Martikainen mainitsee, että ammattikorkeakoulun kautta on mahdollista edetä jopa vankilan apulaisjohtajaksi. 

“Koulutus antoi kyllä mielestäni hyvät eväät.” 

Kesävartijaksi vankilaan!

  • Vankiloihin voi hakea kesätöihin määräaikaiseksi vartijaksi. Vartijat huolehtivat vankilan arjen sujuvuudesta, turvallisuudesta sekä päiväjärjestyksen ja sääntöjen noudattamisesta.
  • Vartijan työssä tarvitaan valpasta ja jämäkkää työotetta, hyviä sosiaalisia taitoja sekä paineensietokykyä. Kesävartijana työskentely vankilassa ei edellytä alan koulutusta, vaan jokainen kesävartija perehdytetään vankilan työtehtäviin. 
  • Aloittavan kesävartijan peruspalkka on noin 2050 euroa kuukaudessa. Peruspalkan lisäksi maksetaan vuorotyöstä aiheutuvat lisät, kuten ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntaityökorvaukset. Hyvien työkavereiden lisäksi Rikosseuraamuslaitos tarjoaa työntekijöilleen liikunta- ja kulttuuriedun, laadukkaan ja valtakunnallisen työterveyshuollon sekä mahdollisuuden työpaikkaruokailuun. 
  • Kesätöitä voi tiedustella suoraan vankiloiden yksikönpäälliköiltä tai apulaisjohtajilta. Vankiloiden yhteystiedot löydät sivulta Rikosseuraamus.fi

Hae rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen!

  • Seuraava hakuaika koulutukseen on alkusyksyllä 2023 osoitteessa RSKK.fi
  • Koulutus kestää enintään 16 kuukautta, josta 10 kuukautta on palkallista harjoittelua vankilassa. Vankiloita on 28 eri puolilla Suomea. Lähiopinnot kestävät noin 6 kuukautta ja ne suoritetaan pääosin Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa Vantaan Tikkurilassa.
  • Lähiopintojaksoille yli 100 km päästä koulutuskeskukseen matkaaville järjestetään maksuton majoitus. Lähiopintopäivinä opiskelijat saavat myös maksuttoman lounaan. Koulutuskeskuksen liikunta- ja saunatilat ovat opiskelijoiden vapaassa käytössä.
  • Koulutuksessa pätevöidyt vankilan vartijan työhön.
  • Rikosseuraamuslaitos järjestää koulutusalan kumppaneiden kanssa oppisopimuskoulutusta, jossa voi opiskella turvallisuusalan perustutkinnon. Kaikki työssäoppiminen suoritetaan vankilassa ja teoriaopinnot etä- sekä verkko-opintoina. Oppisopimuskoulutuksessa suoritettuja opintoja saa hyväksi luettua hakiessa myöhemmin RSKK:n rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen. Oppisopimuskoulutukseen voivat hakea Rikosseuraamuslaitoksessa hakuaikana, esimerkiksi kesätöissä ilman alan koulutusta työskentelevät vartijat.
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita