Kesällä tapahtuu

Teksti: Santeri Nousjoki

Kesällä on festareiden lisäksi paljon muutakin mieluisaa tekemistä nuorelle. Seuraavaksi kuullaan urheilusarjojen ja huvipuistojen mietteitä tulevasta kesästä.

Kesän seuratuimpiin urheilulajeihin kuuluu Suomessakin jalkapallo. Veikkausliigan viestintäpäällikkö Mikael Erävuori kertoo tulevan kesän 2023 olevan Veikkausliigalle iso mahdollisuus. 

“Muutaman koronavuoden jälkeen viime kaudella päästiin jo koko lailla normaaliin. Odotamme, että yleisö palaa katsomoihin toden teolla ja pääsemme pyyhkimään rajoitusten sävyttämät vuodet lopullisesti historiaan”, Erävuori avaa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Isoja uhkakuvia kesälle hän ei sinällään näe, mutta toivoo, että myös sää suosisi jo kauden alkua. Kova takatalvi huhtikuun alkuun ei antaisi kaudelle sellaista lähtölaukausta kuin toivottaisiin.

“Puhtaasti otteluohjelmaa ajatellen painotusta on siirretty hiukan kesään eli juhannuksen ja heinäkuun lopun välillä pelataan nyt jonkin verran aiempaa enemmän otteluita”, Erävuori kertoo tulevan kauden muutoksista. 

Kesäkuun alkuun tulee lyhyt pakollinen maajoukkuetauko, mutta Veikkausliigan viestintäpäällikön mukaan muuten pelataan varsin tasaisesti läpi kesäkuukausien. 

“Toki Veikkausliigan lisäksi HJK, KuPS, Honka ja Haka pelaavat myös eurocupeja heinäkuusta alkaen.”

Lisäksi ottelutapahtumiin tullaan Erävuoren mukaan tuodaan ajoittain lisäelementtejä osin Veikkausliigan toimesta ja osin seurojen toimesta. Erilaiset teemaottelut tarjoavat itse pelin lisäksi myös muuta seurattavaa ja koettavaa katsojille.

“Ottelutuotantojen tasoa nostetaan merkittävästi aiempaan nähden ja tätä kautta pystytään varmasti tarjoamaan aiempaa parempi katselukokemus myös niille, jotka eivät paikan päälle katsomoon pääse”, hän kuvaa ottelulähetysten muutoksia. 

Jalkapallo vaikuttaa suoraan noin puolen miljoonan suomalaisen elämään.

Erävuoren mielestä Veikkausliigan ottelut ovat erinomainen tilaisuus kokemukselle tapahtumasta paikan päällä. Pääsylippujen hinnat Veikkausliigan otteluihin ovat hänen mielestään maltillisia sekä pientä purtavaa ja juomaa saa oheen myös kohtuuhinnalla.

“Vaikkei omaa suosikkijoukkuetta olisikaan – ja sellainen voi toki löytyä otteluissa käymällä – uskomme, että tunnelma otteluissa on ainakin pääsääntöisesti sellainen, joka houkuttaa tulemaan toisenkin kerran.”

Ottelut ovat hänen mielestään myös mainio tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Jos on vaikka muuttanut vastikään uudelle paikkakunnalle, niin katsomosta löytää helposti ainakin keskusteluseuraa, kun aihekin on jo valmiina nurmikentällä silmien edessä.

“Kentällä koetaan suuria tunteita ja näin on myös katsomon puolella. Kaupan päälle saa reilun parituntisen raitista ulkoilmaa ja aktiivisella kannustamisella jopa jonkinlaisen liikuntasuorituksen itselleenkin”, hän nauraa. 

Erävuori uskoo jalkapallon tulevaisuuteen Suomessa. Lajin harrastajamäärät ovat olleet jo pitkään tasaisessa kasvussa ja jalkapallo vaikuttaa suoraan noin puolen miljoonan suomalaisen elämään.

“On pelaajien lisäksi pelaajien perheet, valmentajat, seuratoimijat ja erotuomarit. Pohja on laaja ja siinä mielessä suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on varmasti valoisa”, hän uskoo. 

Maajoukkueiden menestys on Erävuoresta yhdenlainen veturi lajin suosiolle ja on osoittanut ainakin sen, että vuosikymmeniä sitkeässä elänyt käsitys suomalaisen ”potkupallon” tasosta on kauniisti sanoen vanhentunut. Veikkausliigan kannalta Erävuoren mukaan olennainen asia on olosuhteiden parantaminen entisestään. 

“Jos verrataan parin vuosikymmenen taakse, niin isoja askeleita on otettu, mutta niitä on vielä ottamattakin”, hän sanoo.

Juuri nyt on useampi stadionprojekti joko käynnissä tai alkamassa. Erävuori kertoo, että  parin, kolmen vuoden päästä Veikkausliigassa on toivon mukaan kaikilla paikkakunnilla paitsi pelaajille ja joukkueille myös yleisölle sellaiset olosuhteet, joissa on mahdollisuus viihtyä ja nauttia pelistä vaikka vähän kehnommassakin säässä. 

“Kun puitteet ja tapahtuma ovat kunnossa, niin tämä ruokkii positiivista kehitystä niin yleisömäärien kuin sen kautta tapahtumien tunnelmankin osalta. Näin ainakin vahvasti uskomme”, hän kiteyttää. 

Kansallislajin huumassa

Myös kansallislajia eli pesäpalloa seurataan kesällä laajasti. Suomen Pesäpalloliiton media- ja viestintäpäällikkö Taina Rinta-Kauhajärvi arvioi, että Superpesiksen tuleva kesä näyttää erinomaiselta. 

“Kausi alkaa jo viidennen kerran Fuengirolasta, jossa pelataan Fugepesis 22.–23.4. Kausi alkaa kotimaassa 11.5. ja huipentuu finaaleihin syyskuussa”, hän kertoo. 

Kilpailuasetelmat ovat kaudelle Rinta-Kauhajärven mielestä mielenkiintoiset; hallitsevina mestareina kauteen lähtevät miehissä Vimpelin Veto ja naisissa Jyväskylän Kirittäret. 

“Yksi kauden kohokohdista on tähdistöottelu Itä-Länsi, joka pelataan yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Sotkamossa 4.–6.8.”

Rinta-Kauhajärvi näkee, että koronapandemian väistyttyä miltei kokonaan pois on sarjassa isoja mahdollisuuksia esimerkiksi katsojamäärien kasvattamiseen katsomoissa. 

Tulevalla kaudella Superpesiksessä on mukana kaksi uutta paikkakuntaa ja joukkuetta, jotka nousivat sarjaan Ykköspesiksen puolelta, sarjanousijoina miehissä Alajärven Ankkurit ja naisissa Haminan Palloilijat.

“Suurimmat muutokset kohdistuvat miesten Superpesikseen, jossa runkosarjan 7.–10.-sijoittuneet joukkueet pelaavat pudotuspelikarsinnan pääsystä paras seitsemästä -järjestelmällä pelattaviin puolivälieriin”, Rinta-Kauhajärvi kertoo.

Naisten Superpesiksessä puolestaan kahdeksan parhaan pudotuspeleissä pelataan kaikki ottelusarjat pronssiottelua lukuun ottamatta paras viidestä -järjestelmällä. Hän kertoo, että vähintään yksi uusi joukkue nähdään sekä miesten että naisten Superpesiksessä myös kaudella 2024, sillä Ykköspesiksen loppuottelun voittajat nousevat pääsarjatasolle ja häviäjät saavat uuden mahdollisuuden superpesiskarsinnassa.

Superpesis on tällä hetkellä Suomen seuratuin naisten palloilusarja.

Rinta-Kauhajärven mielestä Superpesis tarjoaa nuorille mielenkiintoisia naisten ja miesten otteluita ympäri Suomen. Hänen kertoo Superpesiksen eduksi myös sen, että pesäpalloa pääsee seuraamaan myös niillä pienemmillä paikkakunnilla Vimpelistä Ilmajoelle, joissa ei välttämättä ole paljoakaan muuta ohjelmatarjontaa iltaisin. 

“Toisaalta muutamat kentät löytyvät helposti miltei junaradan vierestä tai muuten julkisten kulkuyhteyksien ääreltä, esim. Kouvolassa, Hyvinkäällä, Porissa ja Helsingissä”, hän jatkaa. 

Pesäpalloa pääsee katsomaan myös Rinta-Kauhajärven mielestä suhteellisen edullisesti.

Pesäpallo lajina tarjoaa taktiikkaa, tekniikka ja älyä, ja lajissa pääsee seuraamaan monia erilaisia elementtejä.

“Kuka tuo eniten juoksuja kotiin, kuka on paras lyöjä ja mihin hän iskee, jotta kentästä löytyy tilaa ja niin edelleen.” 

Jokaisella pelipaikkakunnalla on Rinta-Kauhajärven mukaan omaleimaisiaan elementtejä. Vimpelin Saarikentällä palloa voi joutua hakemaan joesta, Imatralla saatat törmätä mäkäräisparveen, Sotkamon kesäilloissa katsomot notkuvat ääriään myöten täynnä paikkakuntalaisia ja lomalaisia. 

Rinta-Kauhajärvi näkee pesäpallon tulevaisuuden valoisana.Pesäpallolla on tällä hetkellä noin 18 000 lisenssipelaajaa. Koronapandemia ei juurikaan vaikuttanut hänen mukaansa lajin harrastajamääriin, vaan ne ovat pysytelleet samoissa lukemissa. 

“Superpesis on tällä hetkellä Suomen seuratuin naisten palloilusarja. Lähitulevaisuudessa Superpesistä ja sen ottelutapahtumia on tarkoitus kehittää entisestään”, Rinta-Kauhajärvi lopettaa. 

Sherpan kuvat elokuulta 2020

Toivottavasti sää suosisi

Myös huvipuistoalalla oletetaan hyvää kesää. Tykkimäen huvipuistopäällikkö Pilvi Serola näkee tulevan kesän tapahtumarikkaama ja vilkkaana. Kausi alkaa luokkaretkeilijöiden vierailuilla ja kaudelle on mukavasti varattuna erilaisia tapahtumia. 

“Toivotaan että sää tulee myös suosimaan huvi- ja vesipuistohurvittelijoita”, Serola toivoo. 

Nähtäväksi jää hänen mukaansa se, miltä ulkomaanmatkailijoiden osuus tulee olemaan huvipuistovierailijoista ja miten suomalaiset suuntaavat kesällä ulkomaan kohteisiin.

Viime kesään verrattuna Tykkimäellä on Serolan mukaan tehty huvipuistokauden ulkopuolella peruskorjauksia, ensimmäisenä asiakkaille alueelle saavuttaessa nähtävänä on sisäänkäynti-rakennuksen uusi ilme. 

“Tykkimäen huvipuiston läheisyyteen valmistui viime kauden aikana ympärivuotista majoituspalvelua tarjoava Tykkimäki Resort.”

Serola kertoo, että tulevana kesänä heille avataan uusi aktiviteetti, joka vielä pidetään salassa. Uudistuksia tapahtuu myös hänen mukaansa huvipuiston pelipuolella sekä Väärinpäin-talossa. 

“Huvipuistoalueella toteutetaan myös alueen yleiseen ilmeeseen sekä asiakasviihtyvyyteen vaikuttavia parannuksia”, hän lisää.

Sherpan kuvat elokuulta 2020

“Ihmiset haluavat piristystä arkeen.”

Serolan mukaan nuoren kannattaisi suunnata Tykkimäelle kokonaisuuden takia.

“Tykkimäen huvipuisto, vesipuisto Aquapark ja Tykkimäki Resort muodostavat kokonaisuuden, jossa nähtävää ja koettavaa löytyy useammaksi kesäpäiväksi”, hän perustelee. 

Alan tulevaisuusnäkymistä Serola sanoo, että heidän mielestään huvipuistot tulevat säilyttämään oman asemansa ihmisten vapaa-ajan vietossa. Virtuaalikarusellit eivät korvaa hänen mielestään oikeaa karusellikokemusta. 

“Epävarmassakin taloustilanteessa huvipuistot ovat pitäneet pintansa, ihmiset haluavat piristystä arkeen ja perheen kanssa yhdessä vietetty aika on arvokasta”, Serola summaa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta