Omaa kotia etsimässä?

Ensimmäisen oman kodin etsimisessä riittää muistettavaa. Mistä kulut koostuvat, mitä vuokraajan täytyy muistaa – onko asuntomarkkinoilla tärkeää vain sijainti, sijainti ja sijainti?

Santeri Saarinen

Palveluksen jälkeen arki jatkuu ja useilla on edessään muutto ensimmäiseen omaan kotiin. Koska asunnon hankkiminen on suhteellisen kallis ja pysyvä ratkaisu, valintaa kannattaa harkita tarkkaan. Erityisesti kun opintojen perässä muuttaa vieraalle paikkakunnalle, etsiminen on hyvä aloittaa varhain. 

Asuntovalinnan painotuksia on yhtä monta kuin hakijoita. Keskeisimmät tekijät ovat kuitenkin hinta, sijainti, koko ja kunto. Seuraavilla vinkeillä asunnon etsintä helpottuu varmasti.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Sakari Tuomisto Suomen Ylioppilaskuntien Liitosta muistuttaa, että opiskelija-asuntoa kannattaa alkaa hakemaan mahdollisimman varhain, erityisesti suurissa kaupungeissa.

 “Sellaiset opiskelijat, joilla ei esimerkiksi ole asuntoa opiskelupaikkakunnalla ollenkaan, ovat valinnassa etusijalla. Jos on ajoissa asialla ja asunnontarve on välttämätön, opiskelija-asunnon todennäköisesti saa opintojen alkuun mennessä”, Tuomisto kertoo.

 Opiskelija-asuntojen suurin etu on edullinen vuokra. Toisaalta yksityisillä vuokramarkkinoilla valinnanvaraa on enemmän ja haluamansa asunnon saa varmasti, kunhan maksukykyä riittää.

Soluasuntojen suosio asumismuotona on opiskelijoiden parissa laskenut, Tuomisto kertoo. Useimmat haluavat kodilta tilaa, rauhaa ja yksityisyyttä, jota oma asunto tarjoaa. Soluasumiseen verrattuna oma asunto on silti kallis. Tänä vuonna voimaan tulevat asumistuen leikkaukset saattavatkin osaltaan ajaa yksin asuvia opiskelijoita vaikeuksiin, Tuomisto muistuttaa.

   “Jos perhekunnassa on useampi aikuinen, tulee vuokrataakka hieman kevyemmäksi ja tilaa elämiseenkin on hieman enemmän.”

 Yhdessä puolison tai kaverin kanssa asuminen saattaakin olla parhaita tapoja höllentää tiukkaa opiskelijabudjettia. Asumiskustannukset ovat tyypillisesti opiskelijoiden suurin menoerä.

  “Joillain opiskelija-asuntojen tarjoajilla on mahdollisuus hakea kimppa-asuntoa yhdessä kavereiden kanssa tai yksittäisenäkin hakijana”, Tuomisto vinkkaa.

  “Usein kimppa-asumisen kynnys koetaan aluksi korkeaksi, mutta siihen uskaltavat usein kokevat sen mukavaksi ja edulliseksi tavaksi asua.”

“Kämppiksen tai puolison kanssa asuminen tulee usein yksinasumista edullisemmaksi”

Kodin koko ja kunto ovat asujan tarpeista kiinni. Useimmiten vanhat ja huonokuntoiset asunnot ovat edullisempia, kuin uudet tai viimeisen päälle remontoidut. Vuokraisännän kanssa on yleensä mahdollista sopia pienistä, jopa itse tehtävistä kunnostustöistä, kuten listojen maalaamisesta. Ilman sopimista niitä ei kuitenkaan pidä tehdä. Neliötkään eivät kerro kaikkea ja toimivalla pohjalla voittaa paljon. Tässäkin voi tehdä omia painotuksia. Toiset haluavat suuren kylpyhuoneen, toisille riittää pieni koppi. Jotkut voivat nukkua parvella, osa tahtoo ehdottomasti alkovin. Lisääkö kaunis erkkeri asuinmukavuutta, tuleeko parvekkeella otettua oikeasti aurinkoa. Ja onko kämpässä riittävästi kaappeja? Joillekin myös asunnon ulkopuolella on merkitystä: Toiset arvottavat vanhan puurivitalon uutta betonikuutiota korkeammalle pelkän estetiikan vuoksi.

Sitten se klassikko: Sijainti, sijainti ja sijainti. Keskustan syke, nukkumalähiön rauha vai jotain siltä väliltä? Asunnon sijainnin osalta kannattaa pitää mielessä myös se, kuinka aikaansa viettää. Kotona tai luonnossa viihtyvä voi valita asuntonsa kauempaakin lähiöistä, mutta monen bussin vaihto ei välttämättä houkuttele rankan ryyppyillan päätteeksi. Opiskelijan kannattaa siis miettiä hinnan ohella sitä, missä liikkuu ja mitä sijainnilta tarvitsee. Sijainti vaikuttaa luonnollisesti myös vuokran suuruuteen – paraatipaikoilla on kalleinta.

Opiskelupaikka ja asunnon sijainti vaikuttavat myös muuhun liikkumiseen. 

  “Opiskelijalla ei usein ole käytössä omaa autoa, talvella pyöräily voi olla hankalaa ja pitkä kävelymatka voi käydä huonolla säällä raskaaksi. Julkisen liikenteen yhteydet ovat monelle opiskelijalle tärkeä tekijä asunnon valinnassa”, Tuomisto toteaa.

Woman packing moving box at home

5+1

VUOKRASOPIMUS PUUMERKKIÄ VAILLE VALMIS? TSEKKAA VIELÄ NÄMÄ:

  1. Onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva?
  2. Kauanko irtisanomisaika on?
  3. Mistä kokonaisvuokra koostuu – kuuluuko vuokraan vesi, sähkö ja/tai lämmitys?
  4. Kuinka suuri vuokravakuus on –  ja mitä ehtoja siihen liittyy?
  5. Kuinka vuokrankorotuksesta on sovittu?

+1 Jos jokin on mietityttää, on epäselvää tai virheellistä, selvitä asia ennen allekirjoitusta!

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta